Regjeringens havvindplan: Håper å unngå statsstøtte
Regjeringen tar sikte på å lyse ut første fase av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord innen utgangen av første kvartal 2023. Olje- og energiminister Terje Aasland er også positiv til Equinors Trollvind-prosjekt.
– Vi tar havvindsatsingen et stort steg videre, sier olje- og energiminister Terje Aasland fra Marmorhallen i Oslo.
Tirsdag morgen holder han pressekonferanse om havvind.
Planen til regjeringen er å lyse ut første fase av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord ved utgangen av første kvartal 2023 og tildele arealer senere samme år. Planen inkluderer forslag til prekvalifiseringskriterier og auksjonsmodell for Sørlige Nordsjø II, og kvalitative kriterier og støtteordning for Utsira Nord.
– Målet er en større utlysning i 2025, sier Aasland.
Stortinget åpner opp for direkte tildeling av havvindprosjekter
Håper på pris under 69 øre
Sørlige Nordsjø II er område for bunnfaste turbiner som er festet på havbunnen, mens Utsira Nord er for flytende havvindturbiner som er en mer umoden teknologi. Fristen for å komme med høringsinnspill er 6. januar.
Ifølge NVE krever havvind en strømpris på 69 øre kilowattimen for å være lønnsomt. På spørsmål om hvor langt ned han håper budene vil komme på, svarer Aasland:
– Jeg håper at vi kommer under det. Det vi gjør nå er å legge til rette for å skalere opp havvindsatsingen og industrialisere det slik at kostnadene blir lavere, sier ministeren.
– Jeg tror kostnadsbildet kommer til å endre seg i årene som kommer, legger han til.
Håper å unngå statsstøtte
I planen for Sørlige Nordsjø II skriver regjeringen at det kan være mulig å realisere et godt prosjekt i første fase uten statsstøtte, avhengig av kostnadsutvikling og kraftpris.
Derfor ønsker regjeringen å tildele første fase av Sørlige Nordsjø II uten statsstøtte.
– Samtidig har regjeringen tatt høyde for at prosjektet kan ha behov for statsstøtte for å bli realisert, heter det i meldingen.
Aasland vil ikke gi en sum på støttebeløpet som kan gå til utbyggingen.
I planen for Utsira Nord står det at tildelingsmodellen må ta høyde for at det skal tildeles statsstøtte til prosjektene på et tidspunkt i konsesjonsprosessen.
Hvem som skal betale for fastlandsforbindelse ønsker Aasland å komme tilbake til når de har foretatt den endelige utlysningen.
– Vi har vært tydelige på at utviklingen av et strømnett på havet ikke skal veltes over i første fase på husholdninger og industri, sier han.
IEA-sjefen ser en allianse som vil gravlegge klimamålet. Det avviser han.
Positiv til regjeringens plan
– Jeg synes dette er veldig bra. Vi har gått og ventet på dette lenge, og er veldig glade for at de ser ut til å holde fristen om utlysning innen første kvartal.
Det sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.
– Nå skal vi gå hjem og se på detaljene. Dette ser lovende ut, sier hun.
Norwea-leder Åslaug Haga mener Norge nå tar et avgjørende skritt på veien mot havvind i norske havområder, men er bekymret for at systemet ikke vil skape en reell konkurranse mellom havvind-aktørene.
– Vi må blant annet se nærmere på hvordan regjeringen ser for seg bruken av differansekontrakter og prekvalisering, sier hun.
– Vi er ledende på havvind
I mai satt regjeringen nye mål for norsk havvind. Innen 2040 vil de dele ut konsesjoner til om lag 30 gigawatt havvind.
Det nye målet vil kunne føre til utbygging av om lag 1500 vindturbiner til havs.
Likevel har regjeringen fått kritikk for å somle.
Aasland avviser kritikken om at Norges havvindsatsing går for tregt.
– Det er gjort enormt mye på havvind i løpet av ett år. Vi er ledende på flytende havvind, slår Aasland fast og peker på Equinors prosjekt Hywind Tampen som startet opp for to uker siden.
– Det er trygt å investere i Norge, sier Aasland på spørsmål om hva han tenker om kraftaktører som mener det motsatte etter skattegrepene på vindkraft ble lagt frem.
Høyre frykter havvind-stans etter grunnrenteskatt på landvind
Ønsker direkte tildeling av havvindprosjekter
I juni meldte Equinor at de vil bygge en stor havvindpark utenfor Bergen i løpet av 2027. Dette for å elektrifisere petroleumsfeltene Troll og Oseberg.
Men de mangler tillatelse fra regjeringen for å kunne bygge ut vindturbinene.
I starten av desember ble det kjent at en nesten fulltallig energi- og miljøkomité ønsker at oljeselskaper som vil bygge ut havvind for å elektrifisere egne felt skal kunne få tillatelse.
– Trollvind er veldig positivt og spesielt interessant fordi det kan tilføre Kollsnesområdet og Bergensområdet mer strøm før infrastrukturen rundt er ferdig bygget, sier Aasland.
– Men jeg må komme tilbake til endelig konklusjon på havvind. Vi diskuterer dette nå, sier han og peker til et møte på Stortinget tirsdag.
Blindheim fra Offshore Norge opplyser om at flere selskaper snakker om lignende prosjekter som Equinors Trollvind.
– Jeg tror det blir mange gode prosjekter på sokkelen fremover, sier hun.