Satellittbilder kan ha avslørt oljejuks i Saudi-Arabia
Skygger fra oljetanker tyder på at Saudi-Arabia kan ha underrapportert størrelsen på sine oljelagre, hevder leverandør av satelittbilder.
Det er den britiske startupen Bird.i, som leverer satelittbilder, som har samlet sammen oversiktsbilder av to av Saudi-Arabias største oljelagre, i Ras Tanura and Yanbu.
Bildene tyder på at lagrene vokste mellom høsten 2016 og juni 2017.
Dette på tross av at Saudi-Arabia - verdens nest største oljeprodusent bak russerne - rapporterte om synkende oljelagre, og vedtok produksjonskutt inn i 2018.
Bird.i spesialiserer seg på å analysere bilder fra luften og verdensrommet, og har samarbeidet med Business Insider om å finne de saudiske nivåene.
Ved å studere skyggene oljetankene kaster på satelittbildene mener de at de kan estimere mengden olje i tankene.
Avtalen om oljekutt: Dette er de sentrale aktørene
Flytende tak
Oppbevaringstankene har nemlig flytende tak som stiger og synker alt ettersom nivået i tankene endres.
Ved å studere skyggene disse tank-takene avgir, justert for solhøyde, hevder Bird.i å kunne påvise at nivåene har vært større enn det saudierne hevder.
Kort sagt: Jo lenger skygge, desto mindre olje i tanken.
– Vi har sammenlignet bilder tatt på ulike datoer, og sett forskjellen, sier gründer Corentin Guillo i Bird.i til E24.
– Vår crude oil-tracker er en automatisert ordning som bruker kunstig intelligens til å analysere staelittfotoene, og på det viset måle nivået i tankene, sier Guillo.
(artikelen fortsetter under bildene.)
Han har gitt E24 tillatelse til å gjengi noen av satelittbildene av to av de største lagerfasilitetene i Saudi-Arabia: Ras Tanura-raffineriet som har en kapasitet på 550.000 fat per dag, og Yanbu - hvor det tilsvarende tallet er 225.000.
– Ikke konkluderende bevis
Guillo forklarer som eksempel at ved Yanbu-terminalen var det i november 2016 lave nivåer, målt mot november 2017 da det vær tilnærmet fulle tanker.
– Selv om våre bilder viser at nivåene steg fra 2016 til midten av 2017, har vi i høst sett at nivåene har falt noe nedover igjen.
Bildene tas både i svarthvitt og med polykrome farger for god kontrast, noe som gjør nyansene enklere å oppfatte for robotene som gjør analysene.
Hva sier så ekspertene?
– Det ville vært ganske destabiliserende for oljeprisen, og for Opec, hvis det viste seg at Saudi-Arabia sa én ting og gjorde en annen, sier senioranalytiker Laith Khalaf i Hargreaves Lansdown, ifølge Business Insider.
Men analytikeren understreket samtidig at dette er «langt fra konkluderende bevis» fordi underjordiske og utenlandske tanker også spiller en viktig rolle.