Aker BP oversvømmes av jobbsøknader: De største selskapene skal ansette over 1.000 stykker det neste året

Stemningen er på vei opp i oljenæringen etter noen særdeles tøffe år. Flere selskaper melder om en stor pågang av jobbsøkere, og de største selskapene i oljenæringen planlegger å rekruttere over 1.000 ansatte og lærlinger det kommende året.

Bilde fra produksjonsskipet på Skarv-feltet til Aker BP
Publisert:

– Vi er helt overveldet over responsen på stillingsutlysningene, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i oljeselskapet Aker BP.

Selskapet har vokst kraftig de siste årene, blant annet gjennom store oppkjøp av Marathon Oil og Hess sine norske virksomheter og fusjonen med BP Norge, og investerer i tillegg tungt for å lete etter mer olje og videreutvikle feltene de allerede har.

Takket være den kraftige veksten har selskapet også måttet ansette flere for å holde tempoet oppe. I fjor ble rundt 80 personer rekruttert inn og i år planlegger Aker BP å ansette minst like mange, forteller Ole-Johan Faret.

Etter at selskapet satte i gang en ny rekrutteringskampanje i vinter har responsen heller ikke latt vente på seg:

  • Til de 60 stillingene som har blitt utlyst til nå har selskapet mottatt over 5.000 søknader.
  • Til de 11 lærlingplassene har selskapet mottatt over 600 søkere.

– Det generelle inntrykket er at det er svært kvalifiserte søkere til de utlyste stillingene. Nå jobber vi på spreng med å få oversikt og følge opp aktuelle kandidater, sier Faret.

Les også

Første oljevekst på fire år: – Skaper ny optimisme

De største skal ansette over 1.000

Bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, som organiserer bedrifter i den norske olje- og leverandørindustrien, arrangerer torsdag sin årskonferanse i Oslo.

I den forbindelse har de gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene.

Den viser at de 10 største medlemsbedriftene alene planlegger å ansette over 800 stykker det kommende året. På toppen av dette er det behov for å få inn over 200 lærlinger, opplyser Norsk Olje og Gass til E24.

Statoil står for drøye 200 av de 800 stillingene og 160 av de over 200 lærlingene. Subsea 7 skal på sin side ansette 120 personer.

Blant selskapene som er med i undersøkelsen er Statoil, Aker Solutions, Baker Hughes GE, Aker BP, Eni, Lundin, Subsea 7, OMV, Oceaneering og et ikke-navngitt selskap.

Årskonferansen til Norsk Olje og Gass har i år tittelen «Moment – Fremtiden under arbeid», og blant temaene er hvordan pessimismen fra oljebremsen nå er snudd til ny optimisme, i tillegg til hvordan man skal fortsette arbeidet med effektivisering og teknologiutvikling.

– Bemanningsbehovet vil variere fra bedrift til bedrift ut ifra oppdragsmengde, og bildet er ikke entydig positivt for alle. Fremtidsbildet ser positivt ut frem til 2022, men etter dette trenger næringen flere prosjekter. De neste årene er derfor avhengig av flere lønnsomme funn som kan bli til feltutbygginger, sier administrerende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass i en kommentar til E24.

– Nå står vi foran en ny tid hvor vi skal ta i bruk ny teknologi og samtidig løfte næringen inn i lavutslipp-samfunnet ved å redusere utslipp og finne nye lavutslipps-løsninger. Da trenger vi de klokeste hodene, og de mest motiverte ungdommene, sier han videre.

Søkere fra andre bransjer banker på døren

Aker BP har søkt etter alt fra geologer, boreingeniører, HMS-eksperter og prosjektledere, samt ingeniører innen områder som roterende utstyr, vedlikehold, automasjon og subsea.

– Har dere noen formening om de fleste som søker allerede jobber i oljenæringen i dag, eller om det er folk som kommer fra andre næringer eller som har vært borte fra næringen en stund?

– Svaret er begge deler. Mange søkere jobber i andre oljeselskap eller oljeserviceselskap i dag, andre har lang erfaring fra denne bransjen men har vært i andre næringer en periode og søker seg tilbake til oljeselskap, sier Faret og fortsetter:

– Vi har i tillegg mange spennende søkere med god og relevant utdanning og arbeidserfaring fra andre næringer – og som nå søker seg til vår industri. Det er få andre næringer kan skilte med konkrete utbyggings- og driftsplaner som strekker seg 30–40 år frem i tid.

Flere merker stor pågang

Aker BP er langt ifra de eneste som opplever et stort trykk når de skal ansette folk om dagen.

Oljeselskapet Lundin Norway har blant annet søkt etter geologer nylig, og sier at de merker en stor pågang:

– Svaret er ja. Vi har hatt flere utlysninger til for eksempel boring og til sommerjobber, og det er meget god respons. Det er gode nyheter for oss og for bransjen, slik vi ser det, sier Lundins direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Frøydis Eldevik.

I leverandørindustrien er det også stor interesse for de ledige jobbene hos Aker Solutions:

– Vi merker også stor pågang på våre ledige stillinger, sier Stina Kildedal-Johannessen, pressekontakt for Aker Solutions i Norge.

Les også

– Både Aker-bedrifter og andre kan glede seg til store oppdrag

Les også

Aker BP med uventet stort oljefunn i Nordsjøen

Les også

– Overbevist om at det vil bli funnet mer olje

Publisert: