Oljebransjen møtes til konferanse: Pareto jekker ned anslaget på oljeprisen
Pareto jekker ned forventningene til oljeprisen og senker kursmålene på en rekke oljeselskaper. Men meglerhuset tror fortsatt på en opptur for oljebransjen.
Onsdag møtes en rekke topper i oljebransjen og finansbransjen til den årlige Paretokonferansen på Holmenkollen Park Hotel i Oslo.
I forkant for konferansen senket Pareto Securities forventningene til den gjennomsnittlige oljeprisen i perioden 2019 til 2021 til 65 dollar fatet, fra et tidligere anslag på 72 dollar fatet.
– Vi senket våre fremtidige oljeprisforventninger drevet av lavere etterspørsel grunnet svakere makroøkonomiske utsikter og handelskrigen som ser ut til å eskalere. Dette reduserer vår verdsettelse av oljeselskapene vi dekker, skriver Pareto.
– Vi fremhever likevel at vi mener prisene vil styrkes fra dagens nivået, siden skiferveksten i USA allerede er under press, og Opec trolig vil forlenge sine kutt mot slutten av året, skriver meglerhuset.
Pareto-sjefens vei til dominans: Fra 6 til 60 milliarder på 20 år
Kutter kursmålene
Samtidig med nedjusteringen av anslått oljepris, kutter Pareto kursmålene på en rekke olje- og gasselskaper med 15 prosent i snitt. Men til tross for lavere prisanslag mener meglerhuset at aksjene i de fleste selskapene ligger på attraktive nivåer.
– Vi er positive til sektoren, som etter vår mening er lavt priset i dag, sier Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen til E24.
– Flere sentrale produsenter på norsk sokkel vil også få et stort løft når Johan Sverdrup-feltet kommer i produksjon om noen uker. Da tror vi markedet i økende grad vil få øynene opp for effekten feltet vil ha på lønnsomheten til partnerne Equinor, Aker BP og Lundin Petroleum, legger han til.
Pareto-rapporten ble utarbeidet i slutten av august av Kristiansen og kollegaene Johan Spetz, Shahin Amini og Fridtjof Semb Fredricsson.
Fersk Pareto-rapport om kraftbransjen: Solid hopp i eiernes utbytter
Venter 68 dollar fatet
Siden i fjor har oljeprisen variert mellom 86 dollar fatet i oktober til 50 dollar fatet rundt nyttår, og nå er den oppe på rundt 63 dollar fatet igjen.
Dét er fortsatt betydelig under nivået på over 100 dollar fatet under boomen i de tre årene frem til 2014. Oljen flatet ut på 27 dollar fatet to år senere, og oljeprisfallet gjorde at rundt 50.000 jobber forsvant i den norske oljebransjen.
Pareto venter at oljeprisen øker til 68 dollar fatet i snitt i 2020, blant annet på bakgrunn av sjøfartsorganisasjonen IMOs strengere regler for skipsutslipp, som vil påvirke etterspørselen etter produkter med lave utslipp.
– Dagens prising av oljeselskapene reflekterer en oljepris på under 60 dollar per fat, mens vi er over dette nivået i dag. Med forventninger om økende oljepriser fremover mener vi fortsatt det ser attraktivt ut for bransjen, og at markedets forventninger er relativt lave, sier Kristiansen.
Pareto har senket sin langsiktige forventning til oljeprisen til 65 dollar fatet fra tidligere 70 dollar fatet, blant annet fordi kostnadene i oljeservice har steget mindre enn ventet.
År | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Langsiktig |
Brent-olje (i dollar) | 55 | 72 | 66 | 68 | 60 | 63 | 65 |
Reduserer kursmål
Meglerhuset beholder kjøpsanbefalingen på 16 aksjer i lete- og produksjonsselskaper, men beholder en nøytral anbefaling på Tethys Oil og jekker ned Shamaran og Enquest fra kjøp til nøytral, noe som blant annet skyldes at de er høyt belånt.
– Vi trekker frem Equinor, Aker BP, DNO, Genel, International Petroleum Corp., Africa Oil og Africa Energy som våre toppaksjer, skriver Pareto.
Pareto senker kursmålet på Equinor fra 240 kroner til 210 kroner, etter nedjusteringen av oljeprisanslagene.
Oljegiganten har vært rammet av svakere olje- og gasspriser, og aksjen som var oppe i 202 kroner i fjor høst bunnet ut på rundt 147 kroner i august i år. Equinor-aksjen handlet tirsdag til rundt 170 kroner.
– Equinor har utviklet seg svakt, drevet av skuffende europeiske gasspriser og et lavere utbytte enn sammenlignbare selskaper utenfor Norge, sier Kristiansen.
Han peker på at Equinors kunngjøring i forrige uke om at selskapet vil kjøpe tilbake fem milliarder dollar i aksjer fra eierne sine, snur spørsmålet om utbytte på hodet og fremhever hvor godt det egentlig står til med oljeselskapene.
– Som et eksempel genererte Equinor sist år 60 prosent mer fri kontantstrøm enn i sitt tidligere rekordår i 2007. Likevel ser vi at aksjen prises langt under all-time high. Dette skyldes nok til dels usikkerhet rundt fremtidige oljepriser, som har svingt mye den siste tiden, sier han.
– Equinors tilbakekjøpsprogram gir markedet en kraftig vekker om hvilken lønnsomhet det er i selskapet, sier Kristiansen.
Pareto-analytikeren legger også til at Equinor gjør det bedre enn de fleste sammenlignbare selskaper innen bærekraft, men at selskapet heller ikke har fått særlig uttelling for dette så langt.
Venter solid Aker BP-vekst
Meglerhuset senker Aker BPs kursmål fra 370 kroner til 330 kroner. Aker BP-aksjen lå tirsdag på 255 kroner.
– Aker BP gir en unik kombinasjon av vekst i produksjon og utbytte fremover, skriver Pareto.
Økte inntekter fra blant annet oppstarten av Sverdrup-feltet senere i høst gjør Aker BP i stand til å investere i en tredobling av produksjonen fra dagens nivå innen 2025, med prosjekter som er lønnsomme på under 35 dollar fatet, sier meglerhuset.
Samtidig planlegger selskapet å betale eierne utbytte på 75 prosent av dagens markedsverdi i samme periode, påpeker Pareto.
Les mer: Trykket opp aksjer under oljebremsen: Nå vil Equinor kjøpe tilbake dobbelt så mange
Equinor vil kjøpe tilbake aksjer for 45 milliarder kroner
Jekker ned Okea, DNO og Lundin
Pareto senker anbefalingen på Okea fra 35 kroner til 32 kroner. Aksjen lå tirsdag på drøye 19 kroner.
Også det Kurdistan-fokuserte oljeselskapet DNO får kursmålet sitt barbert av Pareto, fra 24 til 22 kroner. Aksjen handlet tirsdag til litt over 13 kroner.
Pareto senker kursmålet på svenske Lundin Petroleum fra 340 svenske kroner til 320 svenske kroner, mens aksjen tirsdag handlet til rundt 311 svenske kroner.