Satellittbilder kan ha avslørt oljejuks i Saudi-Arabia

Skygger fra oljetanker tyder på at Saudi-Arabia kan ha underrapportert størrelsen på sine oljelagre, hevder leverandør av satelittbilder.

LANGE SKYGGER: Avslører disse bildene oljejuks i Saudi-Arabia? Det antyder Bird.i, som har anlysert skyggene disse oljetankene kaster - og med det vurdert nivåene. Bildene gjengis med tillatelse fra Bird.i.
Publisert: Publisert:

Det er den britiske startupen Bird.i, som leverer satelittbilder, som har samlet sammen oversiktsbilder av to av Saudi-Arabias største oljelagre, i Ras Tanura and Yanbu.

Bildene tyder på at lagrene vokste mellom høsten 2016 og juni 2017.

Dette på tross av at Saudi-Arabia - verdens nest største oljeprodusent bak russerne - rapporterte om synkende oljelagre, og vedtok produksjonskutt inn i 2018.

Bird.i spesialiserer seg på å analysere bilder fra luften og verdensrommet, og har samarbeidet med Business Insider om å finne de saudiske nivåene.

Ved å studere skyggene oljetankene kaster på satelittbildene mener de at de kan estimere mengden olje i tankene.

Les også

Avtalen om oljekutt: Dette er de sentrale aktørene

Flytende tak

Oppbevaringstankene har nemlig flytende tak som stiger og synker alt ettersom nivået i tankene endres.

Ved å studere skyggene disse tank-takene avgir, justert for solhøyde, hevder Bird.i å kunne påvise at nivåene har vært større enn det saudierne hevder.

Kort sagt: Jo lenger skygge, desto mindre olje i tanken.

– Vi har sammenlignet bilder tatt på ulike datoer, og sett forskjellen, sier gründer Corentin Guillo i Bird.i til E24.

– Vår crude oil-tracker er en automatisert ordning som bruker kunstig intelligens til å analysere staelittfotoene, og på det viset måle nivået i tankene, sier Guillo.

(artikelen fortsetter under bildene.)

LANGE SKYGGER: Dette bildet, tatt i januar 2017, viser at oljetankene ved lagringsfasiliteten utenfor Ras Tanura-raffineriet kaster lange skygger. Det skal antyde at de flytende takene har sunket ned i tankene grunnet lite innhold.
ET HALVT ÅR SENERE: Et bilde av det samme området tatt i august 2017 viser at det er bortimot ingen skygger, noe som antyder fulle tanker og at de flytende beskyttelsestakene har steget opp som følge av at tankene har blitt fylt opp.

Han har gitt E24 tillatelse til å gjengi noen av satelittbildene av to av de største lagerfasilitetene i Saudi-Arabia: Ras Tanura-raffineriet som har en kapasitet på 550.000 fat per dag, og Yanbu - hvor det tilsvarende tallet er 225.000.

– Ikke konkluderende bevis

Guillo forklarer som eksempel at ved Yanbu-terminalen var det i november 2016 lave nivåer, målt mot november 2017 da det vær tilnærmet fulle tanker.

– Selv om våre bilder viser at nivåene steg fra 2016 til midten av 2017, har vi i høst sett at nivåene har falt noe nedover igjen.

Bildene tas både i svarthvitt og med polykrome farger for god kontrast, noe som gjør nyansene enklere å oppfatte for robotene som gjør analysene.

Hva sier så ekspertene?

– Det ville vært ganske destabiliserende for oljeprisen, og for Opec, hvis det viste seg at Saudi-Arabia sa én ting og gjorde en annen, sier senioranalytiker Laith Khalaf i Hargreaves Lansdown, ifølge Business Insider.

Men analytikeren understreket samtidig at dette er «langt fra konkluderende bevis» fordi underjordiske og utenlandske tanker også spiller en viktig rolle.

MYE SKYGGE: Yanbu-anlegget fotografert i november 2016, med lange skygger noe som antyder lave nivåer i oljetankene.
29. MAI 2017: Et halvt år etter at bildet over ble tatt, er skyggene borte og oljetankene fyllt opp. Dette tross saudiske lovnader om produksjonskutt, hevder analysene til Bird.i.
FERSKE BILDER: På tanpen av 2017 ble dette bildet tatt. Skyggene er tilbake, og antyder at nivået i oljelagerne i Yanbu har fallt noe igjen.
Les også

Saudi-Arabia har lagt frem gigantbudsjett

Les også

Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter

Les også

Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

Publisert:

Her kan du lese mer om