Oljeprisen kan svinge 20 dollar avhengig av hva Opec velger

Neste uke er det skjebnemøte i Opec. Blir de enige om å kutte produksjonen, kan oljeprisen hoppe til 60 dollar fatet. Blir de ikke enige faller den til 40. 

VIL PÅVIRKE PRISEN: Opec-leder, den nigerianske generalen og politikeren Mohammed Barkindo (til venstre), hilser på Ecuadors president Rafael Correa tidligere denne måneden. Neste onsdag møtes Opec-landene til skjebnemøte.
Publisert:

Det skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt i et notat fra Nordea Markets, som E24 har fått tilgang til.

Nordea mener altså de ulike scenarioene kan gi en sving på hele 20 dollar i oljeprisen.

Neste onsdag, 30. november, møtes Organisasjonen for oljeeksporterende land (Opec) i Wien for å komme til enighet om en endelig plan for begrensning av oljeproduksjonen.

Det var på møtet i slutten av september at Opec ble enige om at det skal gjennomføres en reduksjon av oljeproduksjonen, og siden den gang har det pågått forhandlinger om hvordan kuttene skal fordeles landene i mellom.

Utfallet av møtet kommer til å få store følger for oljeprisen fremover.

Les også

Oljeprisen stiger: Tror på enighet om produksjonskutt

De 13 medlemslandene i Opec står for vel 40 prosent av all oljeproduksjon i verden.

– En avtale om et stort produksjonskutt vil kunne sende oljeprisen helt opp til 60 dollar fatet før utgangen av året, men hvis møtet ikke kommer til enighet, kan oljeprisen komme til å falle til 40 dollar fatet. Begge utfallene kan få stor innvirkning på oljemarkedet og oljebransjen, skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt i et notat fra Nordea Markets.

Har gjort det vanskeligere for seg selv

Under møtet i september kom landene til enighet om at produksjonen skal kuttes til mellom 32,5 millioner fat per dag, og 33 millioner fat per dag.

Basert på de siste tallene fra Det internasjonale energibyrået produserte Opec- landene i oktober 33,8 millioner fat olje per dag.

Til E24 forteller Saltvedt at de nå har gjort det vanskeligere for seg selv enn da møtet fant sted i september.

Fra å måtte kutte mellom 600.000 og 1,1 millioner fat per dag, må oljekartellet nå komme til enighet om hvordan de skal redusere produksjonen med 800.000 og 1,3 millioner fat per dag.

– De landene som må komme til enighet er Iran, Irak og Saudi-Arabia, kommer ikke de til enighet, blir det ikke noen avtale, sier Saltvedt til E24.

(saken fortsetter under bildet.)

MÅ BLI ENIGE: Dersom ikke Opec-landene kommer til enighet kan det får store følger for oljeprisen.

Saltvedt påpeker i tillegg at land som Libya og Nigeria, som i utgangspunktet vil holdes utenfor en eventuell avtale som følge av ustabil produksjon, har økt med 200.000 fat per dag siden møtet i september.

Les også

USA kan ha gjort tidenes oljefunn i Texas: Tror det kan hentes opp over 20 milliarder fat olje

Dette medfører at de andre landene potensielt må kutte enda mer. I tillegg har oljeforbruket i både Kina og Mexico avtatt den siste tiden.

– Noen må ta skikkelig i dersom det skal bli effekt av dette, sier Saltvedt.

Tror fortsatt på kutt

Nordea opprettholder sitt oljeprisestimat på 55 dollar per fat for fjerde kvartal, men Saltvedt påpeker at estimatet avhenger av et vellykket utfall av møtet i Wien.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

Overfor E24 utdyper Saltvedt at uttalelser fra Saudi-Arabias energiminister Khaled al-Falih, styrker hennes tro på et vellykket møte.

– Da jeg var i London for tre uker siden sa Saudi-Arabias energiminister at det må komme kutt nå, fordi investeringene er for lave. Dersom de ikke får til et kutt er faren at prisen legger seg på mellom 40 og 45 dollar langt ut i neste år, og da kan investeringene reduseres enda mer.

Onsdag kom det frem at oljeselskapene anslår en nedgang i investeringene på norsk sokkel i 2017 på 22,5 milliarder kroner.

Ifølge Saltvedt er faren at dersom oljeprisen ikke går opp, og investeringene økes, kan det komme et punkt der produksjonen blir for lav, og man ikke rekker å investere før det er for sent.

– Prisene må opp nå, så ikke prisene går over 100 dollar igjen, det så vi var uheldig for markedet og verdensøkonomien.

Publisert: