Equinor kjøper for nær ni mrd. kroner i Storbritannia

Equinor kjøper Suncor Energy UK Limited for nær ni milliarder kroner, og øker sitt eierskap i Rosebank-utbyggingen. – Passer veldig godt inn i vår strategi, sier Equinors Storbritannia-sjef Arne Gürtner.

Oljefeltet Buzzard
Publisert:

Equinor satt ved nyttår på en pengebinge på om lag 475 milliarder kroner i kontanter og det selskapet kaller finansielle investeringer. Mange analytikere har spekulert på hvordan Equinor ville bruke disse pengene.

Fredag kom meldingen om at Equinor kjøper selskapet Suncor Energy UK Limited for et samlet vederlag på 850 millioner dollar (om lag 8,9 milliarder kroner).

Arne Gurtner er sjef for Equinors virksomhet i Storbritannia.

Gjennom kjøpet øker Equinor sitt eierskap i det britiske Rosebank-prosjektet. Selskapet får også en andel i det produserende Buzzard-feltet, som drives av China National Offshore Oil Corporation.

– Det passer veldig godt inn i vår strategi, sier Equinors Storbritannia-sjef Arne Gürtner til E24.

Han mener at kjøpet følger opp det selskapet har signalisert til markedet, blant annet på en kapitalmarkedsdag nylig.

– Det er en deal som er inspirert av det vi har sagt om å fordype oss i kjerneområder og bygge et bredt energiselskap. Det gjør vi i Storbritannia, med olje og gass, fornybar som havvindprosjektet Dogger Bank og lavkarbonsatsinger gjennom hydrogensatsing og CO2-håndtering i Humberregionen, sier han.

– Har dere fått en god pris?

– Dette er en verdiskapende transaksjon for oss, sier Gürtner.

– Dette har vært en kompetitiv prosess som pågikk i fjor høst og inn mot jul, da vi ble valgt ut som det selskapet Suncor ville gå videre med. Vi mener at transaksjonen svarer på vår agenda om å fordype oss i land hvor allerede vi er eksponert, og hvor vi ser mulighet til å skape ytterligere verdier, sier han.

– Dere har ikke oppgitt noen anslag på hvor mye dere skal investere i Rosebank?

– Det er korrekt. Vi er så tidlig i en modningsfase at vi ikke guider på det separat ennå.

Les også

Equinor holder igjen: – Må planlegge for vesentlig lavere priser

– Et lønnsomt prosjekt

– Skaper ekstraskatten på olje og gass i Storbritannia utfordringer?

– I 2022 ble det innført en Energy Profits Levy, en ekstraskatt. Den vil påvirke beskatningen på selskapsnivå. Det viktige for oss er langsiktighet, og at vi har rammebetingelser som ikke endrer seg brått, sier Gürtner.

– Men denne skatten gjør ikke Rosebank ulønnsomt?

– Vi mener Rosebank er et lønnsomt prosjekt, det er derfor vi velger å ta det videre i modningsfasen, sier han.

– Vi ser for oss å ta investeringsbeslutning på Rosebank ganske snart. Dette feltet er et veldig viktig bidrag til energisikkerheten i Storbritannia, sier han.

– Hvorfor har det tatt så lang tid, funnet ble gjort i 2004?

– Vi kjøpte vår andel i Rosebank først i 2019. Vi så at vi kan skape verdier og optimere prosjektet med vår kompetanse fra feltutbygginger på dypt vann og med harde vind- og værforhold. Vår kompetanse bidrar til å skape et mer robust prosjekt enn det vi kjøpte for noen år siden, sier Gürtner.

– Dere snakker mye om omstilling, men her kjøper dere olje og gass og ikke fornybarvirksomheter. Er dette et signal om at olje og gass fortsatt er viktig for Equinor?

– Dette er et signal om at vi er tro mot strategien vår, og det er å optimere olje- og gassvirksomheten og fokusere den internasjonalt, og så er det videre investeringer i fornybar- og lavkarbonprosjekter. Vi har ikke endret vår ambisjon om at mer enn 50 prosent av investeringene skal gå til fornybar og lavkarbon innen 2030, sier Gürtner.

Les også

Analytiker om Equinors utbyttefest: – Knuser forventningene

Miljøprotester

En rekke miljøvernere har protestert mot Rosebank-utbyggingen, senest under kronprinsparets besøk i Storbritannia denne uken.

– Kronprinsparet og norske ministre er nå i Storbritannia og de må få med seg den voksende motstanden mot Equinors oljefelt Rosebank, sa leder Tessa Khan i organisasjonen Uplift i forbindelse med en protest tidligere i uken.

Ifølge Equinor skal Rosebank-utbyggingen optimaliseres for å kutte klimautslippene. Produksjonsskipet (FPSO) på feltet skal klargjøres for fremtidig elektrifisering i henhold til den britiske omstillingsplanen North Sea Transition Deal.

Den britiske regjeringen har inngått en avtale med olje- og gassindustrien om å omstille til grønn energi og skape 40.000 nye jobber innen lavkarbonløsninger, inkludert hydrogen og CO₂-rensing, frem mot 2050. Det jobber rundt 147.000 i den britiske olje- og gassbransjen, ifølge avtaleteksten for North Sea Transition Deal.

Artisten Aurora skrev nylig under et åpent brev mot planen om å bygge ut Rosebank. Brevet var underskrevet av nær 200 organisasjoner og navn, inkludert WWF Verdens naturfond, Greenpeace, Naturvernforbundet og Miljøpartiet De Grønne.

Equinor fikk i desember miljøplanen for Rosebank i retur med oppfølgingsspørsmål fra OPRED, som er tilsynsmyndighet og regulator for aktivitet på britisk sokkel. OPRED etterlyste mer informasjon om hvordan miljøkravene skal oppfylles.

Equinors partner på Rosebank, Ithaca, jobber også med å bygge ut Cambo-feltet på britisk sokkel. Men det er usikkerhet også rundt denne utbyggingen, og flere medier peker på den britiske regjeringens ekstraskatt på oljevirksomheten.

Skal elektrifiseres etter hvert

Ifølge Equinors Storbritannia-sjef vil Rosebank ha langt lavere utslipp enn andre britiske felt. Det skal også legges til rette for at feltet kan drives med strøm i stedet for gasskraft etter hvert.

– Vi har knyttet et elektrifiseringsprosjekt til Rosebank i utbyggingsfasen, som vil kutte CO2-intensiteten mye og gjøre Rosebank til et av verdens mest effektive flytende produksjonsanlegg, sier Gürtner.

– Men feltet skal ikke elektrifiseres fra dag én?

– Det vil ikke skje fra dag én. Det jobbes veldig aktivt med et parallelt prosjekt for en områdeløsning for elektrifisering rundt feltene vest for Shetland, sammen med BP og Ithaca i et konsortium, sier han.

– Og da vil dere få elektrifisert Rosebank senere?

– Feltet startes uten elektrifisering fordi vi er bundet av betingelser i lisensen som er bestemt av regulatoren, men så ønsker vi å være agile på elektrifiseringsfronten, sier han.

– Men når Rosebank kommer i drift, vil utslippene selv uten elektrifisering være under halvparten av snittet i Storbritannia. Så allerede der gjør vi et kjempebidrag for å få ned porteføljeintensiteten ned på britisk sokkel. Så skal vi jobbe ytterligere for å forbedre prosjektet, legger han til.

Les også

Artisten Aurora bidrar i åpent brev mot Equinor-plan

Les også

Vil kaste ut oljegiganter fra Oljefondet: Utpeker disse seks som «klimaverstinger»

Publisert:

Her kan du lese mer om