Statoil setter inn toppfolk internt for å få skandalefeltet Martin Linge i havn
Etter store forsinkelser og en gigantisk milliardsprekk setter Statoil nå inn noen av sine mest erfarne folk for å få sitt nyinnkjøpte felt i produksjon fra 2019.
– Vi ble kontaktet av Total og spurt om vi ønsket en dialog, noe vi takket ja til. Etter en forhandlingsprosess har vi landet en avtale vi er veldig glade for, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel (DPN) i Statoil til E24.
Mandag annonserte selskapet at de har inngått en avtale om å ta over Totals eierandel i Martin Linge-feltet på 51 prosent (slik at Statoil øker til 70 prosent), samt eierandelen på 40 prosent i Garantiana-funnet (der Statoil ikke eide noe fra før).
Martin Linge-feltet har så langt sprukket med 12,1 milliarder sammenlignet med opprinnelig budsjett, og har blitt forsinket i flere runder.
Selv om plattformunderstellet fra Kværner er på plass ute i havet, vil ikke plattformmodulen fra Samsung-verftet komme til Norge før neste år. Byggingen i Sør-Korea ble rammet av en tragisk ulykke som kostet syv arbeidere livet i våres. Ulykken forsinket feltet ytterligere ett år til første halvår 2019.
– Rekker dere å gjøre noen endringer eller gjennomføringen av prosjektet når dere nå kommer inn som operatør?
Martin Linge-feltet forsinket til 2019
– Vi legger ikke skjul på at Martin Linge har hatt noen kraftige utfordringer, både når det gjelder den tragiske dødsulykken i vår (på Samsung-verftet, journ.anm.), kostnadene og forsinkelsen i tid. Det kan vi ikke gjemme bort, sier Nylund i Statoil, og fortsetter:
– Samtidig må fortid være fortid. Vi må lære av det som er gjort og gjøre det vi kan for å få en vellykket sluttfase i Sør-Korea, mottagelse i Norge og til slutt løfteoperasjonen offshore på feltet der understellet skal sammenstilles med plattformdekket.
Bruker egne folk i Korea og Norge
Selv om det trolig blir vanskelig å bedre prosjektet så langt ut i prosessen, er det tydelig at Statoil nå setter tungskytset inn for å sørge for at det ikke blir flere forsinkelser og overskridelser.
Nylund forteller at Statoils prosjektleder for Gina Krog-feltet nå er Statoils prosjektleder for Martin Linge. Gina Krog-feltet kom i drift i Nordsjøen i juni i år og prislappen endte på planlagt budsjett på 32 milliarder, ifølge budsjettdokumenter fra Olje- og energidepartementet.
– Vi har en del personal på plass i Korea allerede som vi kan bruke på å følge opp Martin Linge der. Vi har også en prosjektledelse som nylig er ferdig med Gina Krog-feltet, et felt som har visse likheter med Martin Linge, sier Nylund og fortsetter:
– Så vi setter inn en tung og erfaren ledelse for å sikre at vi tar dette videre.
– Har dere håp om å få til en raskere fremdrift enn det som Total har anslått?
– Vi vil nå gjennomgå teknisk tilstand og legge gode planer for mottagelsesfasen i Norge og offshorefasen, og få drift som planlagt i 2019. Vi vil bruke tiden fremover på å planlegge alt dette så godt som mulig, sier Nylund.
Elektrifisert og fjernstyrt
Nylund mener de to lisensene passer godt for Statoils portefølje på norsk sokkel og for Statoils strategi på et overordnet nivå. Ifølge Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen sikrer avtalen Statoil 177 millioner nye fat med olje og gass justert for eierandelen. Sveen-Nilsen beskrev mandag morgen avtalen som god ved første øyekast.
– Avtalen vil styrke oss på norsk sokkel og norsk sokkel er en veldig viktig bidragsyter til Statoil, og vil være det i mange, mange år fremover, sier Nylund.
Men det er ikke bare ressursene som fikk Statoil og Arne Sigve Nylund til å slå til. Martin Linge-feltet har nemlig noen aspekter ved seg som Statoil synes er forlokkende. Det handler primært om at feltet skal elektrifiseres, noe som gir svært lave CO₂-utslipp i produksjonen, i tillegg til at plattformen skal være svært automatisert og delvis fjernstyrt.
– Martin Linge er i våre øyne et innovativt og fremtidsrettet prosjekt med et digitalt driftssenter i Dusavika som kan fjernstyre feltet med bare noen få ansatte offshore sammenlignet med en tradisjonell installasjon. Vi tror dette kan bidra til digital læringsprosess på tvers av organisasjonen i Statoil, sier Nylund.
VG/E24 omtalte nylig Valemon-plattformen, som er den første ubemannede plattformen til Statoil som skal styres fra land. Det skjer fra et kontrollsenter på Sandsli utenfor Bergen. Martin Linge skal i stor grad fjernstyres fra et kontrollsenter i Dusavika utenfor Stavanger, forklarer Nylund.
– Det er også annen viktig teknologiutvikling i prosjektet, som vekselstrømskabelen som går til plattformen som med sine 160 kilometer blir verdens lengste. Den og elektrifiseringen er et viktig bidrag til vår klimastrategi, sier Nylund.
Vil ikke gi jobbgaranti ennå
Avtalen med Total innebærer en såkalt virksomhetsoverdragelse, noe som betyr at de Total-ansatte skal over
– Jeg mener de Total-ansatte har en viktig kompetanse som vil komme Statoil til gode, sier Nylund om de ansatte i Total som har drevet Martin Linge gjennom utbyggingen og om halvannet års tid skal sette feltet i drift.
Samtidig vil ikke Statoils toppsjef for norsk sokkel foreløpig garantere at alle de Total-ansatte får jobb videre i Statoil etter overdragelsen skjer i 2018:
– Nå skal vi ha drøftelser i henhold til måten slike prosesser skal gjennomføres på. Det endelig tallet ansatte som overføres til Statoil vil bli avgjort senere, men vi har stor respekt for den prosessen som nå skjer i Total. Så skal vi komme tilbake med tall, sier Nylund.
– Så du gir ingen jobbgaranti til alle de Total-ansatte nå?
– Vi må vente med tall og la denne prosessen gå på en så god måte som mulig. Men jeg lover at vi skal ta svært godt imot dem som kommer over til oss i Statoil, sier Nylund.