Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»
Etter to år med utsettelser og krangling melder Aker BP nå at de nærmer seg en enighet med Equinor om Noaka-området. Går alt på skinner er det duket for en ny stor milliardutbygging på norsk sokkel.
– Hovedbudskapet for 2019 er at vi har levert det vi har lovet markedet (...) Nå går vi inn i 2020 med god styrefart og med en betydelig økning i produksjonen, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP.
Selskapet la tirsdag morgen frem resultatene for fjerde kvartal og planene for 2020. Tirsdag formiddag presenteres planene på selskapet årlige kapitalmarkedsdag i Oslo.
I børsmeldingen skriver Aker BP at man nå er «nærmere en samordnet utvikling av Noaka-området» i Nordsjøen.
– Vi er ikke helt i mål, men vi forventer at saken vil bevege seg videre, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP på et telefonintervju med pressen tirsdag morgen.
– Vi har jobbet med den andre operatøren Equinor i en periode fra midten av november for å utvikle et mulig teknisk konsept som dekker hele området, og som tar opp i seg nøkkelelementer i de to foregående konseptene, sier han videre, med referanse til de to konseptene de to selskapene tidligere foreslo hver for seg.
Utbyggingen kan bli en av de neste store utbyggingene på norsk sokkel – og er den eneste store, nye utbyggingen som Aker BP har på tegnebrettet etter at Johan Sverdrup-feltet nå er i drift.
Veien mot en utbygging av de minst 500 til 700 millioner fatene med olje og gass har imidlertid vært alt annet enn enkel. Hovedaktørene Aker BP og Equinor, sammen med de andre partnerne, skulle egentlig bestemme seg for et konseptvalg i 2018.
De to oljeselskapene har imidlertid vært rykende uenige om hvordan man skal bygge ut området, som består av Alvheim Nord (der Aker BP dominerer) og Krafla/Askja ved Oseberg (der Equinor dominerer).
Olje- og energidepartementet har tidligere vært involvert i saken, men høsten 2018 besluttet man å inntil videre la partene ordne opp selv.
Roser Equinor
– Her vil jeg gi Equinor mye av æren. Deres bidrag gjør at løsningen vi nå ser på er mer robust teknisk sett enn det vi har sett på tidligere, sier Hersvik og legger til:
– Det er ingen tvil om at Equinors tekniske ekspertise gjør dette konseptet mer robust.
E24 har spurt Equinor om de vil si noe om når de regner med at prosjektet kan komme til det punktet at man velger konsept og gjør en endelig investeringsbeslutning.
Det ønsker selskapet foreløpig ikke å kommentere. I fjor vår sa konsernsjef Eldar Sætre at Aker BPs konsept var «helt uaktuelt».
– Vi har en god og konstruktiv dialog med Aker BP. Vi jobber med å finne gode løsninger for utvikling av Krafla- og Noa-områdene, sier talsperson for prosjekter i Equinor, Lise Andreassen Hagir.
Bakgrunn om Noaka-krangelen: – Jeg ser ikke på dette som en ideologisk kamp
Bakgrunn: Equinor-sjefen om Aker BP-løsning: – Helt uaktuelt for oss
Oppstart mot slutten av 2025
Aker BP legger nå opp til at Noaka-feltet kan starte produksjon mot slutten av 2025 i de planene som legges frem tirsdag.
Det er en utsettelse fra det forrige estimatet om oppstart i 2023.
– Dette vil redusere risikoen i prosjektet og la prosjektteamet til å optimalisere prosjektet og utnytte mest mulig ressurser i området til lavest mulig, sa finansdirektør David Torvik Tønne under sin presentasjon tirsdag.
– Dette gir også et mindre intenst investeringsprogram de neste tre til fire årene, la han til.
En kombinert løsning
Valget har tidligere står mellom Equinors løsning med to mindre, primært ubemannede plattformer plassert litt fra hverandre. Denne kalles UPP-konseptet.
Aker BP har heller villet ha en sentral plattform som skal være bemannet og som skal kunne kobles på de mange funnene i området. Denne har vært kalt PQ-konseptet.
