Støre om gasslekkasjene: – Ingen spesifikk trussel mot norsk sokkel

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Norge ikke har bedt Nato om hjelp.

Publisert:

Flere gikk tirsdag hardt ut og advarte om sikkerheten rundt Norges 9.000 kilometer med gassrørledninger, etter at det ble meldt om to lekkasjer på Nord Stream 1.

Statsminister Støre sier nå at det ikke foreligger noen konkret trussel mot Norge.

– Vi har ikke informasjon per i dag om at det er noen spesifikk trussel mot norske installasjoner. Men etter det vi så i Østersjøen, er det naturlig å treffe tiltak som kan ivareta sikkerheten, sier Støre til VG.

Regjeringen varslet tirsdag ettermiddag at det ville iverksettes tiltak for å skjerpe beredskapen både knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel.

– Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i lufta, sier statsministeren til NTB.

Støre sier Nato er orientert om situasjonen, men at det så langt ikke har vært behov å spørre om hjelp.

Les også

Forsker om norsk gassikkerhet: – Det har aldri vært så farlig som nå

Kan ta opptil to uker å iverksette etterforskning

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har onsdag diskutert gasslekkasjene, som både er å spore i Nord Stream 1 og 2, med Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov.

– Diskuterte sabotasjen på Nord Stream-rørledningene med forsvarsminister Morten Bødskov i vår høyt verdsatte allierte Danmark, skriver Stoltenberg på Twitter onsdag formiddag.

Begge rørledningene, som er bygd for å frakte gass fra Russland til Tyskland, begynte å lekke allerede mandag. Både svenske, tyske og norske geologer registrerte kraftige eksplosjoner i forkant.

Lekkasjene er registrert på tre ulike steder utenfor den danske øya Bornholm og fører til store CO2-utslipp.

Ordfører Jacob Trøst på Bornholm sier lekkasjene skaper bekymring blant innbyggerne.

– Det er klart at denne hendelsen fornyer noen bekymringer i forhold til vår plassering i Østersjøen, sier Trøst.

Ifølge forsvarsminister Bødskov vil det ta tid før man kan iverksette en ordentlig etterforskning av lekkasjene.

– Det kan ta en uke eller to før områdene rundt gasslekkasjene fra Nord Stream i Østersjøen er rolige nok til at de kan etterforskes, sier Bødskov, ifølge Reuters.

Truer med kraftig reaksjon

EUs utenrikssjef Josep Borell er tydelig på at lekkasjene er forårsaket av en bevisst handling.

– Dette er ikke et tilfeldig sammentreff, fastslår Borrell i en uttalelse onsdag.

Han understreker at ethvert forsøk på å ødelegge Europas energiinfrastruktur er uakseptabelt, og at EU vil komme med et «kraftig og samlet» svar.

– Vi kommer til å støtte enhver etterforskning der målet er å få full klarhet i hva som har skjedd og hvorfor, legger han til.

Les også

Registrert kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledninger: – Noen som vet hva de gjør

Åpnet aldri etter vedlikehold

Russiske Gazprom stengte i slutten av august Nord Stream 1 for vedlikehold, men ble ikke åpnet igjen som planlagt. Siden har det ikke blitt sendt russisk gass til Europa.

Det har likevel vært gass i rørsystemet for å holde trykket oppe.

Gassrørledningen Nord Stream 2 var så å si ferdig bygget og fylt med gass. Men kranen rakk aldri å bli åpnet før Russland invaderte Ukraina. På grunn av krigen valgte tyske myndigheter ikke å sette rørledningen i drift.

Publisert: