STATOIL-SJEF HELGE LUND: Statoil-sjef Helge Lund: - Oljeboring vil gi 2000 jobber

Statoil-sjef Helge Lund bryter tausheten etter oljekatastrofen i Mexico Her er Lunds Lofoten-løfte.

Publisert:

Statoil-sjef Helge Lund hevder selskapet kan skape 2000 arbeidsplasser i Lofoten.

Konsernsjefen er nå i Vesterålen og Lofoten for å overtale befolkningen, politikere og lokal næring om at oljeutvinning i området er det rette. Han lover at folk vil nyte godt av oljeprosjektet.

– Vi kan gjøre dette på en måte som vil gi høy verdiskapning og store ringvirkninger. Petroleumsnæringens aktiviteter kan gi betydelige ringvirkninger, lokalt, regionalt og nasjonalt. De industriskissene vi har fremlagt for området viser at det kan skapes rundt 2000 nye arbeidsplasser i regionen, mener Lund.

Han viser til Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest.

– Den beste måten å få et realistisk inntrykk av ringvirkningene er å se på andre anlegg langs kysten. I Hammerfest har det vært befolkningsvekst, det dukker opp mange nye selskaper, og vi betaler rundt 150 millioner i året i eiendomsskatt. Det er ingen grunn til at dette også ikke skal skje i Lofoten, sier Lund.

Godt grep

Pr. i dag ser det ut til at Statoil-sjefen har et godt grep på kommunepolitikerne i nord. Av de syv kommunene som har behandlet spørsmålet om konsekvensutredning, har seks sagt ja. Bare Røst kommune har gått imot.

– Lofoten er et spesielt område med tanke på fiske og natur. Kan du garantere at det ikke vil skje oljeutslipp her?

– Man kan aldri utelukke noe, men jeg mener det er risiko forbundet med all industriell virksomhet. Å si noe annet er useriøst. Men det gjelder å ha et fornuftig risikonivå. Vi setter aldri noe i gang uten at det er en akseptabel risiko, og jeg mener at 40 års virksomhet på norsk sokkel viser at det er sikkert å drive utvinning, sier Lund.

I Statoils søknad fra 2009, om oljeboring under 2000 meter i USA, skriver bedriften ifølge Dagens Næringsliv at "et oljeutslipp i Mexico-gulfen er usannsynlig og vil neppe ødelegge miljøet". Et år senere var katastrofen et faktum.

– Hva gjør dette med Statoils troverdighet?

– BP har kommet med en rapport som har klarlagt en del, men det er viktig ikke å ha bastante konklusjoner før ulykken er gjennomgått, og vi har fått klarhet i bakenforliggende årsaker. Det er viktig for oss i Statoil at vi ikke uttaler oss i store bokstaver før vi har fått alle fakta på bordet, sier Lund.

Les flere saker på E24

Publisert: