Oljeaksjonister forsøkte å stanse tankskip med russisk olje

Politiet forsøkte å stanse en aksjon fra Greenpeace i Slagentangen, men aksjonistene trosset dem og tok seg ut til et tankskip med russisk olje.

Aksjonistene kom seg ut til tankskipet Ust Luga. Politibåten er på stedet.
  • NTB-Isabel Bech og Ole Berg-Rusten
Publisert: Publisert:

Egentlig skulle flere aksjonister ta seg ut til tankskipet Ust Luga i tre gummibåter, men de ble stanset av politiet på stedet. Rundt fire personer fra Greenpeace kom seg likevel ut i vannet i to kajakker og en gummibåt etter en dragkamp med politiet om båtene.

Tankskipet skal levere russisk olje til Esso Norges terminal på Slagentangen i Tønsberg.

Sørøst politidistrikt bekrefter at aksjonistene har klart å hekte seg fast i skipet ankerkjetting.

Også en politibåt har ankommet Slagentangen.

Sivil ulydighet

Aktivistene krever at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Putins krigføring og at tankskipet nektes lossing. I tillegg krever Greenpeace at regjeringen støtter en utvidelse av EUs sanksjonsliste slik at den omfatter all import av russisk olje og gass.

Greenpeace har sendt brev til både Esso og regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.

– Vi har prøvd å få Esso og regjeringen til å ta ansvar, uten å lykkes. Nå har vi ikke noe annet valg enn å bruke sivil ulydighet for å stanse oljetankeren, sier leder Frode Pleym i organisasjonen.

Ifølge Greenpeace er skipet lastet med 95.000 tonn jetparafin, en type olje som brukes til luftfart.

– Bryter ikke med sanksjonene

Esso Norge bekreftet overfor Dagbladets Børsen i forrige uke at de er mottakeren av oljen fra Russland.

– Kjøpekontrakten ble inngått før Russlands invasjon av Ukraina. Esso Norge har ikke andre kontrakter om kjøp av produkter fra Russland, sa informasjonsdirektør Anne Fougner i Esso.

Hun understreket at lasten ikke er omfattet av gjeldende sanksjoner mot Russland.

18. mars i år ble EUs sanksjoner mot Russland innført i Norge. Det er tiltak som skal begrense handel mellom Norge og Russland med varer og tjenester.

Publisert:

Her kan du lese mer om