– Han kommer ikke akkurat til å gå sulten

The High Pay Center mener det er gledelig at BG Group kutter i Helge Lunds lønnspakke.

KUTT: Helge Lund sier fra seg rundt 60 millioner kroner av lønnspakken sin.
Publisert:

– Det ville være dumt å ikke ønske denne nyheten velkommen. Vi er glade for at aksjonærer og pressgrupper har utfordret denne lønnspakken, sier Luke Hildyard, visedirektør i den britiske tenketanken The High Pay Center til E24.

Kuttet i lønnspakken innebærer at Lunds aksjetildeling fra start reduseres fra rundt 10 millioner pund til 4,7 millioner pund.

– Det er likevel verdt å påpeke at han ikke akkurat kommer til å gå sulten i julen, sier Hildyard.

Selv om Hildyard mener det er positivt av BG Group innser at lønnspakken var altfor høy, er han ikke fryktelig imponert.

- Virkelighetsfjernt

– At selskapet mener at dette er en moderat og fair pakke, sier noe om hvor langt unna virkeligheten lønnspolitikken i store selskaper har kommet.

POSITIVT MED KUTT: Luke Hildyard er mye benyttet i mediene når høye lederlønninger diskuteres.

– Han vil fortsatt få en utrolig høy lønn, mer enn de fleste toppledere i Storbritannia og himmelhøyt mye mer enn vanlige ansatte, fortsetter Hildyard.

Hildyard peker på at Lunds lønnspakke er på nivå med hva toppsjefene i BP og Shell har, selv om BG Group er et vesentlig mindre selskap enn disse.

BG Group høstet storm fra flere hold da Lunds betingelser ble kjent, også fra egne aksjonærer.

Burde sett det komme

– Det er egentlig pinlig at de ikke så dette komme. Det spørs om det i det hele tatt hadde fått aksjonærene med seg på den opprinnelige pakken.

At opprøret mot Lund og BG Group representerer et skifte i Storbritannia, har han imidlertid lite tro på.

– Jeg tror ikke dette vil påvirke veldig, med unntak av de kanskje helt åpenbart uhørte lønningspakkene. Om selskapene kobler lønnen opp til selskapets utvikling, noe jeg synes det er vanskelig å måle på en god måte, vil man komme seg unna med ganske rause lønnsordninger.

Fikk kritikk av næringsministeren

Flere av aksjonærene truet med å stemme ned lønnspakken på den ekstraordinære generalforsamlingen i desember og i forrige uke gikk den britiske næringsministeren Vince Cable hardt ut.

– Dette er et tilfelle hvor investorene, som inkluderer dere og meg, må ta ansvar. Aksjonærer har makt til å stemme ned denne typen overkompensasjon, og nå må de gjøre det, sa Cable.

Dette er andre gang BG Group svarer på kritikken ved å endre på Lunds lønnsbetingelser.Publisert: