Fra krangel til fusjon: Nå sluker Halliburton Baker Hughes

Bildet er fra Houston, Texas.
Publisert:Forrige uke langet Baker Hughes-sjefen ut mot konkurrenten Halliburton for å ville kaste hele styret i selskapet. Tre dager senere annonserer de en gigantfusjon.

Fusjonen mellom verdens andre og tredje største oljeserviceselskaper blir nå en virkelighet. I en transaksjon verdt 34,6 milliarder dollar, drøye 235 milliarder kroner, slår nemlig Halliburton og Baker Hughes seg sammen.

På den måten håper man å kunne konkurrere bedre mot verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger. De to selskapene er allerede svært dominerende innenfor det amerikanske skifermarkedet, men ønsker å vokse mer internasjonalt.

Beholder Halliburton-navnet

Halliburton tilbyr nå aksjonærene i Baker Hughes 1,12 Halliburton-aksjer per aksje de eier i Baker Hughes, pluss 19 dollar per aksje.

Gitt fredagens aksjekurser i selskapene tilsvarer det at Halliburton betaler 80,68 dollar per aksje til Baker Hughes-aksjonærene. Det er en premium på 34,7 prosent over fredagens aksjekurs i Baker Hughes på 59,89 dollar.

Måler man mot aksjekursen den 10 oktober, dagen før det første tilbudet kom, er påslaget i tilbudet hele 40,8 prosent, ifølge Halliburton.

Selskapene venter å få til gevinster på to milliarder dollar ett år etter at fusjonen er gjennomført.

Partene venter at fusjonen vil gjennomføres i andre halvår neste år. Styrene i begge selskapene skal enstemmig ha godtatt oppkjøpet og fusjonen.

Både Halliburton-navnet og hovedkontoret i Houston beholdes etter fusjonen. Halliburton-sjef David Lesar forblir toppsjef det nye selskapet, men tre styremedlemmer fra Baker Hughes går inn i det nye styret.

40 ganger mer verdt enn Aker Solutions

Det er to giganter som nå slår seg sammen.

Halliburton har en markedsverdi på hele 46,7 milliarder dollar, mens Baker Hughes er verdt 25,9 milliarder dollar.

Sammen utgjør det en markedsverdi for de to på snaue 494 milliarder kroner.

Til sammenligning har Aker Solutions en markedsverdi på 12,45 milliarder kroner, og det nye selskapet vil altså være rundt 40 ganger større i markedsverdi.

Mens Baker Hughes og Halliburton tilsammen har 141.000 ansatte før fusjonen, har Aker Solutions rundt 17.000 ansatte - altså rundt én åttendedel.

Aksjen til Halliburton er ned 3,6 prosent i førhandelen på Wall Street, mens Baker Hughes har steget med hele 15,63 prosent. Markedet har altså konkludert med at avtalen er betraktelig mer lukrativ for Baker Hughes enn Halliburton.

Fra krangel til enighet på tre dager

Halliburton kom uten oppfordring med et tilbud til Baker Hughes i starten av oktober. Det tilbudet mente Baker Hughes var for dårlig, men nå har de altså blitt enige.

Avtalen er svært overraskende ettersom forholdet mellom de to var på frysepunktet allerede i forrige uke.

FRA KRANGEL TIL VENNSKAP: Martin Craighead, konsernsjef i Baker Hughes, langet ut mot Halliburton forrige fredag. Tre dager senere annonserer han at fusjonen er et faktum.

Som E24 skrev lørdag så gikk Baker Hughes-sjef Martin Craighead knallhardt ut mot Halliburton-sjef David Lesar for måten Halliburton hadde opptrådt på.

Halliburton sendte nemlig inn et forslag fredag der de ville kaste hele styret i Baker Hughes på generalforsamlingen deres i april. Ifølge Baker Hughes var dette en helomvending fra den dialogen man hadde hatt frem til da.

– Halliburton insisterer på å styret (i Baker Hughes, journ.anm.) skal fatte en beslutning uten en full og nøye vurdering som er nødvendig for å beskytte våre aksjonærer, skrev Craighead i et brev til Halliburton, som Baker Hughes selv offentliggjorde.

Selskapet skrev også at de mener forslaget om å kaste styret deres er et forsøk på å «presse styret» til å akseptere et oppkjøp og en fusjon på «Halliburtons betingelser».

BLAR OPP: David Lesar i Halliburton skal ta opp lån og åpne lommeboken for å sikre seg konkurrenten Baker Hughes.

Nå har tonen mildnet betraktelig, for i mandagens pressemelding sier de to toppsjefene følgende:

– Dette leverer en betydelig premium (på aksjekursen, journ.anm.) til våre aksjonærer og muligheten til å eie en meningsfull del av et større, er konkurransedyktig globalt selskap, sier Baker Hughes-sjef Craighead.

– Vi er glade for å kunne annonsere denne fusjonen med Baker Hughes som vil skape en bjellesau av et globalt oljeserviceselskap, sier Halliburton-sjef David Lesar.

Publisert:

Her kan du lese mer om