Tilbyr treårig fastpris til under én krone: – Fortsatt en vei å gå
Strømselskapet Volte tilbyr fastpris på strøm til bedrifter til under én krone kilowattimen med tre års bindingstid. – Vil tenke at dette nå blir relevant for flere, sier daglig leder Simen Armond i Volte.
Rundt 3.200 bedrifter fikk nær tre milliarder i strømstøtte før jul. Fra nyttår skulle i stedet gunstige fastprisavtaler løse hodepinen for selskaper som sliter med høye strømpriser, ifølge regjeringen.
Flere bransjeforeninger har klaget over at prisene har vært for høye, og at de har måttet binde seg i minst fem år for å få fastprisen ned i under én krone kilowattimen.
Fastprisene har i det siste kommet noe ned, og nå har også avtaler med tre års bindingstid kommet ned under én krone kilowattimen.
Strømselskapet Volte, som eies av Eviny og Hafslund, tilbyr fastpriser på like under én krone (99,8 øre) kilowattimen for tre år, utenom nettleie og avgifter.
– De fastprisene vi ser er knyttet til spotprisen i markedet. Det er et signal om at markedet venter lavere spotpriser fremover. Det er positivt for alle parter at prisene går nedover, sier daglig leder Simen Armond i Volte til E24.
Volte tilbyr disse fastprisene kun i prisområdene NO1 (Sørøst-Norge) og NO5 (deler av Vestlandet), hvor leverandøren Hafslund har produksjon. Det er bedrifter i Sørvest-Norge som har hatt dyrest strøm det siste året, men de får ikke tilbud om denne fastprisen.
Bedrifter i NO1 og NO5 kan også binde seg i fem år til en strømpris på like under 80 øre per kilowattime og i syv år til like under 70 øre kilowattimen, opplyser Volte.
Bransjeforeninger om fastpris på strøm: – Fungerer ikke
Tror avtalene vil endres
Flere bransjeforeninger har klaget over at fastprisavtalene gjør at bedriftene må binde seg til å kjøpe faste volumer av strøm gjennom døgnet. Bedrifter som bare driver på dagtid må dermed binde seg til å kjøpe dyr strøm og selge den på natten og i helgene når strømmen ofte er billigere – og risikerer dermed å tape penger.
– Noen bedrifter er skeptiske til å binde seg til å kjøpe faste volumer, og mener det ikke passer for alle?
– Der tror jeg det vil komme endringer. Disse ordningene vil nok modnes frem i markedet og tilpasses, men det må gjøres noe teknisk utvikling for å få det til. Det er ingenting i regelverket som hindrer oss i å gjøre det, sier Armond.
Næringsminister Jan Christian Vestre har også påpekt dette, og bedt kraft- og strømselskapene om å legge til rette for ordninger hvor bedriftene kan binde strømprisen i de periodene hvor de faktisk bruker strøm.
– Får vi til det, kan disse avtalene bli gunstige for flere bedrifter enn i dag. Det er ikke alle det er gunstig for i dag, når de må binde seg til å kjøpe et fast volum gjennom døgnet, sier Volte-sjefen.
– Venter du større pågang etter denne prisnedgangen?
– Jeg vil tenke at dette nå blir relevant for flere. Etter hvert som man går nedover i pris vil jo det potensielle tapet for en bedrift bli mindre i avregningen mot spotprisen. Men fastprisen er jo fortsatt på én krone kilowattimen, og hvis spotprisen nærmer seg null på natten om sommeren, så risikerer jo bedriften ganske store tap hvis den må selge den kraften de har til overs, sier Armond.
– Det er fortsatt en vei å gå før disse fastprisene blir en løsning for de fleste bedrifter, og da trenger vi også å utarbeide andre profiler for bedriftenes forbruk, legger han til.
Industribedrift slakter de nye strømavtalene: – Hele ordningen er en illusjon
– Kan ikke forsvare arbeidsplasser
Snittprisen på strøm i det sørlige Norge var i fjor rekordhøy, på rundt to kroner kilowattimen utenom nettleie og avgifter. Året før var snittprisen på 76 øre kilowattimen, men før det var prisene normalt svært mye lavere.
– Snittet på strømprisen i Sør-Norge i perioden 2016–2020 var på mellom 30 og 35 øre kilowattimen, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien til E24.
Hun er ikke fornøyd selv om treårskontraktene nå faller under én krone. Fortsatt vil ordningen være uaktuell for mange bedrifter, mener hun.
– En krone er en tredobling av vanlig strømpris. Når man har planlagt ut fra en strømpris på 35 øre så er det innlysende at man ikke kan forsvare arbeidsplasser med en tredoblet pris over natten. Bedriftene kan ikke låse seg for tre år på et slikt nivå, sier Finstad til E24.
Ber kraftselskaper kutte fastpriser: – Bør kjenne sin besøkelsestid
Etterlyser støtteordning
Sjefen for Treindustrien er fornøyd med signalene fra Volte om at det kan komme avtaler som gjør at bedrifter kan binde strømmen i periodene hvor de faktisk bruker kraft.
– Men det er også en kostnad med det. Energi Norge sier det kreves mye ressurser for å utvikle slike avtaler. Det bedriftene trenger er levelige strømpriser, og vi er usikre på hva vilkårene i disse avtalene eventuelt vil bli. Da bør bedriftene få kompensasjon inntil disse bedre avtalene eventuelt er på plass, sier Finstad.
– Hva må til av pris for at bedriftene kan bli fornøyde?
– Vi har regnet på det, og vi mener at man ikke bør over 60 øre kilowattimen. Går man over 60 øre kilowattimen, så bør bedriftene kompenseres for 80 prosent av utgiftene over dette nivået, sier Finstad.
– Jeg mener man må få på plass en støtteordning som varer i minst to år, slik at bedriftene slipper denne usikkerheten. Den ordningen som var før jul var altfor kortvarig, og traff bare en liten andel av bedriftene. Her styrer man mot et havari for norske arbeidsplasser, advarer Finstad.