Skuldertrekk i markedet av IEA-rapport

Oljeproduksjonen i USA stiger raskere enn ventet, mens IEA ser noe mer olje flomme fra Opec-landene. Oljeprisen er opp noen få cent etter rapportslippet.

Publisert:

Neste år kan USA gjøre et comeback få hadde trodd var mulig.

Da vil landet kunne sette ny produksjonsrekord hele 9,7 millioner fat per dag, den høyeste produksjonen siden 1970, ifølge anslag fra amerikanske myndigheter.

Til sammenligning var produksjonen i 2016 på 8,9 millioner fat per dag.

Dermed kan amerikansk skiferolje i stor grad motvirke kuttene i produksjon fra medlemmer og ikke-medlemmer i oljekartellet OPEC.

Ser økt Opec-produksjon

Det har også vært mye spekulasjon om Opec-landene kommer til å oppfylle løftene sine om å kutte produksjonen. Tirsdag falt oljeprisen etter en oppdatering fra OPEC der det blant annet kom frem at Saudi-Arabia økte produksjonen i februar.

En fersk rapport fra det Paris-baserte internasjonale energibyrået IEA sier at nivået på de amerikanske oljelagrene vil utgjøre et usikkerhetsmoment om når markedet vil havne i balanse.

IEA anslår ellers en tilbudsside på 58,1 millioner fat per dag utenfor OPEC i 2017, samt etterspørsel på 97,96 millioner fat per dag.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Av rapporten fremgår det at organisasjonen ser Opec-produksjon på 32,01 millioner fat per dag i februar. Dette er en økning fra 31,84 millioner i tidligere anslag.

– Rapporten viser egentlig oljemarkedets problem. De klarer ikke å kutte nok til å få ned oljelagrene. OPEC ønsker å få ned de enorme lagrene som er bygget opp de siste to årene, sier oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til E24.

– Det har skapt uro den siste tiden. Markedet har sluttet å tro på at OPEC og samarbeidspartnere gjør nok for å stabilisere markedet. Men man klarer ikke å kutte nok til å motvirke økningen andre steder. En ting er USAs skiferproduksjon, men Canada og Russland øker også produksjonen. Oppgaven blir veldig vanskelig.

Les også

Analytiker etter Saudi-Arabias oljeoverraskelse: – Et varselskudd

Venter reaksjon utover dagen

Spotprisen for et fat nordsjøolje var 51,52 dollar fatet rett før rapporten kom, og IEA-rapporten ga lite utslag i oljeprisen.

Fem minutter etter rapporten kom, koster et fat nordsjøolje 51,60 dollar, ned 23 cent eller 0,44 prosent hittil i dag.

Amerikansk lettolje omsettes for 48,48 dollar fatet, ned 23 cent eller 0,44 prosent.

Danske Bank Markets skriver i en kommentar at rapporten alt i alt var nøytral for oljeprisen.

Saltvedt tror markedet vil fordøye rapporten en tid, før reaksjonen kommer.

– Det er nok litt tidlig ennå. Det vil overraske meg om det ikke kommer en reaksjon utover dagen. Rapporten var rimelig bearish, og den støtter rapporten som kom fra Opec-landene tirsdag, sier hun.

Grafen viser oljeprisutviklingen for nordsjøolje (brent spot) fra 08.00 onsdag morgen. Klokken 10.00 kom IEA-rapporten, som en halvtime etter rapportslippet har gitt lite utslag i oljeprisen.

Les også: Analytiker om onsdagens oljerapport: – Blir viktigere enn noen gang

Les også

Oljeprisfall etter Opec-rapport

Les også

– Det strider mot all forstand

Les også

Høyeste riggtall på over ett år

Publisert:

Her kan du lese mer om