Erna gratulerte Biden med nytt klimamål
Statsminister Erna Solberg holdt fredag innlegg på klimatoppmøtet som USAs president Joe Biden arrangerer.
Statsministeren holdt innlegget fra sitt kontor i Oslo, og innledet med å gratulere Biden med USAs ferske klimamål.
– Vi trenger ditt lederskap og dine ambisjoner til å drive innovasjon og endring, sier Solberg til USAs president.
Bidens løfte om å halvere USAs utslipp innen ni år vil bli meldt inn for FN som landets bidrag til å oppfylle målene i Parisavtalen.
Biden går dermed i motsatt retning av forgjengeren Donald Trump, som ønsket å trekke USA ut av Parisavtalen om klima.
Torsdag lanserte Norge og flere andre land og en rekke gigantselskaper Leaf-koalisjonen som skal samle inn milliarder av kroner for å verne regnskog.
– Gulrot og pisk
I sitt innlegg pekte statsministeren på at det trengs ny teknologi for å nå verdens klimamål. Hun viste til Norges innsats innen elbiler, havvind og CO₂-rensing.
– Vi trenger ny utvikling og bruk av nye teknologier. Og vi kan ikke bare stole på markedet, sier Solberg.
– Gulrot og pisk hjelper teknologier med å nå modenhet. Det er kritisk med en høy pris på CO2-utslipp. Regjeringer og virksomheter må gå sammen på nye måter for å skape innovasjon og jobber, sier statsministeren.
Regjeringen foreslo tidligere i år å tredoble Norges CO2-avgift til rundt 2.000 kroner tonnet. Dette var hovedgrepet i Norges klimamelding, som skulle legge grunnlaget for å mer enn halvere Norges utslipp innen 2030.
Dette er Solbergs klimaplan
USA og Kina varsler kutt
USAs president Joe Biden lovet denne uken å halvere USAs klimautslipp innen 2030, målt mot 2005-nivå.
På klimatoppmøtet har også Kinas president Xi Jinping gjentatt landets nye og skjerpede klimamål. Kina sier at utslippene deres skal nå en topp innen 2030, og at landet skal være karbonnøytralt innen 2060.
USA og Kina har verdens største utslipp av klimagasser. De to landene forpliktet seg nylig til et tettere samarbeid om klima.
I et annet innlegg fredag fremhevet leder Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) at mange land nå har satt seg mer ambisiøse mål enn noensinne. Men det må få konkrete følger, sier han.
– Akkurat nå er ikke dataene i tråd med retorikken, sier Birol.
Tidligere i uken advarte Birol om at utslippene vil stige betraktelig når verdensøkonomien i år henter seg inn etter coronakrisen. Dette er ikke bærekraftig, mener han.
IEA venter sterk oppgang i CO₂-utslippene: – Dette er en alvorlig advarsel
Trekker frem elbilpolitikken
I tillegg til å være en rik oljenasjon har Norge vært aktivt innen vern av regnskog i land som Kongo og Brasil gjennom sin regnskogsatsing.
Norge har også vært et foregangsland i å ta i bruk elektriske biler, og har en høy andel elbilsalg etter svært gunstige avgiftsfritak. Regjeringen anslår at disse lettelsene har en kostnad på rundt 19 milliarder kroner i året.
I sitt innlegg peker Solberg på at Norge er på rask vei til å nå nullutslipp i veitransporten, fordi mer enn halvparten av alle nysolgte biler i Norge nå er elektriske.
– Skattefritak og andre insentiver som reduserte bompenger har endret kundenes preferanser, sier Solberg.
Statsministeren understreker at Norge som shippingnasjon ønsker å ta ledelsen i å utvikle lav- og nullutslippsløsninger til havs.
Hun viser til at norske rederier har lovet å bare bestille nullutslippsskip etter 2030, og at utslippene fra shipping og fiskerier skal halveres innen 2030.
– Vi har nylig åpnet våre første områder for havvind. Norske selskaper jobber hjemme og ute, inkludert i USA der vindprosjektet Empire vil gi strøm til mer enn én million hjem i New York, sier Solberg.
Hun trekker også frem prosjektet Langskip for fangst og lagring av CO₂ til rundt 25 milliarder, hvor staten står for det meste av investeringene. I tillegg trekker Solberg frem Norges arbeid med å verne regnskog.
Snakket om dansk energi-øy
Den danske statsministeren Mette Frederiksen holdt også et innlegg på Bidens toppmøte fredag.
Hun nevnte blant annet danskenes ambisiøse havvindprosjekt om å bygge en energiøy til 210 milliarder danske kroner i Nordsjøen, omgitt av hundrevis av 250 meter høye vindturbiner.
Hun nevnte også shippinggiganten Mærsks planer om å bygge et karbonnøytralt containerskip drevet på metanol innen 2023.
– Dyrere enn det fossile alternativet
Også Microsoft-gründer Bill Gates talte på klimamøtet. Han pekte spesielt på de unge som engasjerer seg i klimaspørsmål.
– De krever handling, og det er det riktig å gjøre, sier Gates.
Han mener mange regjeringer forsøker å handle. Men fortsatt trengs det økt internasjonalt samarbeid om satsing på ren teknologi, mener Gates.
– Nesten alle nullutslippsteknologier er dyrere enn det fossile alternativet. For å sikre alle fordelene med moderne livsstil til alle i verden trenger vi nye nullutslippsalternativer som er like rimelige og har det jeg kaller en «grønn premie» på null, sier han.
Milliardæren er også opptatt av å tilpasse blant annet landbruket til å kunne takle en varmere verden.
– Hvis vi gjør alle disse stegene sammen, tror jeg vi kan unngå en klimakatastrofe, sier Gates.