Herøy-ordfører mener Aker er ute på raid på Nord-Vestlandet

Ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune frykter den maritime klyngen på Nord-Vestlandet blir offer for Akers «raid». – Det er ingen som vil heise flagget for dette i vår region, sier han.

KAN MISTE LOKAL KOMPETANSE: Ordfører i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr, frykter det han kaller et Aker-raid mot Nord-Vestlandet.
Publisert:

Oljekrisen har rammet Nord-Vestlandet hardt.

Ordfører Arnulf Goksøyr befinner seg for tiden i Hellas, men følger dramaet som utspilles i hjemkommunen Herøy med argusøyne.

Én av hjørnesteinsbedriftene, Rem Offshore, er tynget av gjeld, og Kjell Inge Røkke-eide Aker, som i det siste har kjøpt opp mer og mer av Rems gjeld, satte ned foten for en finansiell redningsplan.

Aker eier også store deler av konkurrenten Solstad Offshore.

Lokalsamfunnet holder derfor pusten, mens man frykter Aker vil forløse planer om å slå sammen rederiene og flytte arbeidsplasser sørover.

Akers blokkering av redningsplanen tok Rem Offshore etter sigende på sengen, og styreleder Åge Remøy kalte Akers opptreden for «et bakholdsangrep».

Tirsdag tok konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, til motmæle på vegne av Aker og kalte det usaklig karakteristikk.

Aker bekreftet onsdag at de ønsker at Solstad Offshore gjennom en fusjon sluker Rem Offshore.

– Aker tok til orde for at industrien trenger en konsolidering. Rem Offshore er en liten brikke i et større puslespill, sa Eriksen til E24.

Les også

Vil sluke konkurrent for andre gang: – To helt forskjellige situasjoner

– Det bør ikke være et spill

Ordføreren opplever fremgangsmåten som et raid, altså et plyndringstokt, og frykter Rem Offshore kan være et av Akers mange offer i et raid av den maritime klyngen på Nord-Vestlandet.

– Det er ikke usannsynlig når Aker sier Rem Offshore er en liten brikke i et stort spill. Det betyr at det er flere aktører de jakter på. Man kan havne i en situasjon hvor Nord-Vestlandet blir rammet, og det går utover maritime klynger som har vært verdensledende i mange år, sier Goksøyr til E24 over telefon fra Hellas.

– Hvis Aker gjør offshoremiljøet i vår kommune til en liten brikke i sitt spill, har han tatt på seg betydelig samfunnsansvar. Her på Nord-Vestlandet bygges det samfunn og arbeidsplasser på slike bedrifter. Det bør ikke være et spill for Aker, og jeg håper han (Aker-sjef Eriksen, journ.anm.) velger andre uttrykk i fremtiden enn akkurat det der.

Goksøyr er klar på at Rem Offshore driver samfunnsbygging i regionen og mener det er flott om flere ønsker å delta, men på Nord-Vestlandets premisser.

– Men hvis man skal raide Nord-Vestlandet for å bygge ned og flytte verdiskapningen andre steder, er det ingen som vil heise flagget for det i vår region, sier Goksøyr.

– Vil få utenkelige og uforståelige konsekvenser

Ordføreren er stolt av det maritime miljøet som er bygget opp på Nord-Vestlandet. Han er spent på hvordan Aker vil rigge den fremtidige strukturen til rederiene, men frykter resultatet blir at det maritime miljøet på Nord-Vestlandet flyttes sørover.

Da vil nedgangstidene i oljebransjen for alvor ramme Herøy kommune, mener han.

– Hvis vi begynner å se store rederier gå ut av våre områder, vil det få utenkelige og uforståelige konsekvenser.

Les også

Aker-sjefen mener bakholdsangrep-kritikk er usaklig

Rederiene er nemlig langt fra små brikker i et større spill i kommuneøkonomien.

– Veksten og utviklingen vi har sett i disse selskapene de siste 15 årene, har bidratt til å bygge kulturanlegg for flere hundre millioner i vår kommune, i lag med andre selskaper, blant annet for å styrke rekrutteringsgrunnlaget til sjøfarten i nærmiljøet. Det er usedvanlig stor vilje til å bidra lokalt.

FRUKTEN AV REDERIENE: Fosnavåg konserthus sto klart i 2014, da oljeprisene fortsatt var høye. Det shippingrettede næringslivet i lokalsamfunnet har vært en viktig for å få konserthuset på plass.

– Vi har også hatt et veldig godt samarbeid mellom rederiene og kommunen, med frivillige lag og organisasjoner. Det er en dynamikk vi ikke klarer å bygge på en annen måte enn ved lokal innvirkning fra rederier.

– Hvordan tror du lokalmiljøet reagerer på Akers opptreden?

– Nå tok jeg ferie fredag, og denne saken var i praksis kjent mandag. Jeg har ikke innsikt i hvordan folk reagerer, men reagerer de som meg, vil man mene at man håper virkelig at Rem Offshore og de som er rammet av det som oppleves som et raid, finner praktiske løsninger, slik at rederier og arbeidsplasser ikke blir rammet utover den oljekrisen vi er i.

Flåten til Rem Offshore består av 18 fartøy. Rederiet har 470 ansatte.

UTSIKT TIL SJØEN: Fra konserthuset på Fosnavåg er det utsikt til sjø og fjell. Her ligger en fiskebåt inne i havnen. Fiskerinæringen har alltid vært viktig for Fosnavåg, og næringen går bra i oljekrisen, med reduserte drivstoffpriser og svekket krone.
Les også

Aker solgte fisk for å drive bunnfiske i olje

Les også

I disse Aker-virksomhetene er usikkerheten størst

Les også

Aker-sjefen mener bakholdsangrep-kritikk er usaklig

Publisert:

Her kan du lese mer om