2.900 kroner i økt strømregning på Østlandet

Norge satte flere nye rekorder i forbruk og produksjon av strøm i første kvartal. En vanlig husholdning på Østlandet måtte ut med 2.900 kroner mer for strømmen enn på samme tid i fjor, ifølge NVE.

Dette bildet er fra Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal.
Publisert:

I januar brukte Norge 15,65 terawattimer (TWh) strøm, som er det høyeste forbruket som noensinne er registrert på én måned, ifølge NVE.

Til sammen var forbruket av elektrisk kraft på 42,7 TWh i første kvartal. Produksjonen av strøm var den høyeste i et første kvartal noensinne, 45,7 TWh som er 13 prosent mer enn i samme periode året før, ifølge NVE.

Det høye forbruket skyldes en lang kuldeperiode, og bidro også til høye strømpriser i perioder. I enkelte timer var strømprisen oppe i over to kroner kilowattimen, og da kommer nettleie og avgifter i tillegg.

Strømprisen utenom nettleie og avgifter var i snitt på 43,6 øre kilowattimen i første kvartal. Det er ifølge NVE 50 prosent over snittet for første kvartal de siste fem årene.

«Den høye kraftprisen bidro til at kostnadene for samtlige strømavtaler for husholdningsmarkedet økte sammenlignet med 2020», skriver NVE.

«For en gjennomsnittlig husholdningskunde på Østlandet med spotprisavtale var strømkostnadene 2.900 kroner høyere enn samme periode i 2020. Sammenlignet med 2019 var økningen imidlertid kun på 200 kroner», skriver de.

I Nord-Norge økte strømutgiftene med 1.300 kroner sammenlignet med 2020, som var et uvanlig vått år med svært lave strømpriser. Men sammenlignet med 2019 betalte nordlendingene 700 kr mindre, ifølge NVE.

De siste ukene har strømprisen i Oslo-regionen holdt seg på rundt 50 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool. Tirsdag ligger prisen i hele Norge på litt over 40 øre.

Les også

Dyreste strøm på mange år: – Enkelte kan få seg en overraskelse

– Nye forbruksrekorder

Norge opplevde en varm desember, men så kom kulden i starten av 2021. Temperaturene var under normalen i nesten hele landet i januar og februar.

På dette tidspunktet var det mye vann i magasinene, og Norge har i tillegg fått økt eksportkapasitet. Dette bidro ifølge NVE til nye rekorder i både forbruk og produksjon.

– En lang kuldeperiode bidro til det høye forbruket og den tidvis høye strømprisen vi så i første kvartal, sier direktør i Energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg.

– I løpet av januar og februar ble det satt nye forbruksrekorder for både time og døgn, i tillegg til månedsrekorden i januar, sier hun.

Les også

Nå betaler Oslo-folk langt mer for strømmen: Dobbelt så dyr strøm i sør som i nord

Lite vind og dyrere CO2

Årsaken til at strømmen tidvis var ifølge NVE svært dyr var høyt forbruk, kombinert med perioder med lav vindkraftproduksjon.

– For en typisk husholdning på Østlandet betydde dette en strømregning som ble opp mot 3.000 kroner dyrere dette kvartalet sammenlignet med samme kvartal i fjor. 2020 var imidlertid et spesielt år med lave strømpriser. Sammenligner man med 2019 er økningen på kun 200 kr, sier Nordberg.

Også økte priser på CO2-kvoter i Europa bidro til dyrere strøm. Dette fører til at gass- og kullkraft blir dyrere, og det trekker opp det generelle prisnivået på strøm.

Kvoteprisen økte med 20 prosent i første kvartal og lå på 424 kroner tonnet ved utgangen av mars. Ved inngangen til 2020 lå prisen på rundt 250 kroner tonnet.

I perioden da strømprisene var høye fikk Frp flertall for å be regjeringen komme opp med lettelser for strømkundene. Regjeringen mente imidlertid at dette ikke var nødvendig, da strømprisene etter hvert falt.

«I lys av utviklingen i kraftpriser etter at anmodningsvedtaket ble fattet, er det etter min vurdering lite behov for ytterligere, umiddelbare tiltak», skrev finansminister Jan Tore Sanner (H) i et skriftlig svar.

Les også

NVE venter høyere strømpriser mot 2040: Sør-Norge får dyrest strøm

Les også

Sanner avviser å gi støtte etter strømsjokk: – Lite behov

Publisert: