Blir sjef for bransjeorganisasjonen Fornybar Norge

Energi Norge og Norwea har slått seg sammen i Fornybar Norge, som skal representere fornybarbransjen. Tidligere Norwea-sjef Åslaug Haga (63) blir leder for den nye organisasjonen.

Åslaug Haga skal lede Fornybar Norge, som forener de tidligere bransjeorganisasjonene Energi Norge og Norwea.
Publisert: Publisert:

Åslaug Marie Haga er tidligere leder i Senterpartiet, og har vært stortingsrepresentant, kulturminister, kommunalminister og olje- og energiminister.

– Jeg ser frem til å lede en viktig organisasjon som samler fornybarfamilien til en enda sterkere kraft i samfunnsdebatten, sier Haga i en melding.

– Det blir en spennende oppgave å sette sammen den sterke kompetansen som finnes i de to organisasjonen på en best mulig måte, i tett dialog med alle medlemsbedriftene. Jeg vil også takke Knut Kroepelien for det gode samarbeidet vi har hatt i etableringen av Fornybar Norge, og jeg er glad for at han blir med videre, sier hun.

Etter dannelsen av den nye bransjeorganisasjonen Fornybar Norge vil både Energi Norge og Norwea bli lagt ned. Fornybar Norge vil være en NHO-forening slik som Energi Norge tidligere har vært.

Les også

Energi Norge og Norwea danner ny organisasjon

– Et godt tidspunkt

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge har selv valgt å tre til side.

– Etter fire spennende år som leder har jeg kommet til at det nå er et godt tidspunkt å gi stafettpinnen videre, sier Kroepelien.

– Åslaug Haga vil bli en god leder som med sin erfaring og evne til nytenkning skal ta oss videre som Fornybar Norge. Min prioritering nå er å bistå henne og alle de dyktige kollegaene i etableringen, og å få Stortinget til å vedta et akseptabelt skatteopplegg for fornybar energi i høstens budsjett, sier han.

Styreleder Finn Bjørn Ruyter i Energi Norge er fornøyd med valget.

– Haga har tung erfaring fra politikk og ledelse. Dette blir viktig for å lykkes med etableringen av Fornybar Norge, hvor vi skal forene og videreutvikle to sterke fagmiljøer, sier Ruyter.

– Bakgrunnen blir også viktig for å sikre gjennomslag i energi- og klimapolitikken. Dette er helt avgjørende for å kutte utslipp og samtidig skape nye inntekter og arbeidsplasser for Norge. Et samlet styre vil samtidig takke Knut Kroepelien for fantastisk innsats for Energi Norge, sier Ruyter.

Begynte samtaler i sommer

I sommer ble det kjent at de to organisasjonene vurderte å slå seg sammen. Norwea har 116 medlemmer, mens Energi Norge har 335 medlemmer.

Energi Norge het tidligere Energibedriftenes Landsforening, og er bransjeorganisasjon for en rekke kraft- og nettselskaper og en del av NHO-fellesskapet. Norwea representerer særlig aktører innen vindkraft og havvind.

Fornybar Norge ble dannet etter at de to organisasjonene avholdt ekstraordinære årsmøter i oktober.

Fornybar Norge skal være operativ fra 1. januar 2023.

Les også

Norwea og Energi Norge: Vil samle fornybarbransjen i én organisasjon

Publisert: