Bekymret for store forskjeller i strømpris: – Uheldig både for kundene og bransjen
ROGNAN (E24): Distriktsenergi-sjef Knut Lockert er bekymret for de betydelige forskjellene i strømpris mellom Sør- og Nord-Norge, med langt høyere priser i sør. – Det kan skape støy, sier han.
De store forskjellene i strømpris mellom Nord- og Sør-Norge har vært et gjennomgangstema på Kraftkonferansen i Rognan i Nordland denne uken.
Prisnivået ligger betydelig lavere i Nord-Norge enn i sør. I høst har strømprisene i Sør-Norge har satt nye rekorder for året, noe som skaper hodebry for forbrukere og industri.
– Det er en dramatisk forskjell i prisene, sammenlignet med i fjor da de var veldig lave, sier Distriktsenergi-sjef Knut Lockert til E24.
Distriktsenergi representerer en rekke mindre selskaper i kraftbransjen i distriktene. Lockert tror de store prisforskjellene mellom Nord- og Sør-Norge kan skape bråk.
– Det som er uheldig både for kundene og bransjen er at det er et skille mellom nord og sør i pris. Det håper jeg ikke er noen vedvarende situasjon, sier han.
– Du mener at dette kan skape støy?
– Det kan skape støy. Vi ser at det skaper støy på kundesiden når det er stor forskjell i nettleien mellom områder, og vi tror det samme kan skje når det gjelder strømpriser, sier Lockert.
Distriktsenergi har foreslått lik nettleie for alle nettkunder. Noen nettkunder kan betale inntil 30 øre kilowattimen mer enn andre i nettleie.
I sommer har strømprisene i Sør-Norge vært uvanlig høye. Prisen på strømbørsen Nord Pool har ligget på over én krone kilowattimen (utenom nettleie og avgifter) i åtte av de siste ti dagene.
Nok en ny årsrekord for strømprisen
Avviser grådighet
Kraftprisen settes av en rekke ulike faktorer, og noen synes det er vanskelig å forstå hvorfor faktorer som høye CO₂-kvotepriser, gasspriser og kullpriser i Europa bidrar til å sende prisen på norsk vannkraft i taket.
– Hva vil du si til dem som er frustrert eller forbannet over høy strømpris?
– Jeg tenker jo at man ikke skal glemme at det var veldig, veldig billig i fjor, og at dette vil forandre seg. I den grad det kan gjøres noe med prisene i et fritt marked, så er man inne og foretar seg noe med det som kan gjøres noe med på sikt, som å se på flaskehalsene i kraftnettet, sier Lockert.
– Hvis noen mener dere er grådige, hva sier du til det?
– Det er feil. Prisen settes i et marked, av veldig mange faktorer. Hvis man har den tilnærmingen, så var det jo veldig mange greie eiere i fjor, som tilnærmet ga bort kraften, sier Lockert.
Fjorårets strømpris var ifølge Statistisk sentralbyrå den laveste på 18 år.
Laveste strømpris på 18 år i fjor
– Kan fort endre seg
Også NVE-direktør Kjetil Lund tok turen til Rognan tirsdag, og strømpriser var ett av flere temaer han tok opp i et innlegg under Kraftkonferansen.
– Det er riktig at prisene for tiden er høye, særlig i Sør-Norge. Her i Nord-Norge er de markert lavere, sier Lund til E24.
– Dette kan fort endre seg i høst. Hvis den hydrologiske balansen endrer seg og vi får høyere vindproduksjon i Nord-Europa, så vil det bidra til å dempe prisene, sier Lund.
Årsaken til de høye prisene i Sør-Norge er ifølge Lund at det er lite vann i norske magasiner, særlig på Vestlandet, sammen med høye kull-, gass- og CO₂-priser i Europa som drar prisene oppover.
Venter flere brå endringer
NVE-sjefen påpeker at norske strømkunder fikk svært billig strøm i fjor, da Norge også for første gang opplevde negative priser. I år har prisene derimot skutt i været, og norske strømkunder opplevde nettopp tidenes dyreste auguststrøm.
Han peker på at kraftsystemet er væravhengig, og at andelen sol og vind vil øke i den europeiske kraftmiksen, samtidig som CO₂-prisene vil øke.
– Det gjør nok at de kortsiktige prisene vil variere mer enn i dag. I perioder der gass og kull er den marginale produsenten og den som setter prisen, vil prisene kunne bli riktig høye, sier han.
– I andre perioder, med mye produksjon av vind og sol, så vil prisene kunne bli riktig lave, og til og med ned mot null. Været varierer, som vi vet. Så brå og til dels sterke endringer vil vi nok oppleve mer av, sier Lund.
Strømprisen skaper hodebry for ordfører: – Vil fordyre driften
– To av tre
På Kraftkonferansen tok Lund opp at Norge står overfor flere veivalg i energipolitikken, der man må veie nye kraftutbygginger og naturinngrep opp mot ønsket om nye, grønne jobber og lave strømpriser.
– De fleste av oss ønsker lave kraftpriser, alt etter hvilken side av kassaapparatet man sitter på. De fleste av oss ønsker også å ha mye kraft til ny grønn industri og verdiskaping, som vi ser mye av her i Nordland, og til elektrifisering av blant annet transportsektoren, sier Lund.
– I tillegg ønsker de fleste av oss gjerne å unngå nye utbygginger og nye naturinngrep. Vi kan få to av disse ønskene oppfylt, men ikke alle tre. Så det er noen avveininger her, sier han.