Norsk olje og gass: – Godt samarbeid med Freiberg

Norsk olje og gass er fornøyd med samarbeidet med avtroppende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, og tror det vil videreføres når Sylvi Listhaug tar over. Bellona er ikke like optimistisk.

BYTTES UT: Etter et år og tre måneder som olje- og energiminister trer Kjell-Børge Freiberg nå tilbake som stortingsrepresentant. Sylvi Listhaug tar over.
Publisert:

Statsminister Erna Solberg kunngjorde onsdag at Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) forlater ministerposten, som nå overtas av folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).

Freiberg ble olje- og energiminister etter Terje Søviknes 31. august 2018. Han har dermed hatt jobben i like over et år og tre måneder.

Norsk olje og gass vil ikke felle noen dom over Freibergs arbeid i den korte perioden han har hatt posten, men mener likevel dialogen har vært god.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Kjell-Børge Freiberg og Olje- og energidepartementet, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norsk olje og gass, Tommy Hansen.

– Ikke enige i alt

Hansen forteller at det har vært tradisjon for godt samarbeid mellom organisasjonen og departementet.

– Det betyr ikke at vi er enige i alt, og det betyr ikke at vi ikke har veldig ulike og klare roller, men vi har følt – også under Kjell-Børge Freiberg – at dialogen har vært god, sier Hansen.

– Det håper og tror vi at vi også får med ny minister, fortsetter han.

Sylvi Listhaug blir den fjerde olje- og energiministeren under denne regjeringen. Det ser ikke Norsk olje og gass på som et problem.

– Ministere kommer og ministere går, sier Hansen.

Kjell-Børge Freiberg går fra jobben som olje- og energiminister til stortingsrepresentant for Nordland. Her med Sylvi Listhaug under onsdagens overrekkelse av nøkkelkort.

Bellona skeptisk

Bellona-sjef Frederic Hauge er ikke like optimistisk, og mener det største problemet nå er at Frp fortsetter å styre departementet.

– Vår bekymring er at Frp har kontroll på tre helt sentrale departementer i klimapolitikken, nemlig Finansdepartementet, Transportdepartementet og Olje- og energidepartementet.

Hauge opplyser at organisasjonen forholder seg til de ministrene som er, men påpeker at Listhaug har uttalt seg «veldig klimaskeptisk» tidligere.

I et intervju med VG i 2011 betvilte hun at klimaendringer er menneskeskapte. Senest i høst uttalte Listhaug at det er et urealistisk mål at det om seks år kun skal selges nullutslippsbiler.

– Ikke klimafornekter

– Jeg kan bare håpe at hun kommer til å endre retning i politikken, men tror nok ikke det, sier Hauge.

På pressekonferansen etter statsråd onsdag fikk statsminister Erna Solberg spørsmål om Listhaug er et godt valg, når hun kan sies å være det nærmeste man kommer en klimafornekter i regjeringen, ifølge VG.

– For det første, så er ikke Sylvi Listhaug en klimafornekter. Dette ble det svart godt på allerede da hun var landbruksminister i 2013. Hun har jobbet med en av de næringene som er viktige for å finne løsninger i forhold til klima, nemlig skogsnæringen. For de som lyttet til valgkampen var hun klar og tydelig på at klimaendringer er menneskeskapte. Hun har hele tiden stilt seg bak regjeringens politikk på dette hele tiden, sa Solberg.

– Klare forventninger

Administrerende direktør Knut Kroepelien i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge sier

– Vi ønsker Sylvi Listhaug velkommen som olje- og energiminister. Vi gleder oss til å vise henne alt det spennende som skjer innenfor elektrifiseringen av Norge, til beste for både forbrukere, arbeidsplasser og klima, sier Kroepelien.

– Vi trenger en statsråd som vil bidra til å utvikle næringen videre og forventer at hun står støtt på Fremskrittspartiets programmål om å stimulere til oppgradering av vannkraften – som leverer 95 prosent av strømmen i Norge, uttaler Energi Norge-toppen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier i en melding at han utfordrer den nye olje- og energiministeren på CO2-fangst.

– Den nye olje- og energiministerens første og viktigste oppgave blir å sørge for at vi får på plass en investeringsbeslutning for fullskala fangst og lagring av CO2. Fangst og lagring av CO2 er svært viktig for å nå klimamålene, og jeg har klare forventninger til at dette må komme på plass i 2020, sier LO-lederen.

Les også

Sylvi Listhaug blir ny olje- og energiminister

Publisert: