Grønt skifte kan ramme olje- og gassinntekter: IEA råder oljeland til å omstille seg

Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer land i Afrika og Midtøsten mot å lene seg for mye på olje- og gassinntekter. Overproduksjon og energiomstilling kan sette inntektene i fare.

Publisert:

Advarselen kommer frem i den ferske rapporten «Africa Energy Outlook», som IEA legger frem på fredag, og som er en delrapport fra den årlige «energibibelen» World Energy Outlook som kommer senere denne måneden.

Rundt 40 prosent av verdens naturgassfunn det siste tiåret er gjort i Afrika, og oljefunn har skapt forhåpninger i land som Ghana og Gabon.

Men olje- og gassinntekter er ikke nødvendigvis sikre som banken, advarer IEA. De siste fem årene har overproduksjon av olje globalt lagt en demper på prisene, og IEA har oppjustert anslagene for USAs produksjon etter «skiferrevolusjonen».

I tillegg kan raskere overgang til fornybar energi som sol- og vindkraft bidra til at oljeproduksjon blir mindre lønnsomt enn man hadde regnet med, advarer byrået.

Les også

Derfor må oljelandene omstille seg

Ber oljeland diversifisere

Dersom omstillingen til lavkarbonsamfunnet skyter fart, vil det kunne gi stor variasjon i olje- og gassprisene, og potensielt lavere priser, ifølge IEA.

«En raskere energiomstilling ville føre til lavere etterspørsel og priser på hydrokarboner, og gjøre et kraftig innhugg i fremtidige inntekter», skriver IEA i rapporten.

«Det er derfor sentralt for både eksisterende og potensielle produsenter å vurdere hvor motstandsdyktig deres produksjon og inntekter er, og ta produktive grep for å håndtere og bruke inntektene fra disse ressursene», skriver IEA.

IEA-direktør Fatih Birol utdyper dette i et intervju med E24:

– Det vi vil si er at ikke bare for afrikanske land, men også for landene i Midtøsten og et visst antall land i verden, så er økonomien veldig tett knyttet til olje- og gassinntektene, sier Birol.

– Vi råder dem til å begynne umiddelbart med en bred diversifisering av økonomien, for vi kan godt komme til å se lavere priser, og volatile priser, sier han.

Etter å ha ligget på rundt 100 dollar fatet i 2011-til 2014 falt oljeprisene i 2014 til 2016, og de siste årene har de ligget på et lavere nivå enn tidligere på mellom 50 og 70 dollar fatet. Gassprisene har den siste tiden falt til de laveste nivåene på mange år, med europeiske priser på under fire dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu).

STORE RESSURSER: Dette er IEAs anslag på Afrikas utvinnbare ressurser innen olje, naturgass og kull, fordelt på land og de ulike delene av kontinentet.
Les også

Rapport: Oljegigantene må bli mindre hvis klimamålene skal nås

Omstilling kan dempe etterspørsel

Det er mange oljeprodusenter i verden, og konkurransen vil være sterk, påpeker Birol.

– I tillegg ser vi at teknologier som sol- og vindkraft og hydrogen kan legge press nedover på etterspørselen etter olje og gass globalt, sier han.

Samtidig vil det være sterk innenlandsk etterspørsel etter energi i mange land i Afrika, påpeker IEA-sjefen.

De siste årene har det særlig vært gjort en rekke store gassfunn i land som Mosambik og Tanzania i Øst-Afrika, Egypt i Nord-Afrika og Senegal og Mauritania i Vest-Afrika, samt i Sør-Afrika.

– Viktig å forberede seg

IEAs advarsler mot å lene seg for mye på inntektene fra olje og gass ligner på advarsler fra blant andre den Brussel-baserte tenketanken Bruegel, om at landene i Midtøsten er for oljetunge.

– For oljeproduserende land er det viktig å forberede seg på en lavkarbonverden, sa den italienske Bruegel-analytikeren Simone Tagliapietra til E24 i 2017.

Han mente at oljeeksportørene i Midtøsten og Nord-Afrika ikke er godt diversifisert, og altfor avhengige av oljeinntekter.

– I disse landene har grunnrenten også skapt en rekke makroøkonomiske problemer, som lav produktivitet og oppblåste offentlige sektorer, sa Tagliapietra.

– Norges tilfelle er helt annerledes, siden landet helt klart har evnet å utnytte sine olje- og gassressurser på en makroøkonomisk bærekraftig måte, sa Bruegel-analytikeren.

Les også

Verste år siden 2004 for oljekartell: – Ekstremt press på Opec-landene

Publisert: