Oljespekulanter optimistiske etter Opec-rapport
Hedgefondforvaltere har redusert eksponeringen mot en fallende oljepris. Nå er de optimistiske om oljeprisen.
Ifølge Bloomberg økte forvalternes nettobeholdning av lange posisjoner (som gir gevinst ved prisoppgang, kontra short-posisjoner som gir gevinst ved prisnedgang) med 14.821 kontrakter til 147.678 i forrige uke, noe som er det høyeste nivået siden 7. juli.
Det viser statistikk fra Commodity Futures Trading Commission.
For å være mer presis så var det i hovedsak short-posisjoner som ble avsluttet, 14.569, mens lange posisjoner bare økte med 252 – noe som da ga en netto av lange posisjoner på 147.678.
Tror på 80 dollar fatet
Bevegelsen kommer samtidig som en Opec-rapport viser at kartellet tror at oljeprisen vil stige til 80 dollar fatet innen 2020. De mener at oljeproduksjonen da faller utenfor Opec.
Opec tror nemlig at den amerikanske oljeproduksjonen kan få sitt største fall på 27 år i 2016 - de lave prisene reduserer boreaktiviteten.
Om det blir utfallet, er det nok nøyaktig hva kartellet ønsker seg.
– Markedet har ikke et så stort overtilbud som vi tror. Opec er mer optimistiske, den amerikanske produksjonen faller og etterspørselen er meget god akkurat nå, sier David Pursell, sjef ved investeringsbanken Tudor Pickering Holt & Co. i Houston, til Bloomberg.
Største fall siden 1989
Selv om spekulantene i større grad har posisjonert seg for oljeprisoppgang i uken som gikk, var det ikke så mye optimisme å spore i selve markedet; den amerikanske lettoljen svekket seg 2,9 prosent il 44,59 dollar fatet.
Opec tror nå at oljeprisen vil stige med rundt fem dollar per år frem mot 2020. Samtidig anslår de at produksjonen fra land utenfor Opec vil ligge på 58,2 millioner fat per dag i 2017, én million fat lavere enn tidligere anslått.
Russland frykter oljepris på 30 dollar fatet
– Effekten av en lavere pris er mest tydelig på skiferolje, som er mer prissensitiv enn andre kilder, heter det i rapporten ifølge Bloomberg.
Ifølge International Energy Agency kan den amerikanske oljeproduksjonen komme til å falle 400.000 fat per dag til neste år, etter at de lave prisene har ført til at oljeprodusentene har halvert antallet aktive landrigger i USA. Om det holder stikk, vil det bli den største nedgangen i amerikansk oljeproduksjon siden 1989.
Nedgang i lager og rigger
I forrige uke viste for øvrig også de ukentlige oljelagertallene en nedgang for første gang tre uker. Lagrene av amerikansk råolje falt med 2,1 millioner fat, mens analytikerne på forhånd ventet seg en oppgang på 0,7 millioner fat.
Med et lagernivå på 455,9 millioner fat, er imidlertid lagrene på sitt høyeste nivå på denne tiden av året på minst 80 år, ifølge Energy Information Administration.
Den seneste riggtelling til Baker Hughes viste at antallet aktive amerikanske oljerigger falt ytterligere i uken som gikk, ned med åtte til 644 rigger. Dette er den tredje uken på rad med nedgang. Går man ett år tilbake var antallet aktive oljerigger på 1.601
Liten prisoppgang
Hvordan starter så oljeprisen denne uken? I morgentimene mandag handles ett fat Brentolje (spot) for 47,92 dollar - opp 29 cent. Noe som er rundt 30 cent lavere enn da Oslo Børs stengte fredag.
Den amerikanske lettoljen (WTI) går for 45,15 dollar fatet - opp 25 cent.
Det laveste nivået prisen har vært på så langt i år var 24. august, da børsuroen i Kina var på høyden. Da var Brentoljen helt nede i 42,19 dollar fatet, mens WTI var så lavt som 37,74 dollar fatet.