Ny strømrekord i Norge

Vi har faktisk satt to timesrekorder i bruken av strøm her i landet. Statnett-sjefen ber elbilistene droppe lading i rushen.

SPENT: Det er fortsatt kaldt over det ganske land på starten av 2021, som har gitt oss nye topper i strømbruken. Illustrasjonsbilde av norsk kraftverk.
Publisert:

Torsdag morgen ble det registrert ny norsk rekord i strømforbruk, melder Enerwe.

På landsbasis ble det brukt 25,1 gigawattimer mellom klokken 8 og 9 denne februardagen.

Den påfølgende timen ble det registrert det som er det nest høyeste forbruket av strøm på èn time i Norge. Dagens målinger er solid over forrige rekord på 24.536 megawattimer, som ble satt 15. januar og da overgikk «forgjengeren» fra 2016.

Kulde og elektrifisering

– Vi ser at flere rekorder har blitt slått de siste ukene. Det kalde været som har vart en stund er en viktig grunn til at forbruket nå er høyt, sier Gunnar Løvås, konserndirektør for system og marked i Statnett.

Men det høye forbruket skyldes ikke bare kulden.

– Det er også resultat av økt elektrifisering av samfunnet, både innen transport og industri, og en vridning bort fra fossile brensler til oppvarming – der oljefyring ble forbudt fra 2020, forklarer Løvås.

Når mange bruker strøm samtidig oppfordrer direktøren til en «slags dugnad».

– Vi vil veldig gjerne at folk ikke lader eller varmer opp elbilen mellom åtte og ni om morgenen. Det er da vi har det største forbruket av strøm i Norge, sier han til NRK.

Les også

Kaldt vær gir dyrere strøm: Høyeste siden rekordåret 2018

Som en tommelfingerregel presiserer Løvås til E24 at åtte til ni på kvelden er mye bedre enn åtte til ni om morgenen.

– Det varierer litt fra dag til dag og hvor du er i landet, men etter klokka åtte om kvelden og fram til klokka seks på morgenen er det stort sett mye billigere.

– Det gjelder spesielt i disse periodene hvor vi har det veldig kaldt. Å heller lade elbilen på kvelden er en vane det vil lønne seg å bli vant med, forklarer Løvås.

Grunnen til prisøkningen er at når hele landet skal ha strøm samtidig må leverandørene skru på de dyreste kraftverkene for å ha nok til alle.

– Derfor er det en fordel både for oss og kundene om de kan unngå å bruke strøm akkurat mellom 8 og 9 på morgenen, sier Statnett-direktøren.

Ingen prisrekord

Utenom nettleie og avgifter lå strømprisen i snitt på 61 øre kilowattimen mellom nettopp klokken 8 og 9. Det viser tall fra strømbørsen Nordpool.

Den høyeste dagsprisen så langt i år var mandag 1. februar med nær 90 øre per KWh i Oslo, ifølge Nordpool.

Strømprisen har skutt i været i en kald januarmåned, etter å ha ligget på rekordlavt nivå etter coronakrisen. Det lave prisnivået i fjor skyldes i hovedsak et vått og mildt år. I 2020 var prisen i snitt ti øre kilowattimen, utenom avgifter og nettleie.

Les også

Strømprisen holder seg høy: Vil at bostøtten skal dekke prishopp

Har aldri produsert så mye før

Januar bød også på rekordstor kraftproduksjon hvor det i løpet av én time ble produsert 27.698 MWh med elektrisk kraft i Norge. Dette tilsvarer ifølge Statnett kraften fra 82.000 Teslaer som kjører for full motorkraft.

– Det er tydelig at dette er en vinter med stort strømbehov. Vi kan ikke utelukke at det kan komme flere rekorder dersom vinteren fortsetter å være kald, sier Gunnar Løvås.

I fjor steg kraftproduksjonen i Norge til tidenes høyeste nivå på 153,3 terawattimer (TWh), ifølge Statnett. Årsaken var sterk nedbør gjennom året.

Produksjonskapasiteten i Norge er ifølge NVE på rundt 151 TWh i et normalår. Faktisk produksjon kan være godt under dette.

Det norske strømforbruket var på 132,9 TWh i 2020, omtrent på nivå med de siste fem årene.

Publisert:

Her kan du lese mer om