Derfor tror han oljeprisfallet er midlertidig

Prisen på nordsjøolje falt fredag til det laveste nivået siden 2010. Men i Norges oljehovedstad ser man lys i enden av tunnelen.

TROR PÅ NY OPPTUR: Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i SR-Bank venter at oljeprisen igjen vil stige over 100 dollar per fat.
Publisert: Publisert:

I juli var himmelen blå og oljen som ble hentet opp utenfor den norske kysten ble handlet for over 108 dollar per fat. Siden den gang har skyene blitt tyngre, og kun de tre siste månedene har prisen falt rundt 18 prosent.

Torsdag falt nordsjøoljen under 90 dollar, og fredag har spotprisen vært nede på 88-tallet.

– For første gang på lenge har vi en grei markedsbalanse. Vi har de siste to og et halvt årene hatt et ganske stramt marked med begrenset tilbudsside, og Opec har styrt prisen rundt 100 til 110 dollar. Den store begivenheten de siste årene er stabiliteten i oljeprisen på et nokså høyt nivå, sier Kyrre M. Knudsen til E24.

Sjeføkonomen i Stavanger-baserte Sparebank1 SR-Bank følger nå spent med på hva Opec kommer til å foreta seg.

Organisasjonen av oljeeksporterende land har tatt mindre omfattende grep enn mange ventet seg, og det er nå knyttet usikkerhet til utfallet av medlemmenes neste møte i slutten av november.

– Mange har ventet at OPEC skulle skru ned produksjonen. De har gjort dette til en viss grad, men mindre enn markedet ventet, sier Knudsen.

Aksjelive:Følg utviklingen i oljemarkedet

Kan ramme USA

Sjeføkonomen ser to mulige utfall av møtet i november. Det ene er at organisasjonen viderefører praksisen med å motvirke fallende pris med lavere kvoter spredt over alle medlemmene.

Den andre muligheten er å gå i strupen på USA.

– Opec kan bestemme seg for at de i en perioden kan produsere relativt mye, hvilket noen land kan ha lyst til. Konsekvensene av dette er i første omgang at de fokuserer mindre på pris, og i forhold til amerikansk skiferolje sender de da et signal om at prisbildet er mer uforutsigbart enn man er ledet til å tro de siste årene, sier Knudsen.

Økning i amerikansk produksjon av skiferolje har rykket i balansen i energimarkedet og rammet effekten av innstramminger andre steder i verden.

Knudsen mener at man vil kunne se respons på tilbudssiden i USA dersom Opec går for den sistnevnte løsningen.

– Skiferproduksjon er veldig intensivt. Halvparten av produksjonen i et enkeltprosjekt kan komme i løpet av et år, og det betyr at prisen er veldig viktig, sier han.

Venter pris over 100 dollar

Urolige nordmenn kan finne trøst i SR-Banks oljeprisestimat:

Analytikerne venter høyere oljepris idet 2014 blir til 2015, og tror at et scenario der Saudi-Arabia etter hvert tilpasser produksjonen og noen reaksjoner i USA gir et prisnivå på mellom 100 og 110 dollar per fat.

– Så det at vi nå ser priser på 80-tallet, vil ikke vedvare lenge?

– Jeg tror ikke det. Vi er inne i en interessant periode der oljeselskapene kutter i sine investeringer, og det vil på sikt få konsekvenser på produksjonssiden. Kuttene til et selskap som Total innebærer alene at produksjonen blir 300.000 fat lavere enn før justeringene, dette er en trend som gjelder for mange selskaper, sier Knudsen.

Les også:

Så mye må oljeprisen opp for at Sivs budsjett skal gå rundtAnalytiker om Sivs syn på oljeprisen: - En veldig, veldig dårlig indikatorOljeprisen nærmer seg 90-grensen

Publisert: