Nå har dekket til verdens største Spar-plattform ankommet Norge

Det gigantiske gassfeltet i Norskehavet er et viktig skritt nærmere ferdigstillelse når plattformdekket nå har ankommet Ølensvåg etter turen fra verftet i Sør-Korea.

Spesialskipet Dockwise White Merlin ankom torsdag formiddag Ølensvåg etter å ha fraktet det 24.000 tonn tunge plattformdekket til Aasta Hansteen fra Hyundai-verftet i Sør-Korea.
Publisert:

Klokken 10:30 torsdag ankom det 24.000 tonn tunge plattformdekket til Aasta Hansteen-plattformen Westcon Yards i Ølensvåg.

Den enorme konstruksjonen har blitt fraktet fra Hyundai-verftet i Ulsan i Sør-Korea med spesialskipet Dockwise White Merlin, og reisen har tatt to måneder.

I Ølensvåg skal plattformdekket deretter lastes over på to katamaraner før det seiles videre til Digernessundet på Stord. Der skal Kværner bistå Technip med å koble plattformdekket sammen med betongunderstellet før hele plattformen skal fraktes opp til Norskehavet til feltet.

Etter sammenkoblingen vil plattformen ikke bare bli den første Spar-plattformen på norsk sokkel, men den største i verden. Mens Oslo Plaza er 117 meter høyt er understellet rundt 200 meter høyt. På toppen at dette kommer altså plattformdekket.

Spar-plattformen er en flytende konstruksjon som er oppankret og balanserer i sjøen med det vertikale, sylinderformede understellet i betong og stål. På toppen står plattformdekket som nå altså har ankommet landet.

– Selv om Westcon har lang erfaring med store operasjoner, er det første gang vi er involvert i denne typen operasjon. Vi har forberedt oss godt og ser frem til å starte arbeidet, sier Malvin Eide, riggsjef ved Westcon Yards, i en pressemelding.

Les også

Statoil setter inn toppfolk internt for å få skandalefeltet Martin Linge i havn

I produksjon neste år

Westcon Yards beskriver det som skal skje i Ølensvåg slik:

«Operasjonen blir gjennomført ved at katamaranene legger seg under toppdekket samtidig som «Dockwise White Marlin» senker seg ned i sjøen. Når katamaranene har overtatt vekten av toppdekket, blir det løst fra «Dockwise White Marlin» og sikret for transport til Stord på rammer laget spesielt for dette oppdraget».

Hele denne operasjonen er regnet å ta en uke før man så skal frakte plattformdekket til Stord.

Transporten ut til selve Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet skal etter planen skje på vårparten neste år før feltet etter planen skal i produksjon i andre halvår, altså om ett års tid.

Aasta Hansteen-feltet ligger 300 kilometer fra land, vest for Bodø, på et havdyp på 1.300 meter. Gassfeltet ble funnet i 1997 og utbyggingssøknaden (PUD) ble sendt inn i 2012. Det anslås at feltet inneholder 47 milliarder standard kubikkmeter med gass, fordelt over de tre funnene Luva, Haklang og Snefrid Sør.

Feltet skal driftes fra Statoils kontorer i Harstad, mens forsyningsbasen ligger i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund. Gassen fraktes ut gjennom den nye 480 kilometer lange rørledningen Polarled ned til Nyhamna, mens kondensatet hentes av shuttle-tankere.

E24 skrev i oktober at kostnadene ved Aasta Hansteen-utbyggingen nå ser ut til å bli 1,0 milliard kroner lavere enn det som ble anslått i fjor. Tallene kom frem i budsjettdokumentene til Olje- og energidepartementet.

Dermed har overskridelsen på Aasta Hansteen-feltet blitt redusert slik at totalregningen nå estimeres til 38,0 milliarder kroner, mot et opprinnelig budsjett på 33,9 milliarder kroner.

Statoil er operatør for feltet og eier 51 prosent. Partnerne er Wintershall (24 prosent), OMV (15 prosent) og ConocoPhillips (10 prosent).

Se flere bilder her:

Denne grafikken illustrerer størrelsen på den enorme Spar-plattformen til Aasta Hansteen-feltet. Fra venstre: Det skjeve tårnet i Pisa, Frihetsgudinnen i New York, Aasta Hansteen og Eiffeltårnet i Paris
Plattformdekket til Aasta Hansteen-plattformen ankommer Westcon Yards i Ølensvåg. I bakgrunnen skimtes boreriggen Scarabeo 8.

Gassfeltet Aasta Hansteen er en av flere gigantiske utbyggingsprosjekter som Statoil jobber med for tiden. Gina Krog-feltet er akkurat ferdig og kom i produksjon rett før sommeren.

I tillegg er utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet i full gang, mens det er ventet at Statoil vil levere utbyggingssøknaden til Johan Castberg-feltet i Barentshavet om få dager etter flere års planlegging og prosjektering.

Plattformdekket til Aasta Hansteen ankommer Westcon Yards
Les også

Fortsetter skiferjakten i Argentina

Les også

– Ikke grunnlag for å si at Eni ikke håndterer situasjonen

Les også

Vil bruke opptil 100 mill. hvert år på digitaliseringsskole

Publisert:

Her kan du lese mer om