Rystad Energy: Amerikanske oljeprodusenter sparer milliarder på prissikring

Lav oljepris er ikke et problem for amerikanske oljeprodusenter, ifølge analytiker.

Oljepriskollapsen er ikke dommedag for de amerikanske oljeprodusentene, ifølge Rystad Energy.
Publisert:

Rystad Energys analytikere tror ikke den kraftige knekken i oljeprisen er et problem for amerikanske produsenter av skiferolje, ifølge en fersk analyse. Det også selv om oljeprisen skulle fortsette videre nedover.

I en oppdatering viser analysebyrået til at skiferprodusentene er ventet å spare milliarder av dollar på sikring av oljeprisen i 2020.

Rystads gjennomgåelse av 30 selskaper, som står for rundt 38 prosent av den ventede USA-produksjonen i 2020, viser at de har sikret minst 50 prosent av deres ventede produksjon i 2020 til et gjennomsnittlig prisgulv på 56 dollar fatet.

Oljeprisen ligger nå på i underkant av 35 dollar fatet.

– Godt posisjonert

Analysen viser at sikringsgevinsten med en oljepris på 35 dollar fatet tilsvarer over 25 prosent av selskapenes guidede investeringsbudsjett (capex) i 2020 på 45 milliarder dollar.

Hvis oljeprisen i gjennomsnitt blir liggende på 25 dollar fatet i 2020, blir sikringsgevinsten på 17 milliarder dollar, fremgår det. På rundt 40 dollar fatet kan gevinsten bli opptil 10,5 milliarder dollar.

– Bransjen er godt posisjonert for å minske effektene av en oljepriskollaps i det korte bildet takket være materiell støtte av kontantstrømmen fra derivatkontrakter, uttaler Rystads sjef for skiferanalyser, Artem Abramov, i oppdateringen.

Juling på Wall Street: 196 mrd. barbert bort

Den amerikanske skiferbransjen har vist tegn til en kraftig oppbremsing det siste året.

Samtidig er flere av selskapene gjeldstynget.

Mange av aktørene som bidro til å gjøre USA verdens største oljeprodusent, kjemper nå for å overleve, skriver Wall Street Journal.

Blant annet konkursfrykt gjorde at aksjekursene fikk juling i en dramatisk Wall Street-uke.

Selskapene som er en del av den amerikanske energiindeksen mistet i løpet av uken 196 milliarder dollar, eller 1.983 milliarder kroner, av markedsverdien sin i løpet av uken, ifølge Bloomberg Markets.

– Amerikansk skiferproduksjon må falle

Det tunge oljeprisfallet denne uken kom etter at Russland satt seg på bakbena og ikke gikk med på en nyt kuttavtale med Saudi-Arabia gjennom Opec+-samarbeidet.

Analytikere har overfor E24 pekt på at Russland ser muligheter for å komme tilbake til normal produksjon.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop trakk nylig frem to muligheter for hvordan Russland kan sørge for å komme tilbake til normal produksjon: At oljekonsumet i verden øker og/eller at den amerikanske skiferproduksjonen bremser ytterligere.

Han har også fremhevet at det kun er ett utfall dersom det ikke blir en Opec+-avtale:

– Da er det mer eller mindre ikke noe annet utfall: Amerikansk skiferproduksjon må falle.

Han påpekte at man kan forvente at USA-produksjonen faller med 1–2 millioner fat per dag i en 12-månedersperiode.

– Akkurat når dette fallet begynner er vanskelig å forutse, men den amerikansk skiferbransjen har allerede blitt kjølt ned de siste 12 månedene og vokser nå kun marginalt. En kontraksjon vil dermed komme kjappere enn den gjorde i 2014/2015 da det typisk tok ni måneder fra prisfall til produksjonsfall.

Publisert: