Øker verdien av Johan Sverdrup-feltet

For å gå i pluss i første fase trenger Statoil nå kun en oljepris på 25 dollar fatet.

UNDER UTBYGGING: Statoil mener verden trenger 100 Johan Sverdrup-felt til for å dekke 2040-etterspørselen. Her er en illustrasjon av boligenheten på det kommende feltet.
Publisert:

Mandag går startskuddet for den store oljemessen ONS i Stavanger, hvor oljefolk fra hele verden inntar byen. Samtidig kom Statoil med en gladnyhet om at de øker verdien på Johan Sverdrup-feltet.

– Vi ser nå resultatene av godt samarbeid mellom Statoil, partnere og leverandører. Vi reduserer investeringskostnadene betydelig, og vi øker kapasiteten, ressursanslaget og verdien av feltet. Johan Sverdrup er et prosjekt i verdensklasse, og vil skape store verdier for eiere og for samfunnet i generasjoner, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil, i en pressemelding.

Les også

Nye anslag kan øke verdien på Johan Sverdrup

Reduserer investeringskostnadene

Investeringskostnadene fortsetter å vise en positiv utvikling på Johan Sverdrup-feltet.

Nåværende estimat for første fase er beregnet til 99 milliarder kroner, en reduksjon på 24 milliarder kroner siden plan for utbygging og drift, skriver Statoil i en pressemelding.

Estimat for fullfeltinvesteringene har blitt forbedret fra et spenn på 170–220 milliarder kroner i 2015 til 140–170 milliarder 2016-kroner, skriver selskapet.

Break-even prisen på olje er på under 25 dollar fatet for at utbyggingen av feltet skal være lønnsomt i første fase.

Forbedringene for første fase er oppnådd gjennom høyere effektivitet innen borig og brønn, og høy kvalitet i planlegging og gjennomføring av prosjektet.

Break-even for fullfeltsutviklingen ligger på under 30 dollar fatet, ifølge pressemeldingen.

Det laveste oljeprisen har ligger på er rundt 27 dollar fatet. I skrivende stund kostet et fat 49,3 dollar.

Les også

Statoil klare til å bygge ut enda et felt: Vil bruke 3,5 milliarder på Utgard

Til sammenligning sa Statoil i i februar i fjor at break-even på Johan Sverdrup lå «under 40 dollar».

De gikk imidlertid ikke inn på hvor mye lavere enn 40 dollar de kunne gå.

– Jeg ønsker ikke å kommentere lønnsomhet ut ifra et øyeblikksbilde av oljepris. Det er et krevende marked for hele industrien. Derfor jobber vi hardt med å redusere kostnadene og øke lønnsomheten. Det gjelder både Johan Sverdrup og andre prosjekter, sa pressetalsmann Morten Eek i Statoil til E24 i desember i fjor.

Venter små bevegelser på børs

Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie mener det er langt fra tilfeldig at Statoil kom med denne nyheten på tidspunktet de gjorde.

Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie.

– Statoil vil fremstå som er bra oljeselskap som forvalter norske oljeressurser på en god måte, og derfor kommer de med dette nå som ONS starter, sier Bakken.

– De velger nå en kommunikasjonsstrategi hvor de starter forsiktig, og øker sannsynligheten for å levere bedre enn de har lovet. Det har ligget i kortene lenge.

Han forventer ingen store utslag på børsen som følge av nyheten.

– Dette vil gi en positiv effekt på verdsettelsen av Statoil, Lundin og Det Norske, men vi skal nok ikke forvente noe kjemperally i de aksjene. For meg er ikke dette overraskende, fordi det føyer seg inn i de prosessene selskapet har hatt gående i flere år.

– Alle partnerne i Sverdrup har allerede snakket om både håp og tro på at kostnadene skal ytterligere ned, og det har også kommer informasjon om økt produksjon ved feltet. Derfor blir dette bare en type løypemelding. Man må også huske på at det egentlig er staten som sparer mest på dette.

Øker produksjonen

Produksjonskapasiteten for fase 1 er nå estimert til 440 000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift var opprinnelig produksjonskapasitet for fase 1 estimert til mellom 315–380 000 fat olje per dag.

Dette øker forventet full produksjonskapasitet for Johan Sverdrup fullfelt til 660.000 fat olje per dag.

I tillegg fremskynder selskapet sin plan om for å ta investeringsbeslutning fra slutten av 2017 til første halvår 2017, med en endelig investeringsbeslutning og innlevering av plan for utbygging og drift i andre halvår 2018.

I pressemeldingen skriver selskapet at de tar en beslutning om videreføring til fase 2 i 2017, sammenlignet med 2016, som var den opprinnelige planen.

Produksjonsstart for fullfelt opprettholdes til 2022, i henhold til opprinnelig plan.

Verdens oljefolk samles i Stavanger

Nærmere 100.000 personer er ventet til messeområdet i løpet av de fire dagene ONS pågår, og over 1.000 selskaper har fått tildelt utstillingsplass.

Det betyr også ekstra inntekter for lokalt næringsliv, som har blitt hardt rammet av oljebremsen. Tidligere har det blitt estimert at ONS øker omsetningen for næringslivet med mellom 600 og 800 millioner kroner. Næringsforeningen i Stavanger anslår at tallene er omtrent de samme i år.

Les også

Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

Les også

Den fant deler av Johan Sverdrup-feltet. Nå skal riggen på dynga

Les også

Statoil-sjefen om kostnadskuttene: – Er overbevist om at mye er ugjort

Publisert:

Her kan du lese mer om