Nå jobber partene med en kombinert løsning, der man både har en UPP i den nordlige delen, som hovedsakelig vil håndtere ressursene fra Krafla- og Askja-funnene, og en prosessplattform i sør.
– Ved å koble de to sammen utnytte vi potensialet i begge løsningene, med en distribuert prosessering, sier Hersvik og fortsetter:
– Sammen med disse vil det også være ubemannede brønnhodeplattformer og subsea-satellitter slik at man tilrettelegger for ytterligere oppside i ressursene gjennom leting.
Partene legger nemlig opp til at man designer første fase for 506 millioner fat, og legger til rette for Liatårnet og andre mulige funn som altså kan løfte område til om lag 700 millioner fat, ifølge Aker BP.
– Konseptet slik det ligger nå benytter digitale løsninger, kontrollrom på land og naturligvis strøm fra land, sier Hersvik.
I fjor sommer gjorde Aker BP et stort nytt funn sør i Noaka-området kalt Liatårnet. Aker BP estimerer at det er på mellom 80 og 200 millioner fat, men Equinor er ikke medeier i den aktuelle lisensen.
– Løsningen vi nå jobber med har alle ressursene i området med i seg. Vi skal gjøre en avgrensning av Liatårnet i løpet av sommeren 2020. På det tidspunktet vil det være formålstjenlig og konvertere det funnet fra oppside i Noaka og legge det inn i den etablerte ressursplanen, sier Hersvik.
Aker BP passerer milliardmilepæl – i dollar
Tegning fra Equinor
Mens den første skissen av prosjektet (over) var produsert av Aker BP, var illustrasjonen av konseptet man nå jobber med tegnet av Equinor.
Det la analytikerstanden merke til på kapitalmarkedsdagen. Ledelsen i Aker BP fikk spørsmål om det betyr at det er Equinor sin blir operatør.
– Operatørskap og kommersielle vilkår har ikke blitt avklart, svarte Hersvik.
Han åpnet i fjor for at en lisenshandel kan løse floken.
– Vi har en betydelig ressursbase
Selv om Noaka er det eneste store, nye feltet som Aker BP har igjen å bygge ut, så mener toppsjefen at selskapet har mye vekstpotensial likevel.
Selskapet har gjennom det siste tiåret bygget seg opp som en betydelig aktør på norsk sokkel gjennom en rekke oppkjøp og sammenslåinger. Det har gjort at selskapet har sikret seg store felt som Alvheim, Ula og Valhall.
Selskapet har brukt store ressurser på å lete i områdene rundt disse feltene, i tillegg til annen leting. Det har gitt resultater og har gjort at man har kunnet bremse produksjonsfall, skape vekst og få ut større verdier fra feltene.
– Vi hadde et fantastisk godt leteår i 2019. Vi fant 170 millioner fat, tre ganger det vi produserte i fjor, konstaterer Karl Johnny Hersvik.
– Vi er uten tvil det ledende leteselskapet på norsk sokkel, fortsetter han.
– Hvis man ser bort ifra Noaka-utbyggingen og de funnene dere har gjort nær eksisterende felt, hvilket vekstpotensial har dere fremover?
– Ser du på tidslinjen fremover så er Noaka det store når det kommer til nye felt. Dette er ikke en unik situasjon for Aker BP, men gjennomgående for hele norsk sokkel, sier Hersvik.
– Vi har en betydelig ressursbase rundt eksisterende felt, som alle har en balansepris for utbygging på under 35 dollar per fat. Det gir grobunn for en god verdiskapning for aksjonærene i perioden fremover, fortsetter han.
Hersvik peker på at selskapet ligger an til å ha en årlig produksjonsvekst (CAGR) i perioden 2019 til 2016 på om lag 10 prosent, selv om man holder Noaka-utbyggingen utenfor.
– Legger man dette sammen med de kostnadsreduksjonene vi realiserer på hoved-hubene våre så ser dette veldig interessant ut, sier Hersvik.