Milliardkontrakt på Equinors plattformer sikrer 500 oljejobber
Altus Intervention og Archer skal sammen med samarbeidspartnere levere brønntjenester for 5 milliarder kroner på 28 Equinor-plattformer de neste årene.
– Dette er en kjempeboost for oss. Det er stort! sier norgessjef Cathrine Bjaarstad i oljeserviceselskapet Altus Intervention, som har hovedkontor på Forus.
Tirsdag morgen ble det kjent at Equinor har tildelt kontrakter for vedlikehold og oppgradering av brønner på en rekke felt på norsk sokkel – integrerte kabeltjenester heter det på fagspråket. Kontraktene har en varighet på fem år med opsjon på opptil seks års forlenging.
Av tre rammeavtaler stakk Altus Intervention av med to. Den samlede verdien over fem år er rundt 2,5 milliarder kroner. Den norske delen av selskapet omsatte for 743 millioner kroner i 2019, som er siste tilgjengelige regnskapsår. Da ble det et underskudd på 70 millioner kroner på bunnlinjen.
Hør podkast om situasjonen i oljebransjen:
22 plattformer
Bjaarstad legger ikke skjul på at en avtale verd om lag en halv milliard kroner årlig kommer godt med.
– Det er en veldig stor kontrakt for oss. Økonomisk betyr den svært mye – på grunn av størrelse, stabilitet og høyere inntjening, sier Bjaarstad.
Aldri tidligere har selskapet vunnet en større avtale i dette segmentet. Og aldri tidligere har virksomheten gjort like mye av jobben selv som den skal gjøre nå. Baker Hughes skal levere noen støttetjenester, men ellers sitter Altus igjen med det meste av kontraktsverdien selv.
– Vi har jobbet hardt i flere år for å kunne levere et anbud som dette, sier Bjaarstad.
Kort fortalt skal Altus Intervention levere alt av vedlikehold og oppgraderinger av eksisterende brønner på 22 Equinor-plattformer på felt som Johan Sverdrup, Oseberg og Troll. Oppgaven er blant annet å sørge for at brønnene er sikre og at de kan produsere mer i framtiden.
300 jobber
Bjaarstad understreker betydningen av at selskapet nå er sikret mye og jevnt arbeid i mange år framover.
– Det betyr at vi kan investere penger i utvikling av våre ansatte og deres kompetanse. Vi kommer også til å ansatte flere titalls nye medarbeidere i år. Det gjorde vi også i fjor, til tross for koronapandemien, sier hun,
Norgessjefen anslår at den nye kontrakten sikrer om lag 300 arbeidsplasser i bedriften, som totalt har rundt 400 medarbeidere i Norge.
Den tredje rammeavtalen gikk til Archer, i tett samarbeid med Welltech og Schlumberger. Avtalen gjelder seks plattformer på feltene Gullfaks og Statfjord og er også verd 2,5 milliarder over fem år.
Ny type kontrakt
Finansdirektør Espen Joranger anslår at Archer vil sitte igjen med mellom 30 og 50 prosent av kontraktsverdien avhengig av hva som konkret skal gjøres. Joranger anslår videre at om lag 200 medarbeidere i de tre selskapene vil være sysselsatt med kontrakten.
– Dette er en viktig kontrakt for oss. Den er spesielt interessant fordi Equinor nå tenker nytt og integrerer alt arbeidet i én kontrakt. Tidligere kjøpte selskapet de ulike tjenestene enkeltvis, sier Joranger.
Archer har norsk hovedkontor i Sandnes og om lag 1500 ansatte i Norge. Selskapet omsatte i 2019 for 3,5 milliarder kroner her til lands.
Også oppdragsgiver Equinor trekker fram den nye kontraktsmodellen.
– Dette er et resultat av vår langsiktige strategi for å få mer helhetlige løsninger. Det innebærer økt myndighet og ansvar for leverandørene og vil åpne for mer prestasjonsbaserte kompensasjonsordninger. Nå styrker vi vårt arbeid med å bygge ett lag sammen med leverandørene, sa anskaffelsesdirektør Peggy Krantz-Underland i en melding da avtalen ble offentliggjort.