Equinor og Lundin Petroleum inngår byttehandel i Nordsjøen

Oljeselskapet Lundin sikrer seg nå økt kontroll over Edvard Grieg-satellitten Luno II. Samtidig overlater de eierskapet i Rungne-prospektet til Equinor, under ett år etter at de kjøpte seg inn i lisensen og rett før leteboringen starter.

Arkivbilde av Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.
Publisert:

Oljeselskapene Equinor og Lundin Norway inngår nå en byttehandel som betyr at Lundin overtar Equinors eierandel på 15 prosent i Luno II-lisensen (PL 359) for en ukjent pengesum.

Det kommer frem i en melding fra Lundin Petroleum. Selskapet opplyser til E24 at partene ikke ønsker å gå ut med hvor stor pengesum det er snakk om.

I tillegg overfører Lundin sin eierandel på 20 prosent i lisens PL825 (som inneholder Rungne-prospektet) til Equinor. Det er Faroe Petroleum og Spirit Energy som er de andre partnerne i lisensen som ligger lenger nord i Nordsjøen, ifølge data fra Oljedirektoratet.

Det er Faroe Petroleum som er operatør for Rungne-lisensen og etter planen skal det bores en letebrønn nå i tredje kvartal. Lundin selger seg nå ut under ett år etter at de kjøpte seg inn i Rungne-lisensen.

Gjennom avtalen sikrer Lundin seg en eierandel på 65 prosent i Luno II-funnet, som de er operatør for og der det planlegges at man skal sende inn en formell utbyggingssøknad ved starten av neste år.

Les også

Oljeselskapet Lundin mener de har knekt geologisk nøtt: Jekker opp estimatene for Rolvsnes-funnet

Luno II vil bli en subsea-satellitt som skal kobles til Lundins Edvard Grieg-feltet 15 kilometer unna, der de også eier 65 prosent. Bruttoanslaget for Luno II-funnet er på 40 til 100 millioner fat oljeekvivalenter.

– Jeg er veldig glad for på kunne annonsere dette strategiske oppkjøpet (...) i høykvalitetsfunnet Luno II, hvor en utvikling er planlagt sanksjonert i starten av 2019. Denne transaksjonen sammenstiller ikke bare Edvard Grieg- og Luno II-partnerskapene, men viser også vår satsing på å supplere vår påviste organiske vekststrategi med verdiøkende oppkjøp, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum i en uttalelse.

Equinor er fra før nest største aksjonær i Lundin etter Lundin-familien, og oljeselskapet sitter med 20,1 prosent av aksjene.

Transaksjonen vil ha regnskapsmessig effekt per 1. januar 2018, gitt at den godkjennes av myndighetene.

Les også

Equinor kjøper seg inn i Rosebank for ukjent sum

Les også

– Det er første gang dette er gjort på norsk sokkel

Les også

Har funnet olje og gass for 188 mrd. hittil i år

Publisert:

Her kan du lese mer om