Danmarks statsminister om gasslekkasjene: – Snakk om bevisste handlinger
Både Sverige og Danmarks statsministere mener gasslekkasjene er bevisste handlinger, men avviser at det er et angrep på landene.
Tirsdag kveld taler Danmarks statsminister Mette Frederiksen til pressen om gasslekkasjen i Nord Stream 1.
– Det er nå myndighetenes klare oppfatning at dette er bevisste handlinger, sier Mette Frederiksen.
Likevel vurderer forsvarets etterretningstjeneste at det ikke er noen økt militær trussel mot Danmark, sier statsministeren.
Slik traff strømkrisen Norge
– Ikke et uhell
Utenriksminister Jeppe Kofod, forsvarsminister Morten Bødskov og klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er også på plass på pressekonferansen.
– Karakteren av lekkasjene og størrelsen indikerer at det ikke kan være et uhell, sier forsyningsminister Dan Jørgensen.
Ministrene vil ikke si noe om hva de tror er motivet bak sabotasjen av rørledningen.
Videre sier Frederiksen at hun ikke anser sabotasjen som en krigshandling da lekkasjen har skjedd på internasjonalt farvann.
Øker beredskapen
Forsvarsminister Morten Bødskov sier at beredskapen rundt Bornholm nå økes. Forsvaret har hatt et patruljeskip i området siden i går.
I dag ble fregatten Abasalon sendt til området, sier Bødskov.
Forsvaret har også plassert et helikopter på Bornholm. Beredskapsetaten overvåker gassmengden i luften, men det er ikke etatens vurdering at det er fare for befolkningen på Bornholm eller Christiansø.
Forsvarsminister Bødskov reiser onsdag til Brussel for å møte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Nato bekrefter besøket.
– Jeg forstår at dette kan skape bekymring
Sveriges regjering holder også pressekonferanse om gasslekkasjen tirsdag kveld. Statsminister Magdalena Andersson, forsvarsminister Peter Hultqvist og utenriksminister Ann Linde deltar.
– Vi har kommet til at det trolig er en bevisst handling. Så trolig et spørsmål om en sabotasje, sier statsministeren.
Statsministeren slår fast at lekkasjen ikke er å se på som et angrep på Sverige.
– Jeg forstår at dette kan skape bekymring for mange, sier statsministeren.
Regjeringen samarbeider med Danmark, Norge, Finland, Tyskland og USA, sier Andersson.
Andersson opplyser at hun tirsdag har snakket på telefon med Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om saken.
Hun sier at Norge har varslet Sverige om økt droneaktivitet i Nordsjøen.
– Vi spekulerer ikke i motiv og aktør. Det vi kan konstatere er at dette handler trolig om sabotasje, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde.
– Nå er det viktig at både EU og Nato fortsetter å stå sammen. Det er vårt viktigste våpen, sier Linde.