Exxon seiret mot New York i rettssak om klimasvindel

ExxonMobil har vunnet en kamp mot delstaten New York, som hevdet olje- og gassgiganten har underspilt kostnadssmellen fra strengere klimareguleringer.

Publisert:

New Yorks høyesterettsdommer Barry Ostrager konkluderte tirsdag med at regjeringsadvokaten ikke har klart å bevise at Exxon villedet investorene, skriver Wall Street Journal.

Regjeringsadvokaten i New York hevdet at selskapet brukte to ulike måter å regne seg frem til fremtidige klimarelaterte kostnader, hvor den ene ble gjort offentlig, mens den andre ble holdt internt.

Ifølge anklagen kunne Exxon ha overvurdert sin egen aksjekurs ved å ikke opplyse til aksjonærene om hvilke beregninger som lå til grunn for investeringer i blant annet oljesandprosjekter.

Mente aksjonærene ble rammet

– Exxon reiste i realiteten en Potemkin-kulisse (falsk fasade, journ.anm.) for å skape en illusjon av at selskapet fullt ut hadde vurdert risikoen for fremtidig klimaregulering, skrev regjeringsadvokaten i anklagen.

Regjeringsadvokaten mener denne praksisen kan ha kostet aksjonærene opptil 1,6 milliarder dollar, eller nær 15 milliarder kroner.

Exxon har avvist dette og sagt at investorer ikke forventer å få alle interne detaljer i et selskap.

Les på E24+

Les også: (+) X-faktoren i oljemarkedet: Derfor kan den aggressive nykommeren møte veggen

Selv om selskapet frikjennes for svindel, er Ostrager tydelig på at saken ikke omhandlet annet.

– Ingenting i denne bedømmelsen er ment å frita ExxonMobil fra ansvaret for å bidra til klimaendring gjennom utslipp av drivhusgasser i produksjonen av fossilt brensel, heter det i kjennelsen.

«Lobbyisme bak lukkede dører»

Exxon skriver i en uttalelse at kjennelsen bekrefter at selskapet ga investorene «presis informasjon om risikoen av klimaendringer», ifølge Bloomberg.

I flere år har regjeringsadvokaten i New York etterforsket Exxon, under tre forskjellige ledere for regjeringsadvokatembetet i delstaten. Saken gikk nylig for retten, med tidligere toppsjef Rex Tillerson på vitnelisten.

Selskapet har ifølge Wall Street Journal beskyldt regjeringsadvokatene, som alle var Demokrater, for å ha politiske baktanker med søksmålet, noe regjeringsadvokatene har avvist.

Det var i fjor høst at søksmålet først ble varslet.

Exxon mente ifølge CBS at søksmålet skyldtes «lobbyisme bak lukkede dører og delstatsadvokatens manglende evne til å innrømme at en treårig etterforskning ikke har avslørt noe galt».

Exxon kalte rettssaken «en vits»Delstaten hadde ingen vitner, og dommeren mener ekspertuttalelse ble tilbakevist under Exxons kryssforhørSelskapet hevdet enhver fornuftig investor ville forstå risikoen (for abonnenter)
Les også

New York saksøker Exxon Mobil for klimasvindel

Publisert: