Strømprisen faller på julaften

Strømprisen faller over hele landet, og blir over store deler av landet den laveste i desember.

Julelys er kanskje det synligste strømforbruket rundt jul, men har normalt ikke den største betydningen for strømregningen.
Publisert:

Strømprisen faller til 1,42 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet i det sørlige Norge på julaften, viser endelige tall fra Nord Pool.

Det er det klart laveste i desember for de tre prisområdene. Du må tilbake en drøy måned, til 18. november, for å finne en billigere døgnpris her.

I Midt-Norge faller døgnprisen til 69 øre kilowattimen. Det er også den billigste strømmen denne måneden i dette området.

Nord-Norge får også en snittpris på rundt 69 øre kilowattimen på julaften. Prisen har bare vært litt lavere tre dager tidligere i desember.

Dyrest utover dagen

Strømprisen holder seg relativt jevn gjennom døgnet i alle prisområdene her til lands på julaften. I Sør-Norge er strømmen dyrest på ettermiddagen, med priser over 1,7 kroner mellom klokken 15–18.

I Midt-Norge og Nord-Norge blir det dyrest like før midnatt, men priser på over 80 øre fra klokken 22.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Inkludert nettleie og avgifter kommer strømprisen opp i 2,34 kroner i prisområdene i Sør-Norge, mens den i Midt-Norge blir 1,43 kroner.

I Nord-Norge, der det er momsfritak på strøm, blir prisen rundt 1,14 kroner i områdene som har elavgift. I Nord-Troms og Finnmark, der man også er fritatt for elavgift, blir strømprisen rundt én krone.

Det må også tas hensyn til strømstøtten, som beregnes ut i fra snittprisen gjennom måneden.

I Sør-Norge ligger den an til å bli 2,74 kroner kilowattimen for desember, mens den i Midt-Norge styrer mot å bli 1,68 kroner. I Nord-Norge, som ikke har moms på strøm, ligger støtten an til å bli 41 øre.

Prisutsiktene faller

Strømprisene har kommet ned på lavere nivåer de siste dagene, særlig i Sør-Norge, etter svært høye priser under kuldeperioden tidligere i desember.

Utsiktene for strømprisene i starten av 2023 har også falt betraktelig den siste tiden, etter at værmelderne har spådd mildere vær og mer vind.

Prisen på strøm for leveranse i januar lå på rundt 3,50 kroner kilowattimen i starten av desember, men ligger nå på like over to kroner kilowattimen, ifølge strømbørsen Nasdaq Commodities.

Publisert:

Her kan du lese mer om