Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater
Aker BP og Equinor har fortsatt ikke kommet til enighet om hvordan man skal bygge ut Noaka-området i Nordsjøen. Forhandlingene fortsetter, men Aker BP-sjefen åpner for å lande en avtale før han får inn testresultatene fra det nyeste funnet i området.
– Som selskap har vi som strategi at vi jobber så raskt som mulig med å avgrense slike funn. Så vi ønsker å få tatt gode prøver på oljekvaliteten, testen «borbarheten» av reservoaret og å få testet produksjonsraten så raskt som mulig, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP om Liatårnet-funnet.
I sommer annonserte selskapet det nye funnet som ligger i det såkalte Noaka-området i Nordsjøen. Det er et stort usikkerhetsspenn i estimatene for Liatårnet, men foreløpig regner selskapet med at funnet ligger et sted mellom 80 og 200 millioner fat, som vil komme på toppen av de andre fatene i området.
Etter planen skal Aker BP avgrense funnet i første halvår neste år for å få bedre data og kunne gi et mer presist estimat på hvor mye olje som kan utvinnes der.
Liatårnet i det omstridte Noaka-området i Nordsjøen og sørger for at enda flere milliarder er i spill. Equinor er ikke medeier i lisensen der Liatårnet ligger, men de er en sentral spiller i området.
Noaka er en engelsk forkortelse for Krafla/Askja og Alvheim Nord. Mens Aker BP og Equinor begge har eierandeler i Krafla/Askja-delen av Noaka-området, så er ikke Equinor eier i sør.
E24 har tidligere omtalt den pågående konflikten mellom Equinor og Aker BP i dette området, som seiler opp som en av de store kommende utbyggingene på norsk sokkel.
I sommer kokte ryktebørsen etter rapporter om at oljeselskapet Lundin, som fant Johan Sverdrup, var i spill med Noaka som mulig byttemiddel.
Aker-sjef Øyvind Eriksen avviste både ryktene om et Lundin-kjøp og at de er villige til å selge Noaka.
– Ønsker å få klarhet raskest mulig
I april åpnet Aker BP-sjefen for at konflikten kan løses med en lisenshandel. Tirsdag bekrefter han at kommersielle løsninger også er en del av forhandlingene:
– Det kan være kommersielle løsninger og det diskuteres også i partnerskapet for tiden, i tillegg til mange tekniske diskusjoner, sa Aker BP-sjefen under tirsdagens presentasjon.
– Må resultatene fra avgrensningen av Liatårnet være klare før dere kan inngå en Noaka-avtale?
– Nei, det må de ikke. Men vi ønsker å få klarhet i Liatårnet så raskt som mulig, uavhengig av andre faktorer, sier Hersvik til E24.
Han forklarer at timingen av avgrensningen i andre halvår har med «intern prioritering» å gjøre.
Fremfor å leie inn rigger til enkeltoppdrag har Aker BP to flytere og to oppjekkbare rigger på langvarige kontrakter.
– Dermed blir det alltid en diskusjon internt om hvordan vi allokerer den kapasiteten vi har best mulig, sier Hersvik.
– Er det aktuelt å selge dere ut av Noaka?
– Det er helt åpenbart at det er en kommersiell del som må på plass, men jeg vil ikke kommentere noe rundt detaljene eller hva som er aktuelt, sier Hersvik.
Aker BP måtte trekke på kreditten
– Har ikke sett noe alternativ fra Equinor som er bedre
Equinor har lenge vært svært ordknappe i uttalelsene sine om Noaka-området og selskapet har ikke villet gå i detaljer.
Equinor vil ha to delvis ubemannede plattformer fordelt over området, mens Aker BP vil ha en stor plattform midt i, som skal fungere som hub for flere kommende satellittfelt.
Aker BP hevder Equinors konsept «bare» vil kunne få opp rundt 330 millioner, mens deres eget konsept skulle få opp rundt 550 millioner fat. Med Liatårnet er det siste anslaget økt til rundt 700 millioner fat.
Equinor har ikke villet kommentere tallene så langt, men konsernsjef Eldar Sætre tok imidlertid bladet fra munnen i mai da han blankt avviste Aker BPs forslag overfor E24:
– Vi har den absolutt beste løsningen som vi kan finne for Krafla, Askja og Frigg slik vi ser det. Det er en sterk og solid løsning, sa Sætre og sa at Aker BPs forslag «er helt uaktuelt» for Equinor.
Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik står imidlertid fast på selskapets syn:
– Det har vært mange diskusjoner de siste 10 årene om feltutvikling i Noaka-området og det har vært mange forsøk på å få dette området i gang med alt fra flytere, plattformer og en sentral hub. Ja, jeg vet nesten ikke hva som ikke har vært foreslått, sa Hersvik under presentasjonen tirsdag.
– Så langt har ingen kommet opp med en løsning som både har lav nok break-even (oljepris som kreves for å få lønnsomhet, journ.anm.) og som samtidig kan håndtere de ulike oljekvalitetene og reservoarene i området, fortsatte han.
Hersvik peker på at man må håndtere 14 ulike oljekvaliteter fra de mange funnene i Noaka-området, og at man gjennom å ha en stor plattform i midten vil ha mer prosesseringsutstyr og bemanning til å håndtere dette enn med to mindre plattformer.
– Teknisk og økonomisk sett mener vi at PQ-konseptet er det beste. Vi har ikke sett noen andre alternativer som er bedre hverken teknisk eller økonomisk sett – heller ikke fra Equinor.
Aksjemarkedet skuffet
Aker BP slapp tirsdag morgen resultatene for tredje kvartal. I tillegg til mer informasjon om Noaka var analytikerne også på jakt etter mer detaljer om opptrappingen av produksjonen på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.
Aker BP er en av partnerne på feltet, men konsernsjef Karl Johnny Hersvik henviste til at operatøren Equinor legger frem sine kvartalstall på torsdag og at det er de som operatør som må få svare på fremdriften på feltet.
Det var i forkant ventet at resultatene til Aker BP ville falle i tredje kvartal på grunn av økte kostnader, lavere produksjon, lavere olje- og gasspriser og en nedskrivning på Ula-feltet.
Da fasiten kom var resultatet noe svakere enn ventet og aksjen endte dagen ned 0,85 prosent, mens Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,06 prosent.
Fremover vil selskapets produksjon få seg et kraftig løft ettersom Johan Sverdrup-feltet kom i produksjon den 5. oktober og Aker BPs satellitt Valhall Vestflanken og stimuleringsprogrammet på Valhall-feltet vil gi flere fat.