Bygger Nordens største solcellepark
Danske BeGreen bygger Nordens største solcellepark over et område på 250 fotballbaner. Prosjektet krever ingen subsidier, og blir også Europas syvende største, ifølge den svenske eieren.
Solcelleanlegget Vandel 3 skal bygges ut ved siden av to tidligere prosjekter på en nedlagt flystripe i Vandel i Vejle kommune, som ligger omtrent midt i Danmarks største landsdel, Jylland.
Solcellepanelene i prosjektet vil legge beslag på et område på rundt 150 hektar, som tilsvarer rundt 250 fotballbaner.
Anlegget skal bli det største i Norden og det syvende største i Europa, ifølge meldingen. Vandel 3-prosjektet får en kapasitet på 155 megawatt, noe som gjør at den samlede kapasiteten i Vandel-anleggene blir på 268 megawatt, ifølge bladet Ingeniøren.
Europas største solcelleprosjekt skal ifølge Bloomberg være Pizarro-prosjektet på 590 megawatt, som selskapet Iberdrola skal bygge ut i Extremadura-regionen i Spania, til en kostnad av rundt tre milliarder kroner.
Det er det danske selskapet BeGreen som skal bygge ut Vandel 3-prosjektet. Selskapet eies av Bregentved Gods, som igjen har vært eid av Moltke-familien siden 1746.
– Dette er det største prosjektet vi i BeGreen har utviklet, og et av de største i Europa hittil, sier konsernsjef Lars Møller Sallingi BeGreen A/S.
Prisen er ukjent, men Ingeniøren antyder at dagens kostnad for solcelleprosjekter er på fem millioner danske kroner (6,7 millioner norske kroner) per megawatt. I så fall vil kostnaden for Vandel 3 ligge på rundt én milliard norske kroner.
Symboltunge solceller på Oslo rådhus og Slottet: – Et flott signal
Svenske eiere
Det er det svenske infrastrukturfondet Infranode som skal finansiere Vandel 3-parken. Fondet forvalter rundt 7,5 milliarder kroner for institusjonelle investorer som Folksam, KPA Pension, Den europeiske investeringsbanken og Fjärda AP-fonden.
– Investeringen i Vandel 3 er en svært viktig milepæl for Infranode og er vår inntreden på det danske markedet for infrastrukturinvesteringer, sier Philip Ajinoa, som er partner i Infranode.
– Vi er glade for at dette skjer gjennom å investere i den største solcelleparken som hittil er bygget i Norden, en park som fra dag én kommer til å bli drevet helt uten subsidier, legger han til.
Ajinoa sier at at investeringen er attraktiv for investorene som har penger hos Infranode, og at den også vil bidra til å redusere utslipp i økonomien. Anlegget skal kunne kutte CO2-utslippene med 190.000 tonn, ifølge pressemeldingen fra selskapene.
Fra 2021 skal prosjektet kunne produsere omtrent 0,152 terawattimer årlig, noe som skal være nok til å forsyne 34.000 danske husstander med strøm, gitt en snitt på noe over 4.000 kilowattimer i året (norske husstander bruker mye mer strøm enn danske).
Største boom i solkraft i EU siden 2010: Markedet har steget 104 prosent i år
Bygges på markedsvilkår
Det er også tidligere bygget solcelleparker i Danmark uten subsidier, som de fem nye solcelleparkene Google bygger for å sikre ren strøm til det nye datasenteret sitt i Fredericia, skriver bladet Ingeniøren.
Det som er unikt med Vandel 3-prosjektet, er ifølge bladet at den bygges på rene markedsvilkår, uten noen langsiktig kjøper for strømmen. Dette er er vanlig metode for å sikre finansiering av vind- og solkraftprosjekter, men Vandel 3 skal selge strømmen i markedet uten noen slik langsiktig avtale.
Styreleder Anders Dolmer i BeGreen utelukker likevel ikke overfor Ingeniøren at det kan bli forhandlinger med store strømkjøpere på sikt.
E24 skrev nylig at markedet for solkraft i Europa har økt kraftig i år, med den største prosentvise veksten på ni år. Det er installert 16.700 megawatt solenergi i EU i år. Det er mer enn dobbelt så mye som i fjor, da det ble installert 8.200 megawatt solkraft, ifølge bransjeorganisasjonen SolarPower Europe.
Også i Norge har det vært en økning i utbyggingen av solceller de siste årene. I fjor økte utbyggingene med 29 prosent, ifølge Multiconsult og Solenergiklyngen.