Mener norsk oljepolitikk er på autopilot: - Galskap

Tildelingen av utvinningstillatelser fra TFO-runden i 2021 viser at norsk oljepolitikk er «business as usual», mener kritikerne.

Norsk oljepolitikk går på autopilot, hevder kritikerne.
Publisert: Publisert:

28 selskaper har fått tilbud om andeler i totalt 53 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Det er oppsummeringen av tildelingen i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2021. Antallet er jevnt med det som er gitt de siste årene.

Selv om enkelte partier har forsøkt å gå inn for letestopp har oljealliansen på Stortinget sikret at det vil gjennomføres TFO-runder også i årene som kommer.

– Oljepolitikk som vanlig

Lars Haltbrekken sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget fra SV. Han mener regjeringen er bakstreversk i sin oljepolitikk.

– Dette er galskap. Verdens ledende klimaforskere, FNs generalsekretær og IEA sier at vi må slutte å lete etter mer fossil energi, sier han.

– Det regjeringen gjør er det stikk motsatte. Dette er olje- og gassproduksjon i en tid hvor verden skal ha null klimagasser. Dette fordi det tar 15–16 år før man gjør et funn til produksjonen er i gang. Dette frykter vi kommer til å fortrenge satsinger på offshore havvind, legger han til.

Oljepolitikken var et sentralt poeng for hvorfor SV valgte å ikke bli med i regjeringen. Haltbrekken mener TFO-runden fra 2021 er et bevis på bekymringene deres.

– Vi visste at denne regjeringen ville fortsette norsk oljepolitikk som vanlig.

Lars Haltbrekken i SV kaller regjeringens oljepolitikk for galskap.

Han mener regjeringspartiene ikke forstår seg på vitenskapen.

Også daglig leder i miljøbevegelsen ZERO, Sigrun Gjerløw Aasland er kritisk til regjeringens oljepolitikk.

– Det er paradoksalt at vi har så høyt aktivitetsnivå når vi har satt oss høye klimamål. Vi har allerede funnet mer fossil energi enn vi kan brenne innenfor karbonbudsjettet vårt, hevder hun.

– Velferdsmaskiner

Derfor er ikke regjeringens oljepolitikk i tråd med vedtatt klimapolitikk. Hun mener landet er for komfortabelt plassert i olje- og gassbransjen.

– Jeg tror det vil skje store endringer, men det skjer ikke fort nok.

En som er fornøyd med regjeringens oljepolitikk så langt er Torbjørn Giæver Eriksen. Han er direktør for næringspolitikk i bransjeorganisasjonens Norsk olje og gass.

– Hurdalsplattformen oppfatter vi som en videreføring av den politikken næringen er vandt til. Det er bra, fordi det er bredt flertall for det i Stortinget og det norske folk, slår han fast.

Så lenge det er etterspørsel etter norsk olje og gass i Europa bør også produksjonen videreføres som før, mener han.

– Nå trenger Europa så mye norsk gass som mulig. Erfaringen fra norsk sokkel er at investeringer nedbetales veldig raskt. Det vil være velferdsmaskiner i mange år fremover, sier Giæver Eriksen.

– Håper det fortsetter

Han mener ny teknologi som karbonfangst- og lagring, samt hydrogen-løsninger gjør også at produksjonen kan stå seg i årene fremover.

Også Frps stortingsrepresentant Terje Halleland er fornøyd med TFO-runden. Han er fornøyd med at norsk oljepolitikk er «business as usual».

– Det håper jeg fortsetter. Denne næringen er også enormt viktig for landet og Rogaland. SV og miljøbevegelsen burde satt mer pris på TFO-rundene, fordi de utnytter infrastrukturen vår i mye større grad, mener Halleland.

Halleland er fornøyd med at oljepolitikken er «business as usual».

Dagens kraftsituasjon stiller Norge i en helt avgjørende rolle i europeisk kraftpolitikk, mener han. Han er også enig med Giæver Eriksen fra Norsk olje og gass. Ny teknologi vil føre til at norsk oljepolitikk kan videreføres, men med reduserte utslipp.

Fremskrittspartiet er blant partiene som har advart mest om SVs påvirkning på norsk oljepolitikk. Var advarslene unødvendige?

– Nei, overhodet ikke, slår Halleland fast.

– Jeg synes det er uheldig at de utsatte 26. Konsesjonsrunde. Så SV har innflytelse i politikken. Jeg tror aldri SV klarer å stoppe norsk oljepolitikk, men de kan forhindre fremgangen, avslutter han.

Publisert: