Oljetopp advarer mot ny lønnsspiral: – Vi mister folk fordi bransjen begynner å stjele folk fra hverandre igjen

National Oilwell-direktør Hege Kverneland mener bransjen er i ferd med å gjenta gamle synder.

NY LØNNSFEST? Passasjerer går om bord i et helikopter på Edvard Grieg-plattformen.
Publisert:

SANDEFJORD (E24): Selv om mange i næringen kan si seg enig i at man ønsker å unngå et nytt klondyke, er det en oljetopp som allerede nå varsler at bransjen er i ferd med å gjenta gamle synder:

– Vi begynner å se at lønningene går opp og at vi mister folk fordi bransjen begynner å stjele folk fra hverandre igjen, sa Hege Kverneland da hun denne uken deltok på det årlige arrangementet Oljeindustripolitisk seminar.

Kverneland er konsern- og teknologidirektør i oljeservicekonsernet National Oilwell Varco, og med kontor i både Houston og Stavanger sitter hun helt på toppen i den globale oljeindustrien.

Til E24 forteller hun at hun ser utviklingstrekkene både i USA og i Norge.

– I Norge er det særlig i Stavanger, for der begynner stemningen å ta seg opp. Jeg ser foreløpig ikke tegn til at man bruker sign-on-bonuser, men lønnsspiralen begynner å gå igjen, sier Kverneland.

– Det er særlig snakk om ingeniører som begynner å bli veldig ettertraktet igjen, fortsetter hun.

– Trenger de vi har

Selskapet hennes hadde på toppen rundt 5.000 ansatte i Norge, men måtte kutte brutalt under oljebremsen. Markedet for borepakker og -utstyr tørket helt opp og sammen med konkurrenten MHWirth var NOV selskapene som kuttet mest under oljebremsen i Norge.

I dag er det rundt 2.000 NOV-ansatte i Norge fordelt på en rekke kontorer landet rundt, og hun vil ikke miste noen:

OLJETOPP: Hege Kverneland, konsern- og teknologidirektør (CTO) i National Oilwell Varco (NOV) på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord.

– Jeg er jo selv ingeniør, så sånn sett er det positivt for ingeniørene, men problemet for oss er at vi mister folk. Vi vil ikke miste folk vi nå, vi trenger de vi har, sier NOV-sjefen.

På det samme seminaret deltok også andre med fremtredende roller i norsk næringsliv.

Lønnsnivå og investeringstempo sto på dagsorden, i tillegg til diskusjoner om hvordan norsk sokkel ligger an sammenlignet med regioner som Brasil, Guyana og skiferindustrien i USA.

– 6 av 10 av våre medlemmer sier at de mangler nok kompetanse. Det vil jeg kalle en fallitterklæring, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid om situasjonen i hele norsk næringsliv.

– Vi får tak i de folkene vi trenger, og til de unge som jeg treffer så sier jeg at de bør satse på en utdanning innen oljen. Det er jo ikke sånn at det innebærer at de må jobbe resten av livet i næringen, sa konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi (tidligere Eni Norge og Point Resources).

Les også

Fagforeningstopper etter slakten av Petroleumstilsynet: – Sikkerhetsnivået på norsk sokkel skal være det beste

LO-leder hans-Christian Gabrielsen fortalte at de jobber for ansvarlige oppgjør som holder bransjen konkurransedyktig, men sier at oljenæringen opp gjennom historien har gjort det vanskelig for seg selv:

– Bransjen kjører jo som en 18-åring som akkurat har fått lappen. Det er enten full gass eller full brems. Nå er bransjen blitt en 50-åring i Norge og det er kanskje på tide å kjøre i et litt jevnere tempo. Det gjør i hvert fall jeg i bilen, sa Gabrielsen til humring i salen.

Han pekte spesielt på sign-on bonuser i millionklassen som bedriftene lokket med frem til oljebremsen traff, og at bedriftene stjal ansatte fra hverandre gjennom å overby på lønn.

– La oss ikke gjøre samme feil som i forrige opptur på nytt, oppfordret LO-lederen.

Les også

Oljeministeren deler ut årets oljelisenser i TFO 2018: Setter tildelingsrekord med 83 lisenser

Tror rigg og offshore trenger et par år til

Selv om det er oppgang i flere segmenter, henger fortsatt rigg- og supplyrederiene etter.

At det fortsatt går trått i rigg- og offshoremarkedet tror Kverneland kommer av en kombinasjon av at man i dag borer langt mer effektivt enn før og at antallet brønner som borer ikke har kommet seg opp igjen i alle regioner.

– Jeg vil gjerne ha oljeprisen litt opp jeg da, sier Kverneland, som tror det vil stimulere til mer aktivitet.

– Vi kommer jo ikke tilbake til der vi var. Vi har levert mye utstyr i det siste til rigger som bare blir sendt rett til opplag fordi de ikke har noe oppdrag. Så først må riggselskapene få disse i arbeid før det blir snakk om å bestille noe nytt, sier Kverneland.

Hun forteller at selskapet hennes satser tungt på ettermarkedet, som både inkluderer service og oppgraderinger av rigger. De installerer systemer for automatisering og fjernstyring som effektiviserer boreprosessene.

– Men relativt sett blir det relativt små oppdrag sammenlignet med å levere til nye rigger.

Les også

Oljeselskapet OMV jekker opp storfunn i Barentshavet: Tror Wisting inneholder 440 mill. fat

– Tror skiferaktørene vil tjene penger snart

I tillegg til å være en stor aktør innen rigg- og utstyr til offshoredelen av oljenæringen, har National Oilwell Varco også en omfattende virksomhet innen skiferolje og -gass der de leverer utstyr.

Under en presentasjon på konferansen i Sandefjord pekte senior partner for corporate finance i Sparebank 1 Markets, Svein Harald Øygard, på at skiferprodusentene fortsatt ikke klarer å tjene penger (ha positiv kontantstrøm), og at de har blitt holdt oppe av investorer som har skutt inn penger år etter år.

Tidligere denne måneden offentliggjorde Wall Street Journal en stor gjennomgang av skiferbransjen, der avisen viste til at de så langt sliter med innfri lovnadene om produksjon per brønn og at mange sliter med å tjene penger.

Selv om produsentene sliter med å tjene penger, er situasjonen en annen for oljeserviceselskapene, fordi de selger utstyr og tjenester i stort monn til næringen.

– Flere peker på at skiferprodusentene ikke tjener penger. Tror du det vil endre seg?

– Jeg tror det vil endre seg. I starten fikk de ut 6 til 7 prosent olje og gass av reservoarene. Det er veldig lavt. Nå hører jeg at operatørene får ut så mye som 20 prosent. Det gir mye penger, og det gjøres mye forskning på hvordan man kan hente ut mer, sier Kverneland.

Hun forklarer at skiferutvinningen er attraktiv for leverandører som NOV, fordi aktørene borer langt flere brønner sammenlignet med offshore, og at de kjøper mye utstyr og at de kjøper oftere.

– Jeg tror skiferaktørene vil begynne å tjene penger snart, sier hun.

Les også

Investerer 2,3 milliarder i Gullfaks

Les også

Mener omdiskutert utbygging vil koste rundt 45 mrd.

Les også

– Jeg ser på Aker som en livsoppgave

Publisert: