NÅ: Stoltenberg og von der Leyen er på Troll-plattformen: Takker Norge

TROLL A-PLATTFORMEN (VG) EU-president Ursula von der Leyen takker Norge for gassleveransen i en kritisk tid for Europa etter Putins Ukraina-angrep. Hun er nå sammen med Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre på Troll-plattformen i Nordsjøen.

Publisert:

EU-kommisjonens president og Natos generalsekretær landet fredag formiddag på den store gass-plattformen i Nordsjøen, sammen med den norske statsministeren og Equinor-sjef Anders Opedal.

– Besøket understreker betydningen av energisamarbeidet mellom Norge og EU, sier Støre på en pressebrief fredag formiddag.

– Ett av Norges bidrag til samholdet i Europa under Ukraina-krigen, er å opprettholde stabile leveranser av gass, og å øke eksporten. Denne plattformen bidrar med ti prosent av Europas gassforbruk det sier noe om dimensjonene, sier han videre.

Takker Norge

Von der Leyen svarte med å takke for Norges bidrag.

– Putin prøvde å utpresse Europa ved å stenge 80 prosent av gasstilførselen. Da steppet Norge opp og økte sin produksjon. Vi var i en krise, men var i stand til å håndtere den, mye takket være Norge, sier EU-presidenten.

Nato-sjef Jens Stoltenberg understreket at gassinstallasjonene er vitale - men også svært sårbare.

– Vi ser at Putin prøver å bruke energi som et våpen. Derfor har vi trappet opp arbeidet med å sikre disse installasjonene, sier Stoltenberg.

Han viste blant annet til et felles initiativ fra Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.

– I tillegg har Nato trappet opp vårt militære nærvær i Nordsjøen og utenfor Baltikum, sier Stoltenberg.

Besøket har vært omkranset av strengt hemmelighold. Men som DN skrev fredag, røpet utenriksministeren noe av opplegget da hun overfor Stortingets europakomité sa at von der Leyen kom til Norge fredag. Stoltenbergs deltakelse, og at de skulle til Troll-feltet, har imidlertid ikke vært kjent.

VG er tilstede på plattformen.

STRATEGISK VIKTIG: Energisikkerhet er tema når EU-president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Støre er på Troll A-plattformen fredag formiddag.

De holder en felles pressebrief fredag formiddag. Den kan du følge øverst i artikkelen, eller i eget vindu her.

Troll-feltet inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel, og er det største og viktigste feltet i norsk gassproduksjon.

Norsk gass har vært helt avgjørende for at Europa har kommet seg gjennom denne vinteren med sikker energiforsyning, selv om prisene til tider har vært ekstremt høye.

Etter at Russland reduserte sin gassforsyning til Europa, og etter at gassrørledningene Nord Stream i ØStersjøen ble sabotert, har Norge erstattet Russland vært Europas største gassleverandør.

Von der Leyen har uttrykt stor takknemlighet for dette flere ganger i løpet av vinteren.

– Norge er et anker for europeisk energisikkerhet, skrev hun på Twitter i september.

Men Støre og hans regjering har blankt avslått EU-kommisjonens ønske om å sette et pristak på gass.

De høye gassprisene har gitt Norge enorme eksportinntekter gjennom det siste året.

Også Nato har måttet ta et eierskap til sikkerheten i Nordsjøen de siste månedene.Etter sabotasjen mot Nord Stream varslet Stoltenberg at Nato ville doble den militære overvåkningen av kablene på havbunnen.

Nå setter Nato opp en egen stab i Brussel som skal øke sikkerheten rundt alle typer undervannskabler og avdekke svakheter under vann.

Det skjer etter at Støre og den tyske forbundskansleren Olaf Scholz i november anbefalte at Nato opprettet en slik enhet.

Publisert: