Direktør måtte gå

Gassnova-direktør Anne Strømmen Lycke (54) tok initiativ til å rydde opp i Gassnova. For tre uker siden fikk hun i realiteten sparken.

FJERNET: Direktør Anne Strømmen Lycke er nå ute av Gassnova. Til høyre direktør Ole Rønning og administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan.
Publisert:

VG/E24 avslørte i går at en Deloitte-gjennomgang i Gassnova i fjor, avdekket en rekke kritikkverdige forhold i selskapet.

Les mer her:

Gassnova er det statlige selskapet som har fått ansvaret for statsminister Stoltenbergs «månelanding»: CO2-rensing blant annet på Mongstad.

VG/E24 kan i dag avsløre at direktøren i Gassnova som bestilte det omstridte notatet fra revisjonsgiganten Deloitte, ble tvunget ut av Gassnova for knappe tre uker siden.

Det dreier seg om Anne Strømmen Lycke, med lang fartstid i Statoil og Hydro - og nåværende styreleder i Norsk Vindkraftforening.

Kilder i oljebransjen fremholdt tidligere i høst overfor VG at det var avslørt store problemer i Gassnova, blant annet knyttet direktør Ole Rønning.

VG fikk vite at en direktør i Gassnova, Anne Strømmen Lycke, hadde krevd at det ble ryddet opp rundt forhold knyttet til habilitet, avtaler og innleie.

Noen uker etter - midt i oktober - var hennes tid som direktør over: Hun fikk tilbud om en så god sluttpakke at hun ikke kunne si nei.

Hun vil derfor ikke kommentere saken overfor VG.

- Jeg har skrevet under en avtale som binder meg til ikke å uttale meg.

- Men vi kommer til å skrive at du tok initiativ til opprydding og at det ble din bane?

- Jeg kan vanskelig hindre VG å skrive om saken, men jeg akter ikke å bidra, sier Lycke.

Erkjente

Kilder sier til VG at Gassnova-sjef Bjørn-Erik Haugan og styret i for liten grad har grepet fatt i problemene som det har blitt tisket og visket om i Gassnova-korridorene i Porsgrunn i flere år.

Da VG mandag konfronterte Gassnova-sjef Haugan med Deloitte-gjennomgangen fra november 2011, erkjente han at det var Strømmen Lycke som hadde bestilt den.

Etter hva VG har brakt i erfaring, ble Deloitte engasjert under motstand fra Bjørn-Erik Haugan.

Deloittes arbeid ble redusert fra å lage en revisjonsrapport til å lage et notat. Det gjorde arbeidet mindre omfangsrikt og forpliktende. I tillegg ble deler av Gassnova-systemet holdt utenfor «granskningen», blant annet det som ligger direkte under Haugan.

Men konklusjonene i Deloitte-arbeidet var det ikke mulig å komme utenom.

SAMRØRE: Det er funnet flere feil i anskaffelsesrutinene til statsforetaket Gassnova. Selskapet benytter veldig mange innleide konsulenter - også i ledende stillinger.

Rapporten var ferdig 28. november 2011 og slo ned som en bombe i Gassnova-bygget i Porsgrunn. Strømmen Lycke grep raskt fatt i innholdet i Deloitte-dokumentet.

Svakhet og avvik

Allerede til styremøtet i Gassnova i desember 2011 skal hun ha stilte en rekke faglig-kritiske spørsmål om habilitet, svakhet ved innkjøpsprosessene og avvik i en rekke prosedyrer, basert på Deloitte-evalueringen.

Les mer om rapporten: Innrømmer regelbrudd

Nåværende viseadministrerende direktør Ole Rønning hadde eksempelvis kunnet sitte som fagansvarlig sjef og delta i vurdering av anskaffelser og innleie av selskaper, som han selv var involvert i, slik VG skrev om i går.

Strømmen Lycke begynte i direktørjobben i Gassnova i slutten av august i fjor.

Vel ett år etter gikk hun av:

- Det er liten tvil om at årsaken er at hun grep fatt i problemene rundt Rønning og alle regelbruddene. Hun utfordret Haugan. Og tapte, sier en kilde som har fulgt dramaet i det statlige selskapet.

Haugan svarte på denne saken på mail i går kveld. Han gikk ikke inn på enkeltpunkter, men skriver:

«VG/E24 velger å bruke anonyme kilder til å fremsette påstander som ikke bare er uriktige, men som det også er umulig å forsvare seg mot. Det er grundig dokumentert, også i VG/E24s saker, at Gassnovas ledelse har tatt problemstillingene knyttet til habilitet og anskaffelsesrutiner svært alvorlig. Dette faktum endres ikke av at VG/E24 lar anonyme personer med en agenda fremsetter feilaktige påstander».

Om avtalen med Lycke svarer han:

«Da Anne Strømmen Lycke fratrådte sin stilling som direktør for forretningsengasjementer i oktober, inngikk partene en avtale som regulerer forholdene rundt dette. Avtalen vi har inngått inneholder en gjensidig forpliktelse om konfidensialitet som gjør at jeg ikke kan kommentere innholdet i avtalen. Det gjør også at jeg er avskåret fra å gå i rette med VGs versjon av årsaken til hennes avgang.»

Les også: Trekker Borten Moe inn i Gassnova-saken

Publisert: