Klimatoppmøtet: Avtale i siste liten, med store endringer
Klimatoppmøtet i Glasgow endte med avtale, etter at India og Kina fikk inn viktige endringer helt på tampen. – Historisk, sier Bellonas Frederic Hauge. «Bla, bla, bla», skriver Greta Thunberg.
Toppmøtets leder Alok Sharma tok til tårene da han la frem den endelige avtaleteksten ved klimatoppmøtet.
Helt på tampen ble endringer vedtatt som svekket klimamålet, ved at man endret målet om å «fase ut» kull, til å «fase ned» det fossile brenselet.
I de siste dramatiske forhandlingene, klarte India, med støtte fra Kina, å presse USA og EU vekk fra en mer offensiv satsning. Men da var man kommet så langt i forhandlingene, at det likevel ble enighet om en revidert avtaletekst.
– Går mot enighet nå, ordet «phase-out» er nå foreslått erstattet med «phase-down» av kull. For øvrig består språket på utfasing av fossile subsidier. Som mange andre land foretrakk vi den opprinnelige teksten, men vi mener at helheten er så god at vi stemmer for det som alt i alt er en veldig progressiv avtale, skriver klima- og miljøminister Espen Barth Eide til VG.
Eide la til at hele den norske delegasjonen var svært fornøyde. Norge var ett av landene som fikk gjennomslag for artikkel 6, som endelig slår fast enigheten fra Parisavtalen.
– Jeg er svært glad for at vi fra norsk side kunne bidra til å finne en solid løsning på dette, som sikrer at vi nå endelig får på plass et vanntett regelverk for utslippsreduksjoner, skriver Eide til VG.
India krevde endringer
Det var altså India som krevde å fjerne formuleringen i slutterklæringen om å «fase ut» kullkraft, og i stedet gå for «fase ned». Kina var også en viktig pådriver for dette.
Indias miljøminister Bhupender Yadavs forslag innebærer at begrensing av bruk kull- og fossile brennstoff skal inkludere forbehold om at lokale forhold må iberegnes og at det skal være visse unntak for utviklingsland.
India krever også at utviklingsland må få garantier om utviklingsmidler til å bygge opp grønnere energi.
Bellona-Hauge: – Historisk
Bellona-leder Frederic Hauge sier til VG at det var nervepirrende å følge innspurten.
– Dette er historisk, og langt bedre enn fryktet. Jeg var en stund engstelig for at man ikke skulle bli enige, sier Hauge til VG.
Hauge mener forskjellen på «fase ned» og «fase ut» bruker av kull tross alt ikke er så stor.
– Det viktige er at dette er med, for tidligere har ikke dette blitt nevnt i det hele tatt.
– Hva mener du om at India, med støtte fra Kina, fikk inn endringer på tampen?
– Det var sjokkerende å se utpressingen fra India og Kina. Det synes jeg ikke noe om. Men sluttresultatet er det viktigste.
Verdens mest kjente klimaaktivist, svenske Greta Thunberg er ikke imponert:
– #COP26 er over. Her er et kort sammendrag: Blah. blah, blah. Men det ekte arbeidet fortsetter utenfor disse hallene. Og vi vil aldri gi opp, skriver Thunberg.
Intense diskusjoner
Toppmøtets leder, Alok Sharma, sa tidligere lørdag kveld at klimatoppmøtet var ved «sannhetens øyeblikk».
At det var intenst ga Barth Eide VG innsikt i på telefon fra Glasgow, under en pause tidligere lørdag kveld.
– Rett bak meg her står USAs klimautsending John Kerry i intense diskusjoner med den indiske delegasjonen, mens hans assistent Sue Biniaz forsøker å overtale den kinesiske delegasjonen, sier Barth Eide.
Den norske statsråden tar også oppgaven med å være fotograf for VG og fange det historiske øyeblikket med mobilen.
– India, Kina, og noen olje- og kullproduserende land som Iran, Venezuela og Sør-Afrika, har uttrykt skepsis, forklarer den norske statsråden.
Slik var Kina og Indias motstand
Dette skjedde underveis i de høydramatiske forhandlingene:
Kina og India har begge uttrykt skepsis til til formuleringer om å fase ut fossile subsidier og kull.
Indias miljøminister sier landet ikke er tilfreds med utkastet til slutterklæring på klimatoppmøtet i Glasgow.
– Utviklingslandene har rett til sin rettferdige andel av det globale CO₂-budsjettet, sa Bhupender Yadav i Glasgow lørdag.
Han minnet om at andre deler av verden har hatt store utslipp av klimagasser i mange år. Det er den ikke-bærekraftige livsstilen og forbruket i rike land som har forårsaket den globale oppvarmingen, ifølge Yadav.
Kinas forhandler, Zhao Yingmin, advarte de andre delegatene på møtet. Han sa at Kina er klare til å jobbe med alle parter for å foreslå «konstruktive ideer» til en slutterklæring. Men, han la også til:
– Akkurat nå er ikke teksten perfekt, men vi har ingen intensjon om å gjenåpne den, sa Yingmin.
Han la til at Kina mener at det likevel bør gjøres «mindre endringer.»
BAKGRUNN: Klimatoppmøtet: − Sannhetens øyeblikk
– Det er et veldig stort flertall som har tatt ordet for å si at de vil støtte utkastet. Mange sier de har gitt seg på noen punkter. Alle har fått noe, men ingen har fått alt, sier Barth Eide.
– Men er det ikke lett å forstå argumentene til India, om at utviklingsland må få ha noe høyere utslipp for å kunne ta oss igjen?
– Argumentet om at man må slippe ut mer før man kan slippe ut mindre holder ikke lenger, det gikk man vekk fra allerede under Parisavtalen. Men utviklingsland skal være trygge på at de skal få teknologisk bistand til å utvikle fossilfrie alternativer, som solkraft.
Barth Eide benyttet en pause i forhandlingene lørdag kveld til å snakke direkte med Indias miljøminister i et forsøk på å overtale ham.
– Jeg sa til ham at jeg ikke ville tolket uttalelsen på utfasing av kull og fossile subsidier slik at alt må forandres øyeblikkelig, for det forstår vi jo at ikke er så enkelt for dem, sier Barth Eide.