Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt

Markedet forventer ytterligere produksjonskutt på torsdagens Opecmøte. Hvis de ikke blir enige om å kutte kan oljeprisen falle med flere dollar fatet, mener analytikere.

VENTER KUTT: De fleste tror Opec kommer til å videreføre produksjonskuttet som ble innført i november 2016. Dersom oljekartellet overrasker negativt, kan det føre til lavere oljepriser.
Publisert:

Torsdag er det duket for et viktig Opecmøte i Wien i Østerrike. På møtet er det forventet at oljekartellet blir enige om å opprettholde produksjonskuttene som ble innført under et møte i november i fjor.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets venter ingen store utslag i oljeprisen dersom Opec blir enige om å videreføre produksjonskuttet med seks måneder.

– Det kan kanskje være positivt for oljeprisen med en forlengelse på ni måneder, men det kan også være priset inn, sier Kjus til E24.

Venter kuttforlengelse

Analytikeren er rimelig sikker på at det kommer en forlengelse torsdag, enten det blir i form av seks, ni eller tolv måneders produksjonskutt.

– Det kan også komme annen kommunikasjon, for eksempel om at Opec jobber for å få Libya og Nigeria inn i kvotesystemet. Eller at man jobber med å få ned eksporten, som ikke har falt like mye som produksjonen, fordi man har trukket ned lagrene. Det vil være støttende for oljeprisen, sier Kjus.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Han mener oljeprisen er kommet over i fase to av en prisforbedringsperiode. I den første perioden gikk prisen for nordsjøoljen opp fra bunnen på 27 dollar fatet i starten av 2016, til 57 dollar fatet på slutten av året.

– Det var en forventningsdrevet forbedring i prisen, som ikke skyldtes lavere tilbud enn etterspørsel. Nå er vi over i fase to, der det må leveres for at prisoppgangen skal fortsette, sier Kjus.

Tror oljeprisen faller uten videre kutt

På lengre sikt er imidlertid Kjus mer optimistisk på oljeprisens vegne enn konsensusestimatene på 50 til 60 dollar fatet. Analytikeren venter en oljepris på 60 til 70 dollar fatet mot slutten av året, med prismål på 70 dollar fatet i fjerde kvartal.

– Foreløpig er ikke markedet overbevist. Vi har ikke sett de store lagertrekkene ennå. Men jeg er overbevist om at de kommer, og at markedet kommer til å bli overrasket over hvor store de blir, sier han.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

– Hva skjer hvis Opec mot formodning ikke klarer å komme til enighet?

– Da faller oljeprisen med flere dollar fatet. Men det betyr ikke at prisene nødvendigvis skal fortsette å falle resten av året. Oljeprisen får mye støtte fra sesongmessige forhold herfra og ut året, sier analytikeren.

Han viser til at etterspørselen var spesielt svak første kvartal, mye på grunn av India, som trakk inn sedler fra markedet, men at dette er på vei opp igjen nå.

– Kan Opec overraske med å øke kuttene?

– Det er en mulighet, men jeg mener sjansen for dette er lav. Det hender at Opec overrasker, men jeg har ikke sett noen uttalelser der dette diskuteres, bare at de holder alle muligheter åpne, sier Kjus.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Tror kuttplaner er priset inn

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror at det nå er priset inn i markedet at Opec forlenger kuttet med ni måneder.

– Oljeprisen har steget en god del på de siste to ukene, den lå nede på rundt 47 dollar, og er nå oppe i 54 dollar. Men det vil nok bli en liten positiv reaksjon om det som er priset inn i markedet stemmer, sier Saltvedt til E24.

Hun sier at de som deltar i Opec-møtene ofte prøver å forankre en prisbane i markedet med lekkasjer i forkant av slike avtaler.

– Alt nå tyder på at det blir forlenget med ni måneder. Men vi har bommet før, sier Saltvedt, og utdyper:

– I april i fjor var de veldig nær ved en avtale, men de kom ikke i mål. Det blir en skuffelse for markedet om de ikke blir enige, og da kan oljeprisen falle en del. I hvert fall ned mot 50 dollar, og kanskje enda mer.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

Kan kutte mer enn ventet

Hun sier at det blir vanskelig å tro på at Opec skal få oljelagrene ned på normalt nivå om de ikke får en kutt-avtale nå.

– Da har Opec mistet en del kontroll over markedet, sier analytikeren.

Hun sier at det også er et tredje alternativ – at det blir mer kutt enn ventet.

– Om de har et større kutt, så kan det ende med prisoppgang. Det vil være en positiv overraskelse for markedet, sier Saltvedt.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

Les også

Fersk spørreundersøkelse: Dette bekymrer oljebransjen

Les også

Advarer mot enorm utlysning i Barentshavet

Publisert:

Her kan du lese mer om