Thunberg: – Later som vi skal redde planeten
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (20) forlot mandag ettermiddag demonstrasjonen mot vindturbinene på Fosen. Kort tid senere dukket hun opp på Dagsnytt 18.
De siste dagene har aktivister demonstrert i mot vindturbinene på Fosen i Olje- og energidepartementet.
Tidlig mandag morgen tok demonstrantene ut på gaten og fikk selskap av den kjente svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Sammen med andre demonstranter lenket hun seg fast til inngangspartiet til regjeringskvartalet.
Ved 17-tiden mandag forlot Greta Thunberg imidlertid aksjonen, før hun dukket opp i Dagsnytt 18 på NRK.
Der sa hun var klar til å demonstrere så lenge det er behov for det.
Thunberg fikk spørsmål om det er et paradoks at hun som klimaaktivist demonstrerer mot grønn kraft.
– Ikke i det hele tatt. Klimakrisen og krenkingen av urfolksrettigheter og menneskerettigheter går hånd i hånd. Løsningen på klimakrisen må inkludere at vi lytter til urfolk og tar deres perspektiver til ettertanke, svarte hun til NRK.
– Dette er et tydelig eksempel på grønn kolonialisme – at vi later som vi skal redde planeten samtidig som vi krenker menneskerettigheter og ignorerer urfolksperspektiver, fortsetter Thunberg.
Derfor demonstrerer de
Bakgrunnen for demonstrasjonen er Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbund – Nuorats krav om at 150 omstridte vindturbiner på Fosen i Trøndelag blir revet.
Over 500 dager er gått siden Høyesterett enstemmig konkluderte med at de to vindparkene er satt opp i strid med samenes rettigheter som urfolk.
Siden har departementet utredet om vindkraft og reindrift likevel kan eksistere side om side på halvøya i Trøndelag.
Høyesterett mener vindparkene er en alvorlig trussel for reindriftsnæringen, fordi beitemuligheter går tapt – og det krenker samenes rett til å utøve sin kultur.
Etter dommen har Sametinget krevd at de gigantiske vindturbinene blir revet. Samene krever at naturen tilbakeføres til slik den var før kraftutbyggingen.
Syv personer anmeldt
Mandag ettermiddag fjernet politiet aktivistene fra en av inngangene, etter anmodning fra DSS, DSS, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjonfor å sørge for at de som jobber i departementene skal kunne gå ut og inn uten å bli hindret, ifølge politiet.
– Demonstrantene har ikke etterkommet anmodning eller pålegg om å flytte seg, og da blir det bæring, sa operasjonsleder Vider Pedersen til VG.
Like etter klokken 17 opplyste operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter til VG at syv personer er anmeldt i forbindelse med demonstrasjonen.
– De anmeldes for å ikke etterkomme pålegg. Det straffes vanligvis med bøter, sa han.
Klokken 20.20 er det fremdeles mange demonstranter til stede foran hovedinngangen.
– De er redde
Natt til mandag fjernet politiet de 13 demonstrantene som var inne Olje- og energidepartementet, etter en begjæring fra DSS.
Aktivistene ble innbrakt til politihuset og senere dimittert. De reagerte sterkt på politiets aksjon i nattetimene.
– Nå aksjonerer de mens alle sover, fordi de er redde for at det skal komme ut bilder av unge koftekledde aksjonister som går verden rundt i morgen tidlig, sa Isak Gregers Eriksen i Natur og ungdom natt til mandag.
Siden har demonstrantene sittet utendørs og sperret inngangspartier i regjeringskvartalet.
– Svik og overtramp
Den samiske artisten og skuespilleren Ella Marie Hætta Isaksen, som deltar i demonstrasjonen, føler seg sviktet av politiet.
– Vi har protestert her inne i fire døgn, men akkurat da vi lå og sov, natt til en mandag, velger de å bruke makten si for å fjerne oss!
Hun livestreamet politiets aksjon natt til mandag.
– Det er mye følelser, dette kom så brått og uventet på. Det har føltes som et stort svik og overtramp fra lovens lange arm, politiet, sa Isaksen.
Utredning tar tid
Olje- og energidepartementet utreder fremdeles avbøtende tiltak for reindriftsnæringen, slik at reindrift og vindkraft kan leve side om side.
Til NTB sier olje- og energiminister Terje Aasland at myndigheter trenger mer kunnskap om beiteområdene, før de kan avklare hva som skjer med vindturbinene på Fosen.
Paralleller til Alta-saken
Ella Marie Hætta Isaksen har hovedrollen i den nye filmen om kampen mot kraftutbyggingen i Altavassdraget tidlig på åttitallet, «Ellos eatnu – La elven leve».
– Parallellene til Alta-sakenAlta-sakenEn politisk konflikt på 60- til 80-tallet, hvor samiske interesser og miljøverninteresser gikk mot vannkraftutbygging i Indre Finnmark. er vonde, for vi burde ha kommet lenger etter 44 år. Vi kjenner de historiske linjene med oss i dag, sier hun til VGTV.
Hun mener reindriften konsekvent ofres til fordel for annen industri.
– Det er den hardeste kampen på mange måter, for mange reindriftssamer opplever at det ikke er en fremtid for dem og at staten ikke legger til rette for at det skal være bærekraftig, sier Isaksen.