Laber interesse for kansellert oljemesse: - Mange tenker nok på signaleffekten
Kjente, store aktører i oljenæringen hadde aldri planer om å delta på den nå avlyste oljemessen ONS Norway. Hos konkurrenten merker de imidlertid lite til krisen som rir norsk oljebransje.
Tirsdag ble det kjent at oljemessen ONS Norway, som skulle arrangeres i Stavanger i august, blir avlyst.
For mange hadde meldt avbud – ifølge arrangøren et signal på nedturen i norsk oljebransje.
Messen er lillebroren til den store, anerkjente ONS. Lillebroren med «Norway» bak navnet er en mindre messe (350 utstillere i fjor), myntet utelukkende på norske bedrifter og norsk sokkel- og leverandørindustri.
Årets arrangement ville blitt det andre i rekken, og ble arrangert første gang i 2013. Det er meningen at den norske messen skal gå annethvert år.
Stor oversikt: Dette er de 30 største oljeavdelingene i Norge
Bakteppe for kanselleringen er en oljepris som har halvert seg siden sommeren, og masseoppsigelser i bransjen.
– Da vi begynte med ONS Norway var det en annen oljepris enn nå, og denne messen er ikke så innarbeidet som den store messen. Det viktige nå er å sikre at ONS neste år blir så bra som mulig, fortalte ONS-direktør og tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland, til E24 tirsdag.
En kilde i en større oljeleverandør forteller til E24 at man i flere større oljeserviceselskaper ikke prioriterer ONS Norway fordi profilen på konferansen handler om de mindre aktørene.
Kilden forteller at hovedmessen til ONS, samt Offshore Europe-messen i den skotske oljehovedstaden Aberdeen er de to messene som prioriteres høyest i vår del av verden.
ONS Norway skulle egentlig arrangeres i august, og kommer dermed tett på Offshore Europe-messen i starten av september.
(saken fortsetter under bildet.)
Toner ned eksponeringsbudsjettet
E24 har gjort en ringerunde blant flere aktører og det viser seg at hverken Det norske, GE Oil & Gas, Aibel, Kongsberg Oil & Gas Technologies, Kværner, Enventure GT eller Aker Solutions hadde planer om å delta.
– Vi hadde ikke planer om å delta, forteller kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel, til E24, og legger til at ONS har forsøkt å få dem til å komme.
I fjor økte USAs oljeproduksjon med 1,2 millioner fat. Det er nesten like mye som HELE Norges oljeproduksjon
Aibel har for øvrig satt i gang med å redusere utgiftene sine til forskjellige utstillinger og opptredener nå som markedet har strammet seg såpass til.
– Jeg kan ikke snakke for andre, men vi gjør det, sier Sandal.
Flere melder om at de i utgangspunktet bare prioriterer den store hovedmessen til ONS:
– ONS er den store utstillingen for oss, i tillegg til forskjellige konferanser, sier kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Kværner, og forteller at de ikke har prioritert utstillinger i «mellomårene».
Beskjeden hos Kongsberg Oil & Gas Technologies er også den samme. Selskapet deltok på ONS Norway i 2013, men velger nå å heller bare prioritere hovedmessen til ONS:
– Vår erfaring fra 2013 var at det var mer en møteplass for leverandører, og derfor var det ikke relevant for oss å delta i år, sier kommunikasjonssjef Ingunn Kolltveit.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Tenker på signaleffekten
Én av de aktørene som hadde tenkt seg til messen i august er Autronica Fire and Safety, som selger sensorer og sikkerhetsutstyr til oljenæringen.
– Vi hadde tenkt å delta og vi ønsker å være til stede der vi kan være, forteller salgsdirektør Thor Egil Hafnor.
Hafnor og Autronica deltok på messen i 2013, men mener at mange av de mindre aktørene nå teller på knappene siden markedssituasjonen er såpass vanskelig for mange.
E24s Oljekart: Sjekk lønnsomheten til norske oljefelt
– Jeg tror grunnen (til at mange har meldt avbud, journ.anm.) er at mange mindre aktører nok tenker på signaleffekten ved å bruke penger på dette når de samtidig må permittere ansatte, selv om de kanskje burde stilt nettopp nå for å møte potensielle kunder, sier Hafnor.
Han trekker også frem at Offshore Europe-messen i Aberdeen kommer såpass tett på ONS Norway at mange uansett valgte den med et stramt budsjett.
Eric Paulsen, Norge-sjef i amerikanske Enventure GT, forteller at de ikke hadde planer om å delta på ONS Norway.
– Det har ikke vært fokus hos oss, men vi er heller ikke immune mot det som skjer og har måtte gjøre våre egne kutt.
Under hovedmessen ONS i august i fjor samlet Enventure og en håndfull andre leverandører seg om å invitere kunder og potensielle kjøpere til et arrangement i Stavanger.
– For et selskap som vårt hadde det mye mer verdi med en sånn kundesamling på ONS enn å stå på stand. Det ga mer «value for money», sier han, og forteller at aksepten hos kundene er større for å bruke penger på et arrangement under hovedmessen til ONS enn på andre tilstelninger.
Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb
Konkurrenten mer ikke nedturen
Blant dem som også konkurrerer om oppmerksomheten til bransjen er OTD-messen. Den arrangeres i Bergen og Stavanger annethvert år, og har holdt på siden 1999. I år arrangeres denne messen i Stavanger i oktober.
– Vi beklager at ONS Norway må kaste inn håndkleet. Avlysningen et signal om at Norges største industri har store utfordringer, men ikke større enn at de er overkommelige, sier Peter Keilen i Offshore Media Group som står bak messen.
Han forteller at de ikke har merket den samme nedgangen som ONS Norway har gjort, og mener samarbeidet med leverandørindustrien er viktig for dem.
– I et stadig tøffere marked trenger offshore-leverandørene en møteplass som OTD, og spesielt når vi blir alene i 2015.
OTD-messen i oktober har nå 300 påmeldte bedrifter og de forventer at 30.000 profesjonelle besøkende vil ta turen til messen i Stavanger i oktober.