Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

De som nå vender oljekartellet ryggen, bør heller gå inn i tallene, mener Torbjørn Kjus.

MANER TIL TÅLMODIGHET: – Jeg tror det er en del Opec-hatere der ute, sier oljejeanalytiker Torbjørn Kjus. Selv mener han kuttene vil gi prisoppgang om noen måneder.
Publisert: Publisert:

– Det har vært en sellof i markedet nå fra finansspillere. De har begynt å shorte oljen igjen, og det har bidratt til ytterligere prisnedgang. Men jeg tror de har blitt for utålmodige, sier Kjus til E24.

Fem måneder etter at Opec iverksatte sine produksjonskutt, begynner folk å miste troen. Oljen har ikke blitt noe mer verdt. Faktisk er brentoljen ned nær ti prosent siden januar.

I USA har oljetradere og investorer lagt fra seg hårete veddemål om prisbykset som uteble.

Men DNBs oljeanalytiker tror pessimistene skal få passet påskrevet.

– Jeg tror det er en del OPEC-hatere der ute. Uansett hva OPEC gjør, tror de at de ikke vil levere. Men OPEC har kuttet like mye som de lovet, og oljelagrene trekker nå ned, sier Kjus.

Les også

Skatteinntektene fra oljen faller: Du tar regningen

– Summa summarum er egentlig alt i rute for oljeprisoppgang. Men som alltid må markedet bli overbevist om at det går riktig vei. Det har ikke skjedd enda, men jeg tror det vil bli veldig tydelig etter hvert, sier oljeeksperten.

At markedsaktører ikke klarer å se kutt-effekten nå, tror han beror på en sesongmessig maskering – og falske nyheter om amerikanske tilstander.

– Hvor i all verden har de det fra?

Amerikansk skiferoljeproduksjon har fått mye av skylden for at oljeprisoppgangen har uteblitt. Den har økt jevnt og trutt i hele år. Nå i mai har produksjonen rundet 9,3 millioner fat daglig, opp fra 8,5 millioner fat da Opec-kuttene ble varslet i november i fjor.


– Når andre aktører innser det du ser, så skal oljeprisen opp? – Ja, det er egentlig det jeg sier

Men Kjus sier USA-tilførselen er betydelig overdrevet.

– Via medier som Financial Times og Wall Street Journal har det nå oppstått en historie om at OPEC-kuttene er nytteløse, fordi skiferoljeproduksjonen har vokst like mye. Noen sier til og med at den stiger mer. Hvor i all verden har de det fra?

Kjus viser til tall fra IEA som viser at Opec-kuttene tilsvarer 1,5 millioner fat om dagen, mens markedet får en halv million mer fra skiferoljeproduksjon.

– Nettoeffekten er altså fortsatt en million færre fat om dagen, sier han.

Les også

DNBs oljeguru tror fortsatt på oljeprisløft: Står fast på 70 dollar fatet

Tror kuttenes styrke vil åpenbare seg

Samtidig har ikke oljelagrene sunket like mye som mange hadde håpet. Men Kjus sier dette skyldes at vi er i en sesong hvor oljeetterspørselen også synker. Fra mai og utover sommeren pleier den å tikke oppover, og da tror Kjus at markedet vil merke mye bedre at produksjonen faktisk er kraftig kuttet.

– Og når andre aktører innser det du ser, så skal oljeprisen opp?

– Ja, det er egentlig det jeg sier. Jeg tror markedet vil fortsatte å trade i 50-55 dollar fatet en stund fremover, men etter at markedet har sett rapportert, håndfast lagertrekk i noen måneder, tror jeg vi vil se 60-tallet igjen.

Deretter tror Kjus oljeprisen kan bikke 70-dollarsmerket igjen i fjerde kvartal.

– Det forutsetter at OPEC viderefører kuttene?

– Ja, da legger jeg til grunn at de klarer å holde produksjonen omtrent flat fra i dag, og at USAs oljeproduksjon fortsetter å vokse i samme fart som de siste månedene, sier Kjus.

Publisert: