Denne lagringstanken skal kutte CO2-utslipp og kostnader med 80 prosent
Ved å lagre olje på havbunnen mener Kongsberg Gruppen at oljeselskapene kan spare både lommeboken og miljøet.
STAVANGER (E24): I en stor vanntank på standen til Kongsberg Oil & Gas Technologies på oljemessen i Stavanger ligger det som ser ut som en halvkule av metall, opp ned i vannet, med en pose som kan tømmes og fylles.
Nyvinningen, som etter planen skal være klar til levering i 2017, kalles Subsea Storage Unit, eller undervannslagring. Enheten skal kunne erstatte lagring av olje i båter som ligger flytende ved oljefeltene.
- Det er et system for å lagre olje, produsert vann eller kjemikalier, hva enn operatøren måtte trenge. Det kan brukes når man har begrenset lagringskapasitet, det kan erstatte en flytende lagringsenhet, og det gir vesentlige kostnadsbesparelser.
Det forteller en entusiastisk toppsjef Pål Helsing når E24 besøker selskapets stand.
Man skulle kanskje tro at en stor lagringstank på havbunnen vil være mye dyrere enn å ha et lagringsskip liggende på havoverflaten, men ifølge Pål Helsing stemmer ikke det.
- Det er billigere i utbyggingsfasen i tillegg til at OPEX (driftskostnadene, journ. anm.) kuttes fordi en flytende lagringsenhet brenner mye drivstoff. Dette betyr jo også at dette er en vesentlig miljøforbedring ved at vi nesten eliminerer Co2-utslipp, forteller han.
Kongsberg opplyser at de nå er i gang med testprosjekter sammen med Statoil, Det norske og svenske Lundin, i tillegg til Forskningsrådet. Så langt lover resultatene godt.
Sammenlignet med et flytende lagringsskip (FSU) har undervannsløsningen vist seg å:
- Kutte driftsutgiftene (OPEX) med 80 prosent
- Kutte investeringsutgiftene (CAPEX) med 20 prosent
- Kutte CO2-utslippene med mer enn 90 prosent
- Vi ser nå på mulige installasjoner med forskjellige operatør, sier Pål Helsing og legger til:
- Dette er et produkt som kan vesentlig redusere oljeselskapenes kostnader.
Lagringsløsningen kan installeres enkeltvis, eller flere enheter som er koblet sammen.
Oljeselskapene kutter
Løsningen fra Kongsberg er bare én av en rekke løsninger som presenteres på oljemessen ONS.
Mens oljeselskapene snakker i store ord om hvordan de skal kutte kostnader og bli mer effektiv, jobber flere underleverandører med å finne løsninger som gjør kostbare utbyggingsprosjekter og eksisterende felt rimeligere.
- Vi har nå mange nye produkter som passer tiden bransjen er i, sier Helsing.
Selv om nye løsninger kan gi nye inntekter for underleverandørene, så er det flere som har merket at oljeselskapene kutter eller utsetter prosjekter. Blant disse finner vi både Aker Solutions, Aibel og Kongsberg Oil & Gas Technologies.
Kongsberg Oil & Gas opplevde tidligere i år at mange kontraktsmillioner forsvant på grunn av utsettelser hos oljeselskapene. Ett av disse var komponentene de skulle levere til rørledningen som skulle gå til Kristin-feltet.
Pål Helsing forteller at selv om de tidligere i år satte i gang flere omstillingstiltak, så var det ikke aktuelt å kutte i utviklingsprosjektene på den langsiktige produktporteføljen.
- Vi har nå tilpasset oss det vi mener er et fornuftig volum for dagens produkter. Så har vi det vi jobber med utviklingssiden, og det er produkter som nettopp skal kutte kostnader for oljeselskapene, sier Helsing.
Kan flyttes fra brønn til brønn
Undervannslagringen som Kongsberg Gruppen skal være klare til å installere om to år skal ha flere bruksområder. Ett av dem er å erstatte lagringsskip til sjøs.
- Det er rett og slett en erstatning. Så har vi noen kunder som har et nytt felt som de vil koble til eksisterende felt, men så er avstanden litt for lang til en vanlig rørløsning, eller tariffen er for høy. Da kan de bruke denne løsningen til å mellomlagre før en shuttletanker kommer og henter oljen, forteller sjefen i Kongsberg Oil & Gas, og fortsetter:
- Et annet bruksområde er leteoperasjoner der man ønsker å langtidsteste brønner. Da kan man bruke dette som en lagerløsning for det, sier Helsing og trekker frem bruk sammen med oppjekkbare rigger som et eksempel.
- Så dette er mobilt?
- Dette skal være en flyttbar enhet, sier Helsing som foreløpig ikke kan si så mye om hva enheten vil veie.
Det jobbes nemlig det nemlig fortsatt med. Fordi olje er lettere enn vann, og på grunn av strømningsforhold på grunne farvann, må enheten veie såpass mye at den ikke rører på seg. Samtidig skal den ikke være så tung at den blir for vanskelig å håndtere.
Kongsberg kjøpte teknologien i 2011 gjennom patenter, og har deretter fortsatt å utvikle ideen.
- Vi så at teknologien hadde ligget i dvale en stund, og vi mente at det passet med porteføljen vår.
Unngår blanding
Pål Helsing forteller at man gjør det for å unngå tidligere løsninger der olje og vann er blandet i tanken, hvor oljen flyter til toppen.
Med de gamle løsningene på markedet oppstod det nemlig en del bakterier og andre problematiske stoffer i laget mellom vannet og oljen, som man nå slipper med den nye løsningen.
- Dagens miljøkrav godtar ikke sånt, forteller Helsing.
- Statoil ser jo nå på å løsninger der man flytter mest mulig av subsea-utstyret opp av vannet for å spare kostnader (subsea on a stick). Hvordan henger det sammen med at dere nå vil ha mer utstyr under vann?
- Det Statoil ser på er brønnhodeplattformer. Dette her gir dem en lagerløsning som er helt uavhengig av det, sier Helsing.
Les også: