Vil ikke gi løfter om Martin Linge-oppstart: – Vi skal lage vår egen plan

Statoil vil bruke tid på å finne ut når Martin Linge-feltet skal starte opp, etter å ha tatt over operatørskapet fra Total. En ny tidsplan kommer trolig i sommer.

RUVENDE MODULER: Utstyrsmodulen (til høyre) og prosessmodulen til plattformen på Martin Linge-feltet ligger ved Rosenberg Verft i Stavanger, hvor de skal klargjøres før de slepes til feltet på sensommeren. Total la opp til produksjonsstart i 2019, men nå vil Statoil bruke noe tid på å sette sin egen dato for oppstart.
Publisert: Publisert:

STAVANGER (E24): Utstyrsmodulen og prosessmodulen til plattformdekket på Martin Linge-feltet ruver godt i landskapet ved Rosenberg Verft, godt synlig fra Stavanger sentrum.

Fredag viste Statoil frem modulene til presse og statsråd Anniken Hauglie, etter at selskapet i mars tok over operatørskapet fra franske Total. De to gigantiske modulene kom til Stavanger i påsken, og skal nå gjøres klar for Nordsjøen.

– De fleste i regionen vet at dette betyr stor aktivitet på Rosenberg, aktivitet som gir ringvirkninger for våre leverandører og den lokale servicebransjen, sier Jan Narvestad, daglig leder på Rosenberg, foran en forsamling av verftsarbeidere i kjeledress og hjelm.

– Allerede neste uke vil vi ha mobilisert 300 personer, og dette er et nivå vi vil holde gjennom landfasen. Når vi går ut offshore vil vi trappe opp til 1.200 personer som vil gå i rotasjonsordning, sier Narvestad.

Martin Linge har hatt store utfordringer. Seks mennesker døde da en kran veltet under byggingen i Sør-Korea. Prosjektet er også forsinket, og det er blitt 12 milliarder dyrere enn opprinnelig planlagt, en overskridelse som ifølge regjeringen er på 42 prosent.

TAR OVER: Jan Einar Malmin er Statoils prosjektleder for Martin Linge-feltet. Tidligere har han også vært prosjektleder for prosjektene Gina Krog og Gudrun.

Vil lage ny tidsplan

Jan Einar Malmin har fått jobben som Statoils prosjektleder for Martin Linge-prosjektet. Han er tidligere prosjektleder for Gudrun og Gina Krog, som begge ble levert innenfor tid og budsjett.

Total har tidligere sagt at Martin Linge skal i produksjon i 2019, men Statoil kan ikke love noe ennå. Ifølge Malmin må selskapet gjøre flere undersøkelser før det kan sette en dato.

– Vi har sagt vi skal bruke litt tid til å lage vår egen plan, sier Malmin til E24.

Han understreker at dette ikke betyr at Totals oppstartsplan er feil, men at Statoil ønsker å gjøre egne undersøkelser og lage sin egen plan for å være helt sikker på at feltet kan startes opp.

– I løpet av sommeren så vil vi svare hvordan vår plan ser ut, sier han.

– Folk senker skuldrene

Klubbleder Roy Inge Nilsen ved Rosenberg er fornøyd med å ha de to store, ruvende plattformmodulene liggende ved verftet. Etter en periode med store kostnadskutt og mye nedbemanning mener han at folk i oljebransjen nå ser noe lysere på situasjonen.

Rosenberg var en periode nede i 500 ansatte, og nå er det rundt 800 ansatte ved verftet.

– Dette gjør noe med folk, at vi kan se langt frem i tid. Vi ser at det ligger mye som skal gjøres i Nordsjøen fremover, sier han til E24.

– Det gjør at folk senker skuldrene, sier han.

MYE ARBEID: Klubbleder Roy Inge Nilsen ved Rosenberg Verft ser lyst på arbeidet som skal gjøres med Martin Linge-modulene ved verftet. han mener det ser lysere ut for Rosenberg Verft og oljebransjen ellers etter flere år med kostnadskutt og nedbemanninger.

– Ser ganske okei ut

Prosjektleder Malmin har inspisert modulene både før de seilte fra Sør- Korea og etter ankomsten til Norge, og sier at førsteinntrykket er ganske bra.

– Spesielt når de har kommet opp hit og alt av stillaser er borte og det er gjort rent, så syns jeg det ser ganske okei ut. Men det er aldri overflaten som skjuler problemer. Det vi nå gjør er å jobbe systematisk for å verifisere at dette er så bra som det ser ut til, sier Malmin til E24.

Les også

Koreanske Hyundai om norsk leverandørindustri: – De er mye tøffere konkurrenter nå

– Så har vi et konsept som er arbeidskrevende, det vil være mye arbeid ute i havet selv om dette er perfekt. Så vi kommer til å ligge ganske lenge i havet med mye folk for å gjøre dette ferdig, sier han.

– Mye arbeid

I tillegg til utstyrs- og prosessmodulene som står ved WorleyParsons Rosenberg i Stavanger, står Martin Linge-feltets fakkelmodul i Åmøyfjorden, og boligkvarteret kommer til Sandnes i april.

Stålunderstellet er allerede installert i Nordsjøen, og fra sensommeren av skal alt kobles sammen. Det Statoil nå må vurdere er hvor lang tid dette vil ta.

– Blant annet skal det mellom disse to modulene gå 3.000 kabler som skal gå på tvers, og alle kablene er ikke fingertynne, akkurat. Det er mye arbeid som skal gjøres, derfor ligger vi også ute med flotell og en jackup-rigg, sier Malmin.

Les også

Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen

Ikke funnet betydelige feil

– Goliat har hatt utfordringer med strømkabler. Har dere oppdaget noen utfordringer med disse modulene?

– Vi har gjort en del utsjekker som vi kommer til å bygge videre verifikasjonsaktivitet på. Ingen prosjekter er perfekte. Men vi har ikke identifisert noe som er «basic disaster», ikke i det hele tatt, sier Malmin.

Og det at Statoil ennå ikke har noen tidsplan for oppstarten av feltet betyr ikke at prosjektlederen lener seg tilbake. Malmin påpeker at også Statoils ledelse har forventninger om at feltet skal starte til fornuftig tid.

– Så det er ikke slik at vi legger oss tilbake og sier at vi har god tid, for det har vi ikke, sier han.

Les også

Martin Linge-feltet forsinket til 2019

Les også

Statoil overtar «skandalefeltet» Martin Linge

Les også

Salget blir møtt med sjokk og skuffelse hos fagforening

Publisert:

Her kan du lese mer om