Opedal om EU-forbud mot russisk olje: – Dette vil ta tid
EU vil droppe russisk olje, og det kan bidra til fortsatt usikkerhet i oljemarkedet, tror Equinor-sjef Anders Opedal. – Kan føre til økte priser, i alle fall på kort sikt, sier han.
Onsdag varslet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen at EU vil forby import av russisk olje til landene i unionen.
Den russiske oljen skal fases ut gradvis over seks måneder.
– La meg være tydelig: Dette blir ikke lett. Noen medlemsland er sterkt avhengig av russisk olje, sa von der Leyen.
Equinor-sjef Anders Opedal tror EUs planer vil kunne øke prisene på kort sikt, og at det kan bidra til fortsatt usikkerhet i oljemarkedet. Oljeprisen hoppet med om lag to dollar til 107 dollar fatet etter EUs kunngjøring.
Equinor la onsdag frem tidenes kvartalstall, med et justert resultat før skatt på 18 milliarder dollar, eller 169 milliarder kroner, etter skyhøye gasspriser og høye oljepriser.
– Hvis du tenker tilbake for bare 2,5 måneder siden så var energisituasjonen i Europa helt annerledes. Men markedet var veldig strukket allerede, spesielt på gass, sier Opedal til E24.
Oljeprisen var oppe i 100 dollar fatet allerede før invasjonen. Equinor-sjefen viser til at Opec gradvis skal øke sin produksjon og at USAs produksjon har tikket oppover, men ikke raskt nok til å dekke den økende etterspørselen etter coronakrisen.
– Og så har du fått den krigen og de konsekvensene som kommer etterpå med sanksjoner og utfasing. Det har vært en volatilitet i markedet som vi knapt har opplevd noen gang før, sier Opedal.
EU-kommisjonen: Vil innføre forbud mot russisk olje
– Vil ta tid
Equinor har tatt flere grep for å øke sine gassleveranser til Europa. I tillegg går nå alle oljelastene fra Johan Sverdrup-feltet til Europa, mens de tidligere gikk til Asia, opplyser Opedal.
– Det handler om å holde stø kurs når det gjelder å opprettholde produksjonen med sikker og effektiv drift, levere så mye gass til Europa som mulig, og vi ser at kundene på oljelastene våre endrer seg også i takt med at hele energimarkedet er i voldsom endring, sier han.
– Er det dramatisk når EU nå sier at de vil fase ut russisk olje innen seks måneder, vil det få noe å si for prisene?
– Du vil nok få, i hvert fall på kort sikt, et litt tett marked, sier han.
Det at oljeprodusenter og oljeserviceselskaper trekker seg ut av Russland vil ifølge Opedal også kunne ramme selve produksjonen fra Russland. Nå må Europa hente oljen sin fra andre markeder, blant annet Norge, men det er ikke bare enkelt.
– Dette vil ta tid, for det vil være kapasitetsbegrensninger på transport, lastehavner, omlasting og så videre. Dette kan føre til økte priser i alle fall på kort sikt, og en betydelig usikkerhet i oljemarkedet, sier Opedal.
Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal
Tar grep for økt produksjon
EU har lagt frem en energiplan for å redusere sin avhengighet av russisk gass med to tredjedeler. Denne importen var i fjor på 155 milliarder kubikkmeter.
Equinor har tatt en rekke grep for å sikre mest mulig gass til Europa. Allerede i høst meldte Equinor at selskapet dropper injeksjonen av gass i Gina Krog-feltet. I stedet selges gassen i markedet.
Equinor har også fått lov til å utsette vedlikehold på Troll, Heidrun og Oseberg for å opprettholde produksjonen utover sommeren som vanligvis er lavsesong. Dette skal bidra til å fylle opp EUs gasslagre før vinteren.
Ifølge Opedal selges også gassen som normalt går fra Heidrun-feltet til metanolfabrikken på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal.
– Gassen som har gått inn til Tjeldbergodden går nå til Europa, sier Opedal.
– Er det flere grep igjen å gjøre, eller har man gjort de store grepene for å øke produksjonen?
– Vi har jo gjort mye av de store grepene nå. Så er dette en kontinuerlig optimalisering. Reservoarene går i decline (naturlig nedgang i produksjonen, journ.anm.), vi må få nye volumer på plass, vi må ha letebrønner, sier Opedal.
Slik vil han sikre maksimal gasseksport: – Ethvert lite bidrag er nok velkomment
Gassco studerer flaskehalsene
Ifølge Equinor-sjefen driver også statlige Gassco med flaskehalsstudier for å finne ut hvor mye kapasiteten kan utnyttes i prosessanlegg, gassrør og mottaksanlegg i Europa.
Gassco er ansvarlig for driften av Norges om lag 8.000 kilometer med gassrørsystemer som er koblet til Storbritannia og kontinental-Europa.
– Jeg tror alle olje- og gassleverandørene, Gassco og myndighetene nå ser kontinuerlig på hvilke grep vi kan gjøre fremover. Men noen grep som plutselig slipper løs noen store volumer ser jeg ikke for meg, sier Opedal.
– Men sammen skal vi kunne opprettholde Norges rykte som stabil leverandør av gass til Europa i en vanskelig tid, sier Equinor-sjefen.