Avgiftsgrep rammer milliardinvestering: Dropper datasenter i Tydal
Nok en aktør sier de har mistet en milliardavtale, etter at budsjettavtalen mellom KrF og regjeringen endret rammevilkårene for datasentre i Norge.
Denne gangen gjelder det et datasenter i Tydal i Trøndelag.
NTC Services, som har bistått med å få senteret dit, sier at en utenlandsk kunde stoppet en investering på rundt én milliard kroner i den lille bygdekommunen.
Dette etter at regjeringen og KrF ble enige om å fjerne krypto-datasentrenes fritak fra full elavgift fra nyttår.
De endrede rammevilkårene gjør de utenlandske investorene usikre - og datasenter-planene i Tydal legges bort.
Nylig skrev E24 om en lignende situasjon hos Troll Housing i Fræna i Romsdal - hvor eierne også sier at en milliardavtale går fløyten.
Over grensen til Sverige istedet
Erik Vennemoe i NTC Services er skuffet.
Han forteller at selskapet har brukt flere årsverk på å overtale en global kunde til å starte opp i Tydal, men at kunden nå dropper prosjektet.
– Da dette kom fra regjeringen ble vår kunde regelrett skremt bort, sier Vennemoe.
Nå flytter prosjektet trolig over grensen i stedet.
E24 har allerede meldt av svenske aktører står klare til å ta over kunder og investorer norske datasenter mister.
– De forsvinner trolig over grensen til Boden i Sverige. Dette er svært kortsiktig, det rammer skatteinntekter og arbeidsplasser for en kommune som trenger disse arbeidsplassene.
Tirsdag åpnet Venstres Abid Raja for å utsette innføringen av full elavgift for datasentre som driver med kryptovaluta.
Dette for å få bedre oversikt over følgene, men enn så lenge ligger budsjettavtalen fast.
– Etter planen skulle vi nå ha vært i gang med et prosjekt i Tydal kommune, sier Vennemoe til E24.
Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe
– Det var snakk om cirka én milliard i investeringer. Alt var prosjektert, og datasenteret skulle ha vært i drift fra og med juli neste år. Så kom uttalelsen fra regjeringen, og da ble det stoppet neste dag, sier han.
– Hvilken type investor var dette – bitcoin eller andre typer blokkjede?
– Det er alle varianter, egentlig. De driver med colocation, hosting, blokkjede-basert kryptovaluta og annen blokkjedebasert virksomhet, sier Vennemoe.
Les mer: Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive
Mistet milliardkontrakt
Dermed har to kontrakter for milliardverdier gått tapt etter at regjeringspartiene og KrF i forrige uke bestemte seg for å innføre full elavgift på datasentre som driver med kryptovaluta.
Vennemoe sier at NTCs kunde har vært svært opptatt av stabile rammevilkår. Han mener at Norge burde hatt samme rammebetingelser som Sverige, Danmark og Finland. Disse landene tilbyr så langt lave avgifter til alle typer datasentre, også til dem som driver med kryptovaluta.
– Vi ble tatt helt på sengen. Vi så jo faren for at noe kunne skje, og jobbet for å få et klart svar fra politikerne på hva som kunne komme. Men vi trodde faktisk de ville bruke god tid på å utrede hva man vil med datasenter i Norge, men nå vil de visst bare legge ned virksomheten, sier Vennemoe.
– Har advart
NHO-foreningen Abelia er bekymret for at flere aktører vil takke nei til Norge etter avgjørelsen om å endre rammevilkårene for næringen med bare fem ukers varsel. Full elavgift for kryptosentre skal etter planen innføres ved nyttår.
– Det er akkurat dette vi har advart mot. Dette rammer bredt, sier Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia, til E24.
– Bare signaleffekten av det å åpne døren for politisk detaljstyring av hva datakraften i datasentre skal brukes til er nok til at aktørene kvier seg. Det er snakk om store og langsiktige investeringer, og da er politiske rammevilkår svært viktig, sier han.
Mistet milliardkontrakt etter budsjettavtale: – Dette er helt håpløst
Han er positiv til at Venstre åpner for en utredning, og sier det er «bedre enn ingenting», men at mye av skaden allerede er gjort, og at de nå må drive skadebegrensning.
Datasenternæringen frykter at Norge i tillegg til å gå glipp av investeringer i datasentre også vil gå glipp av teknologiutvikling innen blokkjede hvis ikke regjeringen snur i saken.
– Vi mener det i det minste må gjøres en utredning av dette. Dette rammer annen bruk av blokkjede enn kryptovaluta, og dette er et av de største vekstområdene for investeringer i teknologinæringen, sier Brun.
– Hasteinnføring av slike tiltak er dramatiske for næringen og burde ikke skje, sier han.
Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive
Får inn 10 millioner
Regjeringen venter å få inn 10 millioner mer i skatteinntekter med full elavgift for datasentre. Det er et nokså lite beløp, og årsaken er at slik aktivitet ikke lenger vil lønne seg.
– Avgiftsinntekten er anslått å bli omtrent 10 millioner kroner på grunnlag av signaler fra aktører i bransjen om at denne virksomheten trolig ikke vil være lønnsom med ordinær sats, skriver Finansdepartementet i en e-post til E24.
Departementet vil overlate til forhandlingspartnerne på Stortinget å vurdere om full elavgift på kryptosentre bør stanses eller utsettes i påvente av en utredning.
– Formålet med redusert elavgift til store datasentre er å utvikle en bærekraftig og fremtidsrettet næring i Norge. Et flertall på Stortinget har gjennom budsjettavtalen ment at utvinning av kryptovaluta ikke skal omfattes av redusert sats, skriver Finansdepartementet.
– Hvorvidt det er aktuelt å vurdere dette på nytt eller utsette innføringen av full elavgift på kraft til utvinning av kryptovaluta vil være opp til Stortinget å vurdere, legger departementet til.
Dropper blokkjede-kunder etter avgiftsgrep: – Måtte takke nei
Forsvarer avgiftsgrepet
Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) forsvarer avgiftsgrepet i budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre.
Han peker på at en rekke opposisjonspartier også har uttalt seg kritisk til å bruke norsk vannkraft subsidiert med lav elavgift til å utvinne kryptovaluta.
– Dette er det et enstemmig storting som mener. Full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta ville trolig ha presset seg frem uansett, før eller siden. Det at noen selskaper trekker seg, det er jo åpenbart fordi de ville drive med bitcoin-mining, sier han til E24.
– Vi er fortsatt et politisk stabilt land med subsidiert lav pris på strøm til datasentre. Mange datasentre klarer seg fint uten å drive med kryptovaluta, sier Asheim.