Dropper blokkjede-kunder etter avgiftsgrep: – Måtte takke nei

Datasentre dropper blokkjedeteknologi for å unngå full elavgift. Et norsk datasenter sier de har mistet en milliardkontrakt, et annet har avsluttet forhandlinger med mulige kunder.

TAKKET NEI: Administrerende direktør Tor Kristian Gyland i datasenterselskapet Green Mountain har takket nei til mulige samarbeid om blokkjedeteknologi. Årsaken er risikoen for at selskapet må betale full elavgift for hele virksomheten. Denne uken bestemte regjeringen og KrF at datasentre som utvinner kryptovaluta ikke får beholde sin reduserte elavgift, men skal betale full elavgift fra nyttår.
Publisert:

Det har vakt bestyrtelse i datasenterbransjen at regjeringspartiene og KrF denne uken varslet at det blir full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta.

Flere aktører i næringen frykter at blokkjedeteknologi blir satt på vent i Norge som følge av grepet.

Budsjettpartnernes mål var trolig å hindre offentlig subsidiering av utvinning av kryptovalutaer som bitcoin, som har fått kritikk for å være spekulativ og bortkastet. Senterpartiet har kalt kryptovalutaer for «kasinoøkonomi».

E24 skrev tidligere fredag at regjeringens grep har ført til at det norske selskapet Troll Housing mistet en milliardkontrakt med en stor, utenlandsk aktør for et datasenter i Fræna, dette ifølge investor Haakon Bryhni.

– Datasenteret vårt skulle være operativt 15. desember, og i dag fikk vi avbestillingen. Dette er en milliardkontrakt vi har brukt to år på å forhandle frem. Dette er helt håpløst, sier Bryhni til E24.

Den erfarne forskeren og investoren har vært med på å starte opp en rekke selskaper i databransjen, som Trans Packet, Media Network Services og Elliptic Labs, og han tror aktører innen blokkjedeteknologi vil holde seg unna Norge etter avgiftsgrepet.

– Denne avgjørelsen raserer ikke bare alle mulige anvendelser av blokkjede, men hele datasenterindustrien i Norge, sier han.

Skattedirektoratet bekrefter at Green Mountain har forstått forslaget i utredningen riktig.

– Det er riktig at det foreslåtte regelverket vil føre til at datasenter som driver med utvinning av kryptovaluta vil måtte betale full elavgift for hele datasentervirksomheten, sier Toril Hagen, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, til E24.

Les også

Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

Hele virksomheten risikerer skatt

Selskapet Green Mountain, som for tiden jobber med å utvide sine datasentre på Rjukan og Rennesøy, sier at det nå har takket nei til samarbeid med flere aktører innen blokkjedeteknologi.

Bakgrunnen er risikoen for å måtte betale full elavgift for hele virksomheten, etter at Skattedirektoratet nylig utredet saken.

– De signalene vi har fått er at hvis jeg har én kunde som bruker utstyret til bitcoin, så vil du måtte betale full elavgift for alle kundene, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain til E24.

MISTER MILLIARDKONTRAKT: Selskapet Troll Housing sier de mistet en milliardkontrakt knyttet til et nytt datasenter i Fræna i Møre og Romsdal, etter at regjeringen denne uken varslet full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta. Dette er selskapets daglige leder Lars Naas.

– Måtte takke nei

Tidligere denne måneden varslet Finansdepartementet at Skattedirektoratet har utredet saken og funnet ut at det er mulig å skille mellom datasentre som driver med kryptovaluta og de som ikke gjør det, og innføre full avgift for kryptosentre.

– Da dette brevet kom fra Skattedirektoratet for halvannen uke siden måtte jeg ringe to kunder vi hadde forhandlet med lenge og si at «beklager, risikoen er for stor til at vi kan jobbe med dere. Så vi måtte takke nei til samarbeid, for å være på den sikre siden, sier Gyland.

Fra 2017 ble datasentre definert som kraftkrevende industri, slik at de slipper å betale full elavgift på 16,58 øre per kilowattime, men i stedet betaler 0,48 øre kilowattimen. Denne avgiften er lik resten av den kraftkrevende industrien i Norge.

Les også

Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

Kan miste blokkjedesatsinger

Green Mountain har så langt ikke beveget seg inn i kryptobransjen, fordi selskapet ikke har sett tilstrekkelig forutsigbarhet i investeringer knyttet til utvinning av kryptovaluta.

Men Gyland frykter at regjeringens avgiftsgrep også kan sette andre bransjers satsinger på blokkjedeteknologi i fare, inkludert dem som ikke har noe med bitcoin eller kryptovaluta å gjøre.

– Jeg har advart mot å innføre full elavgift mot kryptoaktører fordi arbeidet med å utnytte blokkjedeteknologi til andre formål er i startgropen, sier Gyland.

– Det myndighetene har sagt nå, det er at Norge ikke vil ta del i den utviklingen som kommer innen blokkjede, sier han.

– Parkert Norges mulighet

Green Mountain har i lang tid vært i dialog med et par aktører som har kommet langt innen bruk av blokkjede i andre bransjer, sier han.

– Men de sier at dette fortsatt er en ny teknologi og om det tar ett, to eller fem år før den er i full bruk, så vil de i mellomtiden gjerne bruke tilgjengelig kapasitet til å utvinne bitcoin, sier Gyland.

BUDSJETTKAMERATER: Fra venstre: Abid Raja (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Henrik Asheim (H).

Det kan ikke Green Mountain være med på, for da vil hele virksomheten få full elavgift, og kostnadene vil stige.

– Det myndighetene har gjort med denne endringen er at de har parkert Norges mulighet til å ta del i utviklingen av ny teknologi, sier Gyland.

Han sier det har vært viktig for Green Mountain å være frampå, og at store selskaper som Equinor og Mærsk jobber med å ta i bruk blokkjede, men nå kan ikke selskapet ta sjansen.

– Det å skape usikkerhet om rammevilkårene, det er en dårlig idé, sier Gyland.

Les også

Skattedirektoratet: Kryptofritak kan fjernes

– Stod alene i debatten

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) sier at han vil ta med seg innspillene fra organisasjonene IKT Norge og Abelia, som sier at de brå endringene i rammevilkårene kan ramme hele bransjen, og ikke bare aktører som utvinner bitcoin.

– Det er et signal vi må ta med oss, om dette skal utredes før eller etter det er vedtatt, det får vi se på. Jeg vil ikke avvise at innføringstidspunktet kan flyttes, hvis det er ting som taler for det, sier Asheim til E24.

Venstres Abid Raja har tidligere tatt til orde for å innføre full elavgift på datasentre, men har ikke svart på E24s henvendelser. KrF har avslått å kommentere saken.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttrykt skepsis til å innføre full elavgift på kryptosentre, og Høyre frarådet også grepet til å begynne med, ifølge Asheim.

– Det er ikke noen hemmelighet at Høyre primært ikke var for dette, og jeg gikk i utgangspunktet ut mot dette grepet, sier han.

– Men jeg følte at jeg stod ganske alene i denne debatten da den rullet i sommer og høst, så det er litt merkelig at reaksjonene ikke kom da forslagene ble fremmet i Stortinget tidligere i år, legger han til.

Les også

Jensen ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Frykter terrorfinansiering

– Her tror jeg ikke helt at man har visst hva man har gjort. Det ser ut til at budsjettpartnerne har hatt et ønske om å ta tak i bitcoin-mining isolert, men ikke forstått hva denne endringen har å si for datasenterbransjen som helhet, sier Abelias leder for digitalisering og teknologi Kjetil Thorvik Brun til E24.

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringer i Abelia.

Asheim står likevel bak budsjettavtalen som ble inngått tirsdag.

– Jeg står helt inne for den inndekningen vi har laget i budsjettet. Vi forbyr jo ikke å utvinne kryptovaluta og bitcoin, vi sier bare at denne virksomheten kanskje ikke trenger subsidier, sier Asheim.

– Det høres ut som om veldig mange av datasentrene i Norge brukes til å utvinne kryptovaluta. Hvis det er tilfelle, så tror jeg ikke det er så veldig mange i befolkningen som er tilhenger av å subsidiere dette. Dette er tross alt teknologi som også kan brukes til hvitvasking og terrorfinansiering, sier han.

– Grepet skaper usikkerhet om rammevilkårene i næringen, sier Abelia?

– Jeg forstår det, særlig når et politisk vedtak kommer sånn. Slik er det i alle budsjetter, at når man endrer rammevilkår så påvirker det ulike bransjer. Men dette har vært en debatt i et halvt år, og forslaget har vært fremmet av hele opposisjonen og Venstre som er et regjeringsparti, sier han.

Også deler av miljøbevegelsen og flere opposisjonspartier har uttrykt skepsis til subsidier av det de antyder er spekulativ virksomhet. Blant kritikerne er Arbeiderpartiet samt Senterpartiet og SV.

Publisert:

Her kan du lese mer om