Upstream: Regjeringen vil gjenåpne områder utenfor Lofoten

Olje- og energidepartementet oppfordrer oljeselskaper til å sende leteønsker i stengt område.

NY KONSESJONSRUNDE: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på besøk på Ekofisk.
Publisert:

Onsdag melder olje- og gassavisen Upstream at Olje- og energidepartementet oppfordrer oljeselskapene til å nominere blokker i det såkalte Nordland 6-området.

Det gjør departementet i et brev Upstream har fått tilgang til.

Nordland 6-området befinner seg sør og vest for Lofoten. Det åpnes også opp for at oljeselskapene kan søke om tildeling av blokker på Møre-kysten.

Da olje- og energiminister Tord Lien i forrige uke ba industrien om nominasjoner til hvilke arealer de er mest interesserte i å lete etter olje i, stilte Lien som betingelse at området er åpnet for petroleumsvirksomhet.

Stengt eller ikke stengt?

Å åpne helt nytt areal som i dag ikke er åpnet for oljeaktivitet er en egen prosess.

Nordland 6-området har imidlertid vært åpnet tidligere, før det ble stengt av daværende miljøvernminister Siri Bjerke (Ap) i 2001.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti heter det imidlertid følgende:

«lkke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede iht. petroleumsloven, havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013–2017, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak eller på Mørefeltene. (...)».

– Samarbeidsavtalen med KrF og V ligger til grunn for departementets arbeid med 24. konsesjonsrunde, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en kommentar til E24.

Les også

Venstre og SV vil kjempe videre mot olje i Lofoten

Han ser at det derfor ikke er aktuelt å lyse ut de områder regjeringen har en avtale med samarbeidspartiene om.

– Departementet skal våren 2017 ta stilling til hvilke blokker som det anbefaler at selskapene kan søke på i forbindelse med 24. runde. Utlysningen av runden vil skje etter at et forslag til utlysning har vært på offentlig høring, sier han.

Vil ha konsekvensutredning

Lofoten har, sammen med Vesterålen og Senja, vært en politisk floke i årevis, og så langt har partiene SV, Venstre og KrF klart å blokkere et flertall på Stortinget fra å vedta en konsekvensutredning.

Under ONS-konferansen gjentok Solberg budskapet om hvor viktig det er å gi oljenæringen nytt areal for å sikre aktiviteten på sokkelen i årene fremover.

Solberg har nylig tatt til orde for at man bør sette i gang en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, med sikte på at oljenæringen skal få slippe til.

Hun møter også motbør hos en samlet miljøvernbevegelse.

Les også

Regjeringen starter opp 24. konsesjonsrunde

– Krigserklæring

Bellona mener at regjeringen nå trår over en grense som ingen regjering før dem har gjort.

– Dette er en krigserklæring, og en snikåpning av svært sårbare områder, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en kommentar til nyheten.

Han mener det er et klart brudd med regjeringens samarbeidsavtale med støttepartiene.

- Dersom Venstre og KrF synes dette er en grei tolkning av samarbeidsavtalen, har de ikke lenger noen troverdighet, sier Hauge til VG.

Attraktivt område

Da Oljedirektoratet kom med sin geologiske utredning i 2010, som var bestilt av den rødgrønne regjeringen, skrev direktoratet at Nordland 6 og 7 fremsto «som de mest prospektive områdene for petroleumsressurser».

Direktoratets estimater viser at det kan være mer olje enn gass i området, noe som gjør området veldig attraktivt for oljeselskapene.

– Gjennom nominasjonsprosessen for 24. runde innhenter myndighetene oppdatert geologisk kunnskap fra oljeselskapene om de åpnede områder på norsk sokkel. Mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforskning og ressursforvaltning, sier Lien.

– Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig, sier han.

Les også

Russland varsler Svalbard-bråk om nye oljeområder

Les også

Venstre: – Det er forbannet idioti

Les også

Venstre-leder: – Glem Lofoten

Publisert:

Her kan du lese mer